Η ενίσχυση της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας 1η προτεραιότητα έναντι των ευρωπαϊκών σχεδιασμών


Η ευρωπαϊκή αμυντική συνεργασία αποτελεί προτεραιότητα, όπως επισημαίνεται από τον πρωθυπουργό και τον ΥΕΘΑ. 

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία χρειάζεται εξορθολογισμό και στρατηγικές αποφάσεις για τον κατευθυντήριο ρόλο της. 

Η ανάγκη για έναν αυτόνομο αμυντικό βραχίονα της ΕΕ επισημαίνεται, με τη διασφάλιση συνεργασίας με ΝΑΤΟ και ΗΠΑ. 

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισημαίνει την ανάγκη για αυτόνομη δράση της ΕΕ σε περίπτωση ανάγκης. Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός  υπογραμμίζει την ανάγκη προσαρμογής της αμυντικής βιομηχανίας στις νέες γεωπολιτικές προκλήσεις και τις εξελίξεις στον τρόπο διεξαγωγής πολεμικών αναμετρήσεων. 

Αυτά σε ότι αφορά την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία...

Καλές οι προτάσεις και οι σκέψεις για τον ευρωπαϊκό χώρο, αλλά ας ενσκύψουμε και στηρίξουμε πρώτα την ελληνική αμυντική βιομηχανία. 

Να στηρίξουμε επιτέλους την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, με αγορά ελληνικών συστημάτων όπου διατίθενται και καλύπτουν επιχειρησιακές ανάγκες.

Ο σχεδιασμός για την ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας απαιτείται να επικεντρώνεται σε πολλαπλά επίπεδα δράσης.

Η δημιουργία ενός συντονισμένου μηχανισμού για την αποτελεσματική διαχείριση και ανάπτυξη του κλάδου αποτελεί βασική πτυχή. 

Οι πρωτοβουλίες πρέπει να περιλαμβάνουν, την ενίσχυση της έρευνας και ανάπτυξης για τη δημιουργία καινοτόμων τεχνολογιών στον τομέα της άμυνας. Απαιτούνται επενδύσεις σε εκπαιδευτικά προγράμματα και επιμόρφωση των εργαζομένων, που αποτελούν κρίσιμα στοιχεία για την αύξηση της τεχνογνωσίας και της εξειδίκευσης. 

Το σχέδιο ανάπτυξης της αμυντικής βιομηχανίας, να προβλέπει επίσης τη δημιουργία μιας ευέλικτης και ανταγωνιστικής παραγωγικής υποδομής, επιτρέποντας στην αμυντική βιομηχανία να προσαρμοστεί στις σύγχρονες απαιτήσεις. Η στρατηγική θα πρέπει να αποσκοπεί στην αξιοποίηση εθνικών & ευρωπαϊκών-νατοϊκών πόρων και προγραμμάτων, για σταδιακή ανάπτυξη συστημάτων υψηλής τεχνολογίας, που θα καλύπτουν τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων με αποτελεσματικότητα και ασφάλεια. 

Σημαντική παράμετρος η ενίσχυση της εξωστρέφειας της αμυντικής βιομηχανίας μέσω: 

  • εξωτερικής αμυντικής βιομηχανικής πολιτικής
  •  ενεργού συμμετοχής σε διεθνείς εκθέσεις και προωθητικές εκδηλώσεις, ενισχύοντας την εξαγωγική της δραστηριότητα. 
Με αυτόν τον ολοκληρωμένο προσανατολισμό, ο σχεδιασμός και οι πρωτοβουλίες διασφαλίζουν μια  σοβαρή προσπάθεια, για τη δημιουργία μιας ισχυρής, ανταγωνιστικής και ανεξάρτητης εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Συνοπτικά, είναι αναγκαίο να εκπονηθεί ολοκληρωμένο σχέδιο για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, εστιάζοντας σε στρατηγικούς στόχους, βελτίωση της παραγωγικότητας , απόκτηση αυτονομίας και τέλος για αποτελεσματική συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σχόλια