Δένδιας:Δεν εμπιστευόμαστε την Τουρκία, δεν αρκούν τα F-35, το ΠΝ χρειάζεται ενίσχυση


Ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό Action 24, δήλωσε ότι «δεν εμπιστευόμαστε την Τουρκία» και αναφέρθηκε στην προμήθεια των F-35 αλλά και στην ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού, όπου κάποιοι προσπαθούν να του «φορτώσουν» πλοία από τα αζήτητα των ΗΠΑ.

Για τα ελληνοτουρκικά ο κ.Δένδιας είπε:

«Έχουμε δει μια αλλαγή ύφους και μια αλλαγή συμπεριφοράς από την τουρκική πλευρά και είναι απολύτως καλοδεχούμενη. Δεν έχουμε δει την παραμικρή αλλαγή θέσεων, για να είμαστε ειλικρινείς. Η Τουρκία παραμένει σταθερή σε θέσεις που η Ελλάδα δεν έχει καμία δυνατότητα να παραδεχθεί…Δεν εμπιστευόμαστε, παρακολουθούμε και αντιδράμε ανάλογα με το κλίμα το οποίο υπάρχει».

Βέβαιος δήλωσε για την προμήθεια των F-35 :

«Δε θέλω να εκφράσω αισιοδοξία, θέλω να εκφράσω βεβαιότητα. Τα F-35 θα αποκτηθούν από την Ελλάδα και ξέρω πόσο βαθύς είναι ο συμβολισμός και πόσο αν θέλετε αυτή η προοπτική, όπως και με τα Rafale,  κάνει τους Έλληνες να νοιώθουν ισχυροί και υπερήφανοι. Θέλω όμως να πω και κάτι άλλο, δεν φτάνουν τα F- 35, πρέπει να υπάρξει μια συνολική αλλαγή τοπίου και αντίληψης. Ζούμε σε μια εποχή που δεκάδες ή εκατοντάδες drones μπορεί να επιφέρουν ένα πλήγμα πολλαπλάσιο από ένα πλήγμα που μπορεί να επιφέρει ίσως ένα μαχητικό αεροσκάφος. Γιατί τα συστήματα τα οποία κινούνται αυτονόμως, είτε στη θάλασσα, είτε κάτω από τη θάλασσα, είτε στην ξηρά – για τον αέρα μιλήσαμε πριν για τα drones – είναι συστήματα στα οποία ανήκει το μέλλον. Πρέπει λοιπόν να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίον σχεδιάζουμε, αντιλαμβανόμαστε και ετοιμαζόμαστε να αντιδράσουμε». 

Όσο για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού όπου παίζονται πολύ περίεργα παιχνίδια με τις αμερικανικές φρεγάτες η θέση του κ.Δένδια είναι η εξής:

Η Ελλάδα πρέπει να έχει ένα ισχυρό Πολεμικό Ναυτικό, αυτό το συνομολογούμε. Τι Πολεμικό Ναυτικό; Πολεμικό Ναυτικό το οποίο να μπορεί να ανταποκριθεί στις προκλήσεις και στους καιρούς. Τώρα, ποιο θα είναι αυτό το Πολεμικό Ναυτικό, το πρoδιαγράφουν τα Επιτελεία, αλλά πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους πάντα το περιβάλλον και τον χρόνο. Είναι βέβαιο ότι ένα άλλο Πολεμικό Ναυτικό θα χρειαζόταν η Ελλάδα είκοσι χρόνια πριν, ένα άλλο χρειάζεται τώρα και ένα άλλο θα χρειάζεται μετά από είκοσι χρόνια. Θα εκσυγχρονιστεί όμως, θα ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του Πολεμικού μας Ναυτικού, που ξεκίνησε με τα τρία αυτά πολύ σημαντικά αποκτήματα, τις τρεις Βelharra, που είναι μια διαφορετική εποχή. Θα ολοκληρωθεί αυτή η φάση, αλλά η ολοκλήρωση αυτή θα λάβει υπόψιν τις νέες συνθήκες στην περιοχή και τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις.

 militaire.gr

 

Σχόλια

  1. Να πρωτοστατήσουμε και στην ευρωπαϊκή άμυνα. Εφόσον μόνοι μας δυσκολευόμαστε να αγοράσουμε τις κορβέτες, όμως τα ευρωπαϊκά ναυπηγία μπορούν κι έχουν συμφέρον οι χώρες κατασκευής να τις κατασκευάσουν, ας παραγγελθούν με ευρωπαϊκό προϋπολογισμό κι ας φέρουν Ευρωπαϊκή σημαία, να διατίθενται όπου ευρωπαϊκές χώρες τα χρειαζόμαστε. Ας δούμε το πρόγραμμα του Βολτ, σελίδες 21, 25-28 για Ευρωπαϊκό Υπουργείο Άμυνας και ας το υιοθετήσουνε και άλλα κόμματα και το ΥΕΘΑ να δεσμευθεί ότι θα είμαστε στις πρόθυμες χώρες να το συνθέσουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πρόγραμμα του Βολτ, σελίδες 21, 25-28 για την Ευρωπαϊκή Άμυνα https://assets.volteuropa.org/2023-11/Volt_%20EUR%20Electoral%20Moonshot%20Program_v5%20Final.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.