Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να καλωσορίσουν την Τουρκία "πίσω στην οικογένεια των F-35" εάν επιλυθεί το ζήτημα των S-400


Μετά την έγκριση ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία, η Αναπληρώτρια Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland, η οποία ήρθε στην Άγκυρα την Κυριακή με στόχο την «αναβίωση των διμερών σχέσεων», απάντησε στις ερωτήσεις της Büşra Arslantaş από το CNN TÜRK. 

Έδωσε σημαντικά μηνύματα σε μια σειρά από καυτά θέματα, από την πώληση F-16 στην Τουρκία, τις κυρώσεις CAATSA, τις αξιώσεις αποχώρησης από τη Συρία και τις εμπορικές σχέσεις. 

Büşra Arslantaş: Ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ θα τηρήσουν την υπόσχεσή τους σχετικά με την πώληση των F-16, γιατί «Πώς θα λυθεί το πρόβλημα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών;» Το ζήτημα είναι θέμα συζήτησης στην Τουρκία εδώ και χρόνια. Σαφώς, μία από τις προσδοκίες της Άγκυρας από την Ουάσιγκτον είναι η άρση των κυρώσεων CAATSA, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά τη στρατιωτική ικανότητα και την πολεμική ετοιμότητα της Τουρκίας, βασικό μέλος του ΝΑΤΟ, και τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Πιστεύετε ότι υπάρχει κοινό έδαφος για να συζητήσουμε αυτό το θέμα; Επίσης, γίνονται συζητήσεις για επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35;.... 




Victoria Nuland: Ήμασταν στη διαδικασία διαπραγματεύσεων για την πώληση Patriot, και ενώ αυτές οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν, η Τουρκία πήγε σε άλλη κατεύθυνση. Γι' αυτό είχαμε κάποιες συζητήσεις σήμερα. Ειλικρινά, αν μπορούμε να επιλύσουμε αυτό το ζήτημα των S-400, είναι κάτι το οποίο θέλουμε να κάνουμε. Οι ΗΠΑ θα χαρούν να καλωσορίσουν την Τουρκία πίσω στην οικογένεια των F-35. Αλλά πρέπει πρώτα να λύσουμε αυτό το ζήτημα, και ενώ το λύνουμε, πρέπει επίσης να διασφαλίσουμε ότι η Τουρκία έχει μια ισχυρή αεράμυνα.

Σχόλια