Ο Μπάιντεν με επιστολή του προτρέπει το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση F-16 στην Τουρκία χωρίς καθυστέρηση


Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έστειλε επιστολή στους ηγέτες των βασικών επιτροπών του Καπιτωλίου την Τετάρτη,
ενημερώνοντάς τους για την πρόθεσή του να ξεκινήσει την επίσημη διαδικασία ειδοποίησης για την πώληση της Lockheed Martin (LMT.N)., αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία μόλις η Άγκυρα ολοκληρώσει τη διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. 

Στην επιστολή προς τα κορυφαία μέλη Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών των επιτροπών Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Μπάιντεν προέτρεψε το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση "χωρίς καθυστέρηση", δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος. 

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο Λευκός Οίκος έστειλε επιστολή στα μέλη του Κογκρέσου ζητώντας την έγκριση της πώλησης 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων αεροσκαφών F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού των στην Τουρκία, ανέφεραν στο Reuters τέσσερις πηγές που γνωρίζουν την επιστολή. Το τουρκικό κοινοβούλιο επικύρωσε την υποψηφιότητα της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ την Τρίτη, ξεπερνώντας ένα σημαντικό εμπόδιο για την επέκταση της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας μετά από 20 μήνες καθυστέρηση. 

Οι πηγές ανέφεραν ότι η επιστολή εστάλη την Τετάρτη και ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει ακόμη επισήμως ενημερώσει το Κογκρέσο για τα σχέδια για την πώληση. Η καθυστέρηση της Τουρκίας να εγκρίνει την επικύρωση ήταν ένα σημαντικό εμπόδιο για να κερδίσει την έγκριση του Κογκρέσου για τη συμφωνία για τα μαχητικά αεροσκάφη. 

Οι νομοθέτες είχαν πει ότι αναμένουν την έγκριση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ - συμπεριλαμβανομένης της υπογραφής του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν - πριν αποφασίσουν αν θα εγκρίνουν την πώληση. 

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό. 

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προέτρεψε επίσης την Άγκυρα την Τετάρτη να οριστικοποιήσει επίσημα την επικύρωση της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Για να γίνει αυτό, ο Ερντογάν πρέπει να υπογράψει την απόφαση, η οποία στη συνέχεια θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Τουρκίας. Η απόφαση για τη Σουηδία πρέπει επίσης να σταλεί στην Ουάσιγκτον. 

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αρνήθηκε να παράσχει ακριβές χρονοδιάγραμμα για την επίσημη διαδικασία ειδοποίησης για την πώληση των F-16.

reuters

Σχόλια