Στον πόλεμο της Ουκρανίας η χρήση των drones σημαίνει ότι πουθενά δεν είσαι ασφαλής


Λίγα είναι τα μέρη από όπου μπορείς να δεις ρωσικά κατεχόμενα εδάφη με γυμνό μάτι στην Ουκρανία. Η δυτική όχθη του ποταμού Dnipro στην πόλη Kherson είναι μια από αυτές. 

Δεν μπορείτε να δείτε τα ρωσικά στρατεύματα στην άλλη χαμηλή, ελώδη όχθη του ποταμού, αλλά ξέρετε ότι είναι εκεί. Τα εισερχόμενα πυρά πυροβολικού καθώς φτάνουμε σε ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο χρησιμεύουν ως μια έντονη υπενθύμιση. 

Δεν υπάρχει τίποτα νέο σχετικά με τους βομβαρδισμούς στον πόλεμο. Αλλά η μονάδα που συναντάμε ασχολείται με μια από τις βασικές καινοτομίες αυτής της εισβολής: τα drones. Καθώς προχωράμε στο πλάι του κτιρίου και καλυπτόμαστε στη σκάλα, οδηγούμαστε μέσα από τους παγερούς χειμωνιάτικους ανέμους στη ζεστασιά ενός στρατιωτικοποιημένου καθιστικού. 

Ο Άρτεμ, ένας 20χρονος πιλότος, κάθεται ξαφνικά. Τους λένε ότι οι Ρώσοι έχουν εκτοξεύσει drones από την άλλη άκρη του ποταμού. «Είναι από μια τοποθεσία γνωστή σε εμάς», εξηγεί ο Τιμούρ, διοικητής της ομάδας Samosud στην 11η Ταξιαρχία Εθνοφρουράς της Ουκρανίας. 

"Στόχος μας είναι να καταστρέψουμε τους πιλότους. Έχουμε τις συντεταγμένες, οπότε πετάμε εκεί αυτή τη στιγμή." Υπάρχουν τουλάχιστον μια ντουζίνα drones - όλα φορτωμένα με χειροβομβίδες.

Ένα drone βγαίνει έξω καθώς ο Αρτέμ φοράει τα ακουστικά VR του. Το παρακολουθούμε στην οθόνη καθώς πετάει πέρα ​​από το ποτάμι σε κατεχόμενα εδάφη.

Μετά από μερικά χιλιόμετρα, το drone του Artem φτάνει σε μια βιομηχανική περιοχή. Περνάει μια αποθήκη πριν αιωρείται δίπλα σε μια πολυκατοικία. Τελικά εντοπίζει μια κεραία δίπλα σε ένα παράθυρο στο κλιμακοστάσιο και πετάει κατευθείαν μέσα σε αυτό. Η οθόνη γίνεται μπλε. 

Ο Άρτεμ εκπνέει και αφαιρεί το ακουστικό του. «Όταν το κάναμε για πρώτη φορά ήταν συναισθηματικό», λέει ο Artem. «Τώρα αυτό είναι business as usual». "Δεν είχα αρκετό χρόνο για να παίξω παιχνίδια στον υπολογιστή πριν από την πλήρη εισβολή. Τώρα προλαβαίνω!"

Η χρήση αυτών των drones σημαίνει ότι οι Ρώσοι δεν μπορούν να κρυφτούν πουθενά σε απόσταση 10 χιλιομέτρων (έξι μίλια) από την πρώτη γραμμή. Αλλά, το κρίσιμο, οι εισβολείς κάνουν ακριβώς το ίδιο με τους Ουκρανούς. Κάτω από συνεχή επιτήρηση drone και εχθρικό βομβαρδισμό, η ζωή έχει σταδιακά εξαφανισθεί από τους δρόμους του Kherson. 

Εκτός από μια περιορισμένη διέλευση πιο πάνω από το Dnipro κοντά στην πόλη Krynky, οι ουκρανικές επιθέσεις εδώ είναι μόνο διερευνητικές και απαιτούν υπομονή.

«Είμαστε εμπλεκόμενοι σε έναν αγώνα τεχνολογιών, σε μια κούρσα εξοπλισμών: ποιος θα είναι ο πρώτος που θα εφεύρει τι, ποιος θα συναρμολογήσει κάτι φρέσκο», λέει ο διοικητής της μονάδας drone. 

Είναι ευρέως αποδεκτό ότι πολλές καινοτομίες πρέπει τώρα να συμβούν ταυτόχρονα για να αλλάξουν σημαντικά οι δυνατότητες στο πεδίο μάχης. Ο γενικός διοικητής της Ουκρανίας στρατηγός Valerii Zaluzhnyy είπε στο περιοδικό Economist τον Νοέμβριο ότι η Ρωσία και η Ουκρανία "έφτασαν στο επίπεδο τεχνολογίας που μας βάζει σε αδιέξοδο". 

Το πρόβλημα για την Ουκρανία δεν ήταν ποτέ τι προμήθευσαν οι σύμμαχοι, αλλά πότε. «Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου γεννήθηκε η αεροπορία», λέει ο Stitch. «Τώρα ξεκινάμε τον μελλοντικό πόλεμο των drones, ο οποίος ίσως σε δύο δεκαετίες θα αλλάξει την μορφή οποιουδήποτε πολέμου».

bbc.com

Σχόλια