Ένταση στη συνάντηση Νετανιάχου με Μπλίνκεν - Δεν έκαναν κοινες δηλώσεις


Επικριτικός για το Ισραήλ και ο Ντέιβιντ Κάμερον ενώ αυξάνονται οι νεκροί στη Γάζα και ο Ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξουδετέρωσε τον αρχηγό της Χεζμπολάχ

Χωρίς συμφωνία και με μεγάλη ένταση ολοκληρωθηκε το απόγευμα της Τρίτης η συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν.

Όπως μάλιστα μετέδωσαν ισραηλινά αλλά και αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ενδεικτικό της τεταμένης κατάστασης είναι ότι μετά το τέλος της συνάντησης οι δύο πολιτικοί δεν έκαναν κοινές δηλώσεις, ως είθισται.

Μάλιστα, το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ δεν έδωσε στη δημοσιότητα ούτε καν ενημέρωση για την συνάντηση, πέρα από ένα βίντεο που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα Χ από την ώρα που γινόταν η συνάντηση.

Αργότερα κατά τις δηλώσεις που έκανε ο Μπλίνκεν, τόνισε ότι «πρέπει να επιτραπεί στους Παλαιστίνιους πολίτες να επιστρέψουν στα σπίτια τους μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες», ωστόσο αποκάλυψε ότι ο Νετανιάχου απέκλεισε κατηγορηματικά οποιοδήποτε ενδεχόμενο επιστροφής τους στη Γάζα.

Ακόμα ο Αμερικανός ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «η 7η Οκτωβρίου δεν μπορεί να συμβεί ποτέ ξανά» και ζήτησε «την ενίσχυση της προστασίας των αμάχων στη Γάζα», επισημαίνοντας πως οι ΗΠΑ «εργάζονται για να χαράξουν μια πορεία προς μια διαρκή ειρήνη και ασφάλεια». Πάντως επέρριψε την ευθυνη για τον πόλεμο στην Χαμάς και εκτίμησε ότι αυτός μπορεί να τελειώσε και αυριο αν λάβει τις σωστές αποφάσεις.

Πιέσεις και από τον Κάμερον

Από την πλευρά του και ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον εξέφρασε σήμερα ανησυχία ότι το Ισραήλ ενδέχεται να έχει προβεί σε ενέργειες στη Λωρίδα της Γάζας που θα μπορούσαν να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Ωστόσο τόνισε ότι οι συμβουλές που έχει λάβει μέχρι στιγμής από το επιτελείο του είναι ότι το Ισραήλ τηρεί το διεθνές δίκαιο, όμως υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν.

Η Βρετανία έχει υποστηρίξει το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη άμυνα μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, αλλά το Λονδίνο έχει επίσης καλέσει τον ισραηλινό στρατό να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στη στρατιωτική του επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, που έχει ερημώσει μεγάλο μέρος του παλαιστινιακού θύλακα.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δεν απάντησε ευθέως σε βουλευτές - μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, για το αν έχει λάβει νομικές συμβουλές ότι το Ισραήλ μπορεί να έχει παραβιάσει το διεθνές δίκαιο, αλλά είπε ότι ορισμένα περιστατικά έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με το αν υπήρξαν παραβιάσεις.

«Με ρωτάτε αν ανησυχώ ότι το Ισραήλ έχει προβεί σε ενέργειες που ενδέχεται να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, επειδή συγκεκριμένες εγκαταστάσεις έχουν βομβαρδιστεί ή οτιδήποτε άλλο; Ναι, φυσικά», απάντησε ο Κάμερον σε ερωτήσεις βουλευτών.

Ο Κάμερον τόνισε ότι υπάρχει πάντα ένα «ερωτηματικό» για το εάν ένα δεδομένο περιστατικό αποτέλεσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου, το οποίο δικηγόροι θα εξέταζαν και στη συνέχεια θα τον συμβούλευαν για αυτό.

«Η συμβουλή είναι μέχρι τώρα ότι (το Ισραήλ) έχει τη δέσμευση, την ικανότητα και τη συμμόρφωση (με το διεθνές δίκαιο), αλλά σε πολλές περιπτώσεις αυτό τίθεται υπό αμφισβήτηση».

euronews

 

Σχόλια