Βολή με λέιζερ υψηλής ισχύος εναντίον εναέριων στόχων στο Ηνωμένο Βασίλειο

Image: UK MOD

Μηχανικοί που εργάζονται σε ένα πρόγραμμα του Ηνωμένου Βασιλείου που ονομάζεται DragonFire πραγματοποίησαν βολή με όπλο λέιζερ εναντίον εναέριων στόχων για πρώτη φορά. 

Το "DragonFire" υψηλής ισχύος όπλο κατευθυνόμενο με λέιζερ (LDEW) πραγματοποίησε βολές κατά τη διάρκεια δοκιμών στο MOD Hebrides Range στη Σκωτία. 

Το πρόγραμμα ανάπτυξης DragonFire αξίας 100 εκατομμυρίων λιρών (126 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ) διευθύνεται από το Dstl (Εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνολογίας Άμυνας) του Ηνωμένου Βασιλείου και περιλαμβάνει τις εταιρείες αεροδιαστημικής και αμυντικής βιομηχανίας MBDA, Leonardo και QinetiQ. Το DragonFire αναπτύσσεται για να ενισχύσει τις δυνατότητες αεράμυνας για τις Ένοπλες Δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και το Βασιλικό Ναυτικό. 

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε πρόσφατα τα σχέδια για τη χρηματοδότηση ενός προγράμματος πολλών εκατομμυρίων, για τη μετάβαση της τεχνολογίας από ένα ερευνητικό περιβάλλον στο πεδίο της μάχης. 

Η τελευταία δοκιμαστική βολή, ακολουθεί μια σειρά επιτυχημένων δοκιμών που περιελάμβαναν την πρώτη στατική χρήση λέιζερ υψηλής ισχύος μιας κυρίαρχης ικανότητας του Ηνωμένου Βασιλείου τον Νοέμβριο του 2022 και μια επίδειξη της ικανότητας του συστήματος DragonFire να παρακολουθεί με ακρίβεια κινούμενους εναέριους και θαλάσσιους στόχους σε μεγάλη απόσταση. 

Τα LDEW μπορούν να εμπλέξουν στόχους με την ταχύτητα του φωτός και να χρησιμοποιήσουν μια ισχυρή δέσμη φωτός για να κόψουν τον στόχο, οδηγώντας σε δομική αστοχία ή καταστροφή του. 

Το κόστος της ενέργειας που χρησιμοποιείται κατά την πυροδότηση του DragonFire για 10 δευτερόλεπτα κοστίζει μόλις 10 £ (12 δολάρια ΗΠΑ). Ως εκ τούτου, έχει τη δυνατότητα να είναι μια εναλλακτική λύση χαμηλού κόστους στη χρήση πυραύλων αναχαίτισης και θεωρείται ως πιο βιώσιμη άμυνα έναντι επιθέσεων χαμηλού κόστους μη επανδρωμένων αεροσκαφών. 

Image: UK MOD

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Dstl, Δρ Paul Hollinshead, δήλωσε: Αυτές οι δοκιμές μας οδήγησαν να κάνουμε ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός, για να συνειδητοποιήσουμε τις πιθανές ευκαιρίες και να κατανοήσουμε τις απειλές που θέτουν τα κατευθυνόμενα ενεργειακά όπλα. 

Ο Chris Allam, Διευθύνων Σύμβουλος της MBDA UK δήλωσε: «Το σύστημα DragonFire έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό μέχρι σήμερα και είμαστε τώρα πιο κοντά από ποτέ στο να έχουμε ένα μοναδικό όπλο που θα επιτρέπει να αντιμετωπίσουμε τις ταχέως μεταβαλλόμενες απειλές». 

Ο Mark Hamilton, Διευθύνων Σύμβουλος ηλεκτρονικών στο Ηνωμένο Βασίλειο στη Leonardo, δήλωσε: «Η τεχνολογία του συστήματος μας παρέχει εξαιρετικά ακριβή παρακολούθησης/εγκλωβισμό και σταθερότητα σε μεγάλη εμβέλεια. «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να τονίσουμε ότι, δοκιμάσουμε με επιτυχία το σύστημα έναντι αντιπροσωπευτικού εναέριου στόχου σε διάφορες εμβέλειες, υψόμετρα και ταχύτητες». 

Ο Steve Wadey, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου, QinetiQ, δήλωσε: «Η επίτευξη της πρώτης βολής υψηλής ισχύος όπλου λέιζερ στο Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον εναέριων στόχων, στην περιοχή MOD Hebrides που διαχειρίζεται το QinetiQ, είναι ένα σημαντικό ορόσημο. Οι επιστημονικές και τεχνολογικές μας ικανότητες έχουν εφαρμοστεί στη συνεχή ανάπτυξη της προηγμένης τεχνολογίας συνδυασμένης δέσμης, η οποία προσφέρει βελτιωμένη απόδοση και επεκτασιμότητα». Η βιομηχανία και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου μοιράζονται το κόστος του προγράμματος, το οποίο η Leonardo είπε ότι θα υποστηρίξει με τη δημιουργία «θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης στο Ηνωμένο Βασίλειο στις νέες τεχνολογίες» καθώς και την παροχή νέων δυνατοτήτων του ΗΒ στα συστήματα LDEW. 

Όπλα λέιζερ αναπτύσσονται από κυβερνήσεις και αμυντικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, του Ισραήλ και των ΗΠΑ.

aerospacetestinginternational 

Σχόλια