Προκλήσεις για Βιώσιμη Έρευνα & Ανάπτυξη στην Αμυντική Βιομηχανία

Του Μπάμπη Παπασπύρου

Στον χώρο της άμυνας στην Ελλάδα, παρατηρούμε μια σειρά τάσεων και προκλήσεων που επηρεάζουν την ανάπτυξη και την αποτελεσματικότητα της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας. 

Οι εξελίξεις στον τομέα, διαδίδονται κυρίως μέσω του τύπου και ιστοσελίδων του χώρου αρκετές φορές με την μορφή αποκλειστικότητας ή διαρροών...Έχουν υπάρξει και περιπτώσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, πληροφορίες για συστήματα που ονοματίζονται και φέρεται μάλιστα ότι τα έχουμε προμηθευτεί (κάτι που δεν ισχύει).

Την ίδια στιγμή υπάρχουν σοβαρές ελληνικές προσπάθειες και συστήματα που συχνά δεν λαμβάνουν την αναγνώριση που τους αξίζει.

Μια από τις βασικές αδυναμίες που επηρεάζουν την ελληνική Αμυντική Βιομηχανία και καινοτομία, είναι η έλλειψη συνολικής στρατηγικής και συνεκτικού σχεδίου για την ανάπτυξη του τομέα. Οι πολίτες ενημερώνονται συχνά για προγράμματα που φαίνεται να μην οδηγούν πουθενά, ενώ επιτυχημένα ελληνικά προγράμματα και συστήματα παραμένουν σε σκιά. Η έλλειψη διαφάνειας και επικοινωνίας αποδυναμώνει την εμπιστοσύνη του κοινού και δημιουργεί κενά πληροφόρησης που συμπληρώνονται συχνά από διαρροές .

Είναι απαραίτητο να αναδείξουμε τις ελληνικές προσπάθειες και τα συστήματα που έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά. Η ενίσχυση της εθνικής παραγωγής, η ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων, καθώς και η ενίσχυση της εφαρμοσμένης έρευνας είναι βασικά στοιχεία που πρέπει να αναδεικνύονται και να υποστηρίζονται ενεργά.

Σημαντικό είναι επίσης να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη εθνικών πολιτικών που θα στηρίζουν την αμυντική βιομηχανία. Η δημιουργία ενός θετικού επενδυτικού κλίματος και η εξασφάλιση πόρων για την έρευνα και ανάπτυξη είναι ζωτικές. Είναι αναγκαίο να ενθαρρυνθούν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες του τομέα να καινοτομούν και να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά προγράμματα συνεργασίας.

Παράλληλα, πρέπει να αποφεύγεται η δημιουργία μιας εικονικής πραγματικότητας μεγαλεπήβολων προγραμμάτων που δεν έχουν σαφή οφέλη και αποτελέσματα. Η κοινή λογική και η συνεχής αξιολόγηση των έργων πρέπει να είναι κεντρικές αρχές στην έγκριση & ανάπτυξη οποιουδήποτε προγράμματος. Είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί ότι οι επενδύσεις και οι πόροι διοχετεύονται σε προγράμματα που έχουν πραγματική αξία και συμβάλλουν στην ενίσχυση της εγχώριας αμυντικής ικανότητας.

Καταλήγοντας, η ανάπτυξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας απαιτεί ολοκληρωμένη και διαφανή προσέγγιση. 

Η υποστήριξη της εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας, η ανάδειξη επιτυχημένων έργων και η δημιουργία ενός θετικού επενδυτικού κλίματος είναι καθοριστικές. Με συνεπή και αποτελεσματική πολιτική, μπορούμε να υπερβούμε τις προκλήσεις και να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο και ανθηρό περιβάλλον για την ελληνική άμυνα.


Σχόλια