Πρέπει να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη του αγροτικού & κτηνοτροφικού κλάδου


Η φωνή των αγροτών αναδύεται δυναμικά καθώς εκατοντάδες τρακτέρ συγκεντρώνονται στον αυτοκινητόδρομο Ε-65, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν. Οι αγρότες της Καρδίτσας, των Φαρσάλων και της Φθιώτιδας δεν φαίνεται να είναι έτοιμοι να ανεχθούν πλέον τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν...

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ), Κώστας Τζέλλας, επισημαίνει με σαφήνεια την ανησυχία των αγροτών και την ανάγκη για αποτελεσματικές λύσεις από την κυβέρνηση. Η εν λόγω κινητοποίηση δεν είναι απλά μια κίνηση διαμαρτυρίας με τρακτέρ. Είναι η φωνή ενός κλάδου που αγωνίζεται για δικαιοσύνη και διαφάνεια.

Ένα από τα κύρια αιτήματα των αγροτών είναι η άμεση ανταπόκριση της κυβέρνησης στις ανάγκες τους. Οι αγροτικές περιοχές δεν ζητούν περιττά προνόμια, αλλά δικαιοσύνη και στήριξη σε έναν τομέα που αποτελεί τη βάση της τροφοδοσίας του κράτους.

Οι αγρότες δεν απαιτούν μόνο δικαιοσύνη στις τιμές των προϊόντων τους, αλλά και ενίσχυση για τους πλημμυροπαθείς. Η αίτηση για γρηγορότερες αποζημιώσεις είναι επιτακτική, καθώς οι αγροτικές κοινότητες υφίστανται τις συνέπειες των φυσικών καταστροφών.

Την ίδια στιγμή ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) ανησυχεί μπροστά στην αυξανόμενη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κτηνοτροφίας, κυρίως όσον αφορά τη διακίνηση γάλακτος και τυριών. Οι ελληνοποιήσεις πρόβειου γάλακτος και οι νοθείες στην παραγωγή φέτας ΠΟΠ δημιουργούν έναν αθέμιτο ανταγωνισμό που απειλεί την ίδια την ουσία της αγροτικής οικονομίας.

Ο ΣΕΚ καλεί την κυβέρνηση να εντείνει τους ελέγχους σε όλη τη διαδικασία διακίνησης των προϊόντων, δίνοντας έμφαση στην ποιότητα και την καθαρότητα του γάλακτος και των τυριών. Είναι καθοριστικό να διασφαλιστεί η πλήρης συμμόρφωση προς τα πρότυπα ποιότητας και ασφάλειας των προϊόντων, προκειμένου να προστατευθεί ο καταναλωτής και να διασφαλιστεί η δίκαιη ανταμοιβή των παραγωγών.

Η αντιμετώπιση των νοθειών στην παραγωγή φέτας ΠΟΠ είναι εξίσου κρίσιμη. Η διατήρηση της αυθεντικότητας και της ποιότητας αυτού του παραδοσιακού προϊόντος απαιτεί αυστηρούς ελέγχους και αποφασιστική δράση ενάντια σε οποιαδήποτε ανομία. Οι προτάσεις του ΣΕΚ είναι κρίσιμες για την επίτευξη της δίκαιης ανταμοιβής των παραγωγών και της προστασίας της αυθεντικότητας των προϊόντων.

Η κυβέρνηση πρέπει να ανταποκριθεί με σοβαρότητα σε αυτές τις κινητοποιήσεις, δίνοντας συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματα των αγροτών. Η ενεργοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών είναι επίσης ουσιώδης για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και της ακρίβειας, από τον παραγωγό στο ράφι, που καταγγέλλουν οι αγρότες.

Αλλά η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει πέρα από τις υποσχέσεις και να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα. Παράλληλα  με την "κρατική Αρωγή", σημαντική θα ήταν η δημιουργία ενός ειδικού ταμείου για την άμεση υποστήριξη των πλημμυροπαθών αγροτών, με άμεση και δίκαιη αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστησαν.

Η διαφάνεια στη διακίνηση των προϊόντων, από τον αγρόκτημα μέχρι το ράφι του καταναλωτή, είναι βασική για την εξασφάλιση δίκαιων συνθηκών για όλους.

Το κύμα των κινητοποιήσεων των αγροτών δεν πρέπει να αγνοηθεί. Είναι ένα σαφές μήνυμα ότι ο αγροτικός κόσμος χρειάζεται αλλαγές και ότι οι προβληματισμοί τους πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη

Είναι καθήκον της κυβέρνησης να ακούσει τις φωνές των κτηνοτρόφων και να δράσει αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η ανάπτυξη του σημαντικού αυτού κλάδου της ελληνικής οικονομίας.

Η κυβέρνηση έχει τώρα την ευκαιρία να αποδείξει τη δέσμευσή της για τη στήριξη του αγροτικού κλάδου και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των αγροτών μας.

Σχόλια