Νετανιάχου: Καμία συζήτηση για λύση δύο κρατών


Είναι απαραίτητο το Ισραήλ να έχει τον έλεγχο της ασφάλειας δυτικά της Ιορδανίας, τόνισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ουσιαστικά απορρίπτοντας τις αμερικανικές θέσεις περί ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους στο πλαίσιο της επόμενης ημέρας του πολέμου.

Με μια ηχηρότατη άρνηση απάντησε επί της ουσίας ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου στις αμερικανικές εκκλήσεις για βήματα προς την εγκατάσταση παλαιστινιακής διοίκησης στην Λωρίδα της Γάζας μετά το πέρας της σύρραξης. 

Η Ουάσινγκτον έχει τονίσει πως η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους θα πρέπει να περιλαμβάνεται στο σενάριο της επόμενης ημέρας του πολέμου, όμως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επεσήμανε την κάθετη αντίθεσή του στην λύση των δύο κρατών.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «σε κάθε μελλοντικό διακανονισμό, με συμβιβασμό ή χωρίς, το Ισραήλ χρειάζεται έλεγχο στην ασφάλεια όλης της περιοχής δυτικά της Ιορδανίας. Πρόκειται για απαραίτητη συνθήκη που συγκρούεται με την ιδέα της κυριαρχίας. Τι υποτίθεται πως πρέπει να κάνουμε; Λέω αυτήν την αλήθεια στους Αμερικανούς φίλους μας και επίσης σταμάτησα την ποσπάθεια επιβολής σε εμάς μιας πραγματικότητας που θα έβλαπτε την ασφάλεια του Ισραήλ». 

Η δήλωση αυτή του Νετανιάχου καταδεικνύει το χάσμα μεταξύ των δύο συμμάχων για το εύρος του πολέμου και τα σχέδια του Ισραήλ ως προς το μέλλον της υπό πολιορκίας περιοχής. «Προφανώς βλέπουμε το θέμα διαφορετικά», σχολίασε ο εκπρόσωπος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι.

Τα σχόλια Νετανιάχου έρχονται μία ημέρα μετά την δήλωση στο Νταβός του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, σύμφωνα με τον οποίο το Ισραήλ δεν θα έχει ποτέ «αληθινή ασφάλεια», χωρίς έναν οδικό χάρτη στην κατεύθυνση της παλαιστινιακής ανεξαρτησίας. Λίγες ημέρες πριν, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε επίσης ότι τώρα είναι η «σωστή στιγμή» για το Ισραήλ να μειώσει την ένταση των στρατιωτικών του επιχειρήσεων στην Γάζα.

Κατά τις ΗΠΑ, η διεθνώς αναγνωρισμένη Παλαιστινιακή Αρχή, την οποία η Χαμάς εκδίωξε από την Γάζα το 2007 και η οποία κυβερνά ημιαυτόνομες ζώνες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, πρέπει να «αναβιωθεί» και να επιστρέψει στην Γάζα. Επιπλέον, οι ΗΠΑ έχουν απευθύνει εκκλήσεις για να γίνουν κινήσεις στην κατεύθυνση ίδρυσης παλαιστινιακού κράτους που, σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους, θα πρέπει να περιλαμβάνει την Λωρίδα της Γάζας, την Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με τον Μπλίνκεν, η λύση των δύο κρατών είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευθεί το Ισραήλ, να ενωθούν οι μετριοπαθείς αραβικές χώρες και να απομονωθεί το Ιράν. Επίσης από το Νταβός, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας τόνισε πως η χώρα του είναι έτοιμη να αποκαταστήσει πλήρως τις σχέσεις της με το Ισραήλ στο πλαίσιο μιας ευρύτερης πολιτικής συμφωνίας. Τόνισε, ωστόσο, πως «αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω της ειρήνης για τους Παλαιστίνιους, μέσω ενός παλαιστινιακού κράτους».

«Από κάθε περιοχή από όπου αποσυρθήκαμε, αυτό που πήραμε ήταν τρομοκρατία, φρικιαστική τρομοκρατία», συμπλήρωσε ο Νετανιάχου. Αυτό, απαρίθμησε, έγινε στον νότιο Λίβανο, στη Λωρίδα της Γάζας και σε τομείς της Δυτικής Όχθης. Αυτός είναι ο λόγος που ο έλεγχος της Δυτικής Όχθης είναι τόσο σημαντικός, επέμεινε.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη ζουν κάπου τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιοι και ανάμεσά τους περίπου 490.000 Ισραηλινοί εποικιστές, σε οικισμούς που θεωρούνται παράνομοι δυνάμει του διεθνούς δικαίου, αλλά στην μεγάλη πλειονότητά τους αναγνωρίζονται από το εβραϊκό κράτος.

Νέοι βομβαρδισμοί

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει πάντως και την Παρασκευή να βομβαρδίζει με σφοδρότητα τον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας. Τις πρώτες πρωινές ώρες, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για σφοδρά πυρά και αλλεπάλληλα αεροπορικά πλήγματα στη Χαν Γιουνίς, τη μεγαλύτερη πόλη της νότιας Λωρίδας της Γάζας, τομέα όπου σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό κρύβονται ηγέτες της Χαμάς.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος κατήγγειλε τα «εντατικά» πυρά πυροβολικού στην περιοχή όπου βρίσκεται το νοσοκομείο Αμάλ («Ελπίδα»), ενώ το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μεταδίδει πως υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες εξαιτίας των πληγμάτων της νύχτας στη Χαν Γιουνίς.

«Στρατιώτες υποστηριζόμενοι από το πυροβολικό και την αεροπορία εξάλειψαν δεκάδες τρομοκράτες (σε μάχες) σώμα με σώμα» στη Χαν Γιουνίς, ανακοίνωσε ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, διαβεβαιώνοντας πως έχει φθάσει «στο νοτιότερο» τμήμα της Λωρίδας της Γάζας ως τώρα αφότου άρχισε τις χερσαίες επιχειρήσεις, σε πρώτη φάση στον βορρά του παλαιστινιακού θύλακα.

Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου τουλάχιστον το 80% του πληθυσμού αναγκάστηκε να φύγει από τα σπίτια του εξαιτίας των βομβαρδισμών ή των μαχών, η ανθρωπιστική κατάσταση γίνεται ολοένα πιο κρίσιμη. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της νύχτας πως έχει καταγράψει 24 κρούσματα ηπατίτιδας Α, μεταδοτικής νεφροπάθειας, καθώς και «χιλιάδες» κρούσματα ίκτερου, που «πιθανόν» συνδέονται με την εξάπλωση αυτής της μορφής ηπατίτιδας.

«Οι απάνθρωπες συνθήκες ζωής - σχεδόν καθόλου πόσιμο νερό, δεν υπάρχουν καθαρές τουαλέτες, ούτε η δυνατότητα να απολυμαίνει κανείς το περιβάλλον του - θα επιτρέψουν στην ηπατίτιδα Α να εξαπλωθεί περαιτέρω», υπογράμμισε μέσω X ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, χαρακτηρίζοντας την υγειονομική κατάσταση «εκρηκτικά επικίνδυνη».

Κατά την διάρκεια της νύχτας, ο ισραηλινός στρατός διεξήγαγε επιδρομές σε διάφορους τομείς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ειδικά στην Τουλκαρέμ, όπου το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής κάνει λόγο για τουλάχιστον έξι νεκρούς από την Τετάρτη.

euronews

 

Σχόλια