Σοβαρές ανησυχίες μετά τα πυραυλικά πλήγματα του Πακιστάν κατά του Ιράν


Τουλάχιστον επτά νεκροί- Τα «πλήγματα ακριβείας» εναντίον «κρησφύγετων τρομοκρατών» στο Ιράν
, όπως τα χαρακτήρισε η κυβέρνηση του Πακιστάν αποτελούν αντίποινα για την ιρανική επιδρομή στην πακιστανική επικράτεια, που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν δυο παιδιά

Η αεροπορία του Πακιστάν έπληξε θέσεις ανταρτών εντός του Ιράν, ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας. 

Από τις πακιστανικές αεροπορικές επιδρομές στο Ιράν σκοτώθηκαν τέσσερα παιδιά και τρεις γυναίκες, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος στην ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Το Πακιστάν επιτέθηκε σε χωριό κοντά στα σύνορα με πυραύλους», ανέφερε η κρατική τηλεόραση. «Τρεις γυναίκες (και) τέσσερα παιδιά, που δεν είχαν ιρανική υπηκοότητα, σκοτώθηκαν», πρόσθεσε, επικαλούμενη τον αντικυβερνήτη της επαρχίας Σιστάν-Μπαλουτσιστάν, τον Αλιρεζά Μαρχμαματί.

Το χωριό βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την κοινότητα Σαραβάν, κοντά στα σύνορα.

Τα πλήγματα ήρθαν ως αντίποινα για την επίθεση του Ιράν την Τρίτη σε πακιστανικό έδαφος από την οποία σκοτώθηκαν δύο παιδιά στη νοτιοδυτική επαρχία Μπαλουχιστάν.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Πακιστάν «διεξήγαγαν σειρά πληγμάτων ακριβείας, υψηλού συντονισμού και στοχευμένων συγκεκριμένα, εναντίον κρησφύγετων τρομοκρατών στην επαρχία Σιστάν-Μπαλουτσιστάν», στο νοτιοανατολικό Ιράν, αναφέρει ανακοίνωση Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών στο Ισλαμαμπάντ.

«Σκοτώθηκε», κατά το κείμενο, «ορισμένος» αριθμός «τρομοκρατών» .

Στην ανακοίνωση της πακιστανικής διπλωματίας μολαταύτα αναφέρεται πως το Πακιστάν «σέβεται την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράν», ενώ η Ισλαμική Δημοκρατία χαρακτηρίζεται «αδελφή χώρα».

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν την Πέμπτη ανέφεραν ότι αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν κοντά στην πόλη Σαραβάν, στα σύνορα Ιράν και Πακιστάν.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA επικαλέστηκε τον αναπληρωτή κυβερνήτη της επαρχίας Σιστάν και Μπαλουχιστάν, Αλί Ρεζά Μαρχαμάτι, ότι οι αρχές διεξάγουν έρευνα.

Νωρίτερα, το πρακτορείο ειδήσεων MEHR μετέδωσε ότι έγιναν πλήγματα με «πυραύλους και drones», κάνοντας λόγο για «πολλούς» τραυματίες.

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν επέμεινε πως οι ένοπλες δυνάμεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας είχαν στο στόχαστρο την «ιρανική τρομοκρατική οργάνωση» Τζάις αλ Αντλ, που κατά την Τεχεράνη έχει βάσεις στο Πακιστάν.

Η Τζάις αλ Αντλ («Στρατός της Δικαιοσύνης»), που ιδρύθηκε το 2012, έχει διαπράξει σειρά επιθέσεων στο ιρανικό έδαφος τα τελευταία χρόνια. Μια εξ αυτών στοίχισε τη ζωή σε 11 αστυνομικούς τον Δεκέμβριο.

Χθες ανακοίνωσε πως σκότωσε μέλος των Φρουρών της Επανάστασης στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Τι σηματοδοτεί η νέα ένταση στην περιοχή

Τα χτυπήματα θέτουν σε κίνδυνο τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο γειτόνων, καθώς το Ιράν και το πυρηνικό Πακιστάν αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό το ένα το άλλο με καχυποψία λόγω των επιθέσεων μαχητών.

Οι επιθέσεις αύξησαν επίσης την απειλή εξάπλωσης της βίας στη Μέση Ανατολή που έχει αναστατωθεί από τον πόλεμο του Ισραήλ με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. 

Το Ιράν διεξήγαγε επίσης αεροπορικές επιδρομές τη Δευτέρα στο Ιράκ και τη Συρία για μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας την ευθύνη της οποίας ανέλαβε το αποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος και η οποία σκότωσε περισσότερους από 90 ανθρώπους νωρίτερα αυτό το μήνα. Το Ιράκ ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από το Ιράν για διαβουλεύσεις.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Πακιστάν περιέγραψε την επίθεσή τους ως "μια σειρά εξαιρετικά συντονισμένων και ειδικά στοχευμένων στρατιωτικών χτυπημάτων ακριβείας".

"Η σημερινή πρωινή ενέργεια ελήφθη υπό το φως αξιόπιστων πληροφοριών για επικείμενες τρομοκρατικές δραστηριότητες μεγάλης κλίμακας", ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του. 

"Η ενέργεια αυτή αποτελεί εκδήλωση της ακλόνητης αποφασιστικότητας του Πακιστάν να προστατεύσει και να υπερασπιστεί την εθνική του ασφάλεια έναντι όλων των απειλών".

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός του Πακιστάν Anwaarul-Haq-Kakar, ο οποίος βρισκόταν στην Ελβετία για να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, διέκοψε το ταξίδι του για να επιστρέψει στην πατρίδα του, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Mumtaz Zahra Baloch. 

Ο υπουργός Εξωτερικών Jalil Abbas Jilani επιστρέφει επίσης στην πατρίδα του από ταξίδι στην Ουγκάντα.

euronews.

 

Σχόλια