Το ναυτικό του Ιράν κατέλαβε το ελληνικών συμφερόντων τάνκερ στον Κόλπο του Ομάν


Το ναυτικό του Ιράν κατέλαβε ένα πετρελαιοφόρο την Πέμπτη στον Κόλπο του Ομάν που κάποτε βρισκόταν στο επίκεντρο μιας μεγάλης κρίσης μεταξύ Τεχεράνης και Ουάσινγκτον, δήλωσαν αξιωματούχοι, μια κατάσχεση που κλιμακώνει περαιτέρω τις εντάσεις στις πλωτές οδούς της Μέσης Ανατολής. 





Το σκάφος ήταν κάποτε γνωστό ως Suez Rajan και είχε εμπλακεί σε μια χρόνια διαμάχη που τελικά οδήγησε το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ να κατασχέσει 1 εκατομμύριο βαρέλια ιρανικού αργού πετρελαίου σε αυτό.
Η κατάσχεση έρχεται επίσης μετά από εβδομάδες επιθέσεων των ανταρτών Χούτι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου μπαράζ από drones και πυραύλων που εκτοξεύτηκαν αργά την Τρίτη. 
Αυτό έχει αυξήσει τον κίνδυνο πιθανών αντίποινων στις δυνάμεις υπό τις ΗΠΑ, που περιπολούν τώρα τη ζωτικής σημασίας υδάτινη οδό, ειδικά μετά την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Τετάρτη, που καταδίκαζε τους Χούτι και καθώς Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν για πιθανές συνέπειες από τις επιθέσεις. 
Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA του Ιράν αναγνώρισε την κατάσχεση σε μια σύντομη αναφορά αργά το απόγευμα της Πέμπτης, ώρες μετά την επιβίβαση ένοπλων ανδρών. Το IRNA ανέφερε ότι η κατάσχεση ήρθε ως αποτέλεσμα δικαστικής απόφασης, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Η ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας Ambrey είπε ότι «τέσσερις έως πέντε ένοπλοι άνθρωποι» επιβιβάστηκαν στο πλοίο, το οποίο αναγνώρισε ως το πετρελαιοφόρο St. Nikolas
Είπε ότι οι άνδρες είχαν καλύψει τις κάμερες παρακολούθησης καθώς επιβιβάζονταν. Το δεξαμενόπλοιο βρισκόταν στα ανοιχτά της πόλης της Βασόρας του Ιράκ, φορτώνοντας αργό πετρέλαιο με προορισμό την Aliaga της Τουρκίας, για την τουρκική εταιρεία διυλιστηρίων Tupras. 
Τα δεδομένα δορυφορικής παρακολούθησης που αναλύθηκαν από το Associated Press έδειξαν τελευταία φορά ότι το δεξαμενόπλοιο με σημαία των Νήσων Μάρσαλ είχε στρίψει και κατευθυνόταν προς το λιμάνι του Μπαντάρ-ε Γιασκ στο Ιράν.  
Το St. Nikolas ονομαζόταν παλαιότερα Suez Rajan, συνδεδεμένο με την ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία Empire Navigation. 
Σε δήλωσή της στο AP, η Empire Navigation με έδρα την Αθήνα αναγνώρισε ότι έχασε την επαφή με το σκάφος, το οποίο έχει πλήρωμα 18 Φιλιππινέζων και έναν Έλληνα υπήκοο. Η εταιρεία δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες...



Σχόλια