Με σύστημα Anti-Drone η φρεγάτα ΥΔΡΑ στην Ερυθρά Θάλασσα (φωτογραφίες)


Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την αναχώρηση από τον ναύσταθμο της Σαλαμίνας της φρεγάτας ΥΔΡΑ, με προορισμό την Ερυθρά Θάλασσα. Το πλοίο κατεβαίνει πάνοπλο με εγκατεστημένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου και σύστημα anti-drone.

του Χρήστου Μαζανίτη

Δύο είναι οι υποψήφιες φρεγάτες για να κατέβουν στην Ερυθρά Θάλασσα ώστε να ενταχθούν στην διεθνή δύναμη “Prosperity Guardian” με σκοπό τη φύλαξη της θαλάσσιας οδού από τις επιθέσεις των Χούθι, η ΥΔΡΑ και η ΨΑΡΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, μετά την εύρεση ενός κρίσιμου ανταλλακτικού, η φρεγάτα ΥΔΡΑ είναι αυτή η οποία προκρίνεται ως το καταλληλότερο για την αποστολή πλοίο.

Μάλιστα, γίνονται πυρετώδεις προετοιμασίες ώστε η φρεγάτα να μπορέσει να φέρει σε πέρας όχι μόνο την αποστολή της αλλά να μπορέσει να ανταπεξέλθει ακόμη και σε ακραία σενάρια επίθεσης κορεσμού της άμυνας και των συστημάτων αυτοπροστασίας.

Οι πληροφορίες του enikos.gr αναφέρουν ότι πριν από μερικές ημέρες ολοκληρώθηκε η δοκιμή μίας σουίτας ηλεκτρονικού πολέμου καθώς και συστήματος αυτοπροστασίας anti-drone.

Το σύστημα δοκιμάστηκε σε πολλά και απαιτητικά σενάρια και κατάφερε να ανταπεξέλθει με επιτυχία, δημιουργώντας έναν αδιαπέραστο θόλο προστασίας – ειδικά σε απειλές drones σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων.  

Το εντυπωσιακό είναι ότι το σύστημα αποτελεί προϊόν ανάπτυξης ελληνικής εταιρείας, η οποία το παραχωρεί στο Πολεμικό Ναυτικό, έχοντας καταφέρει να «κλειδώσει» όλες τις μπάντες στις οποίες μπορεί να επιχειρήσει ένα drone. 


 

Οι δοκιμές έγιναν με μέρος του συστήματος τοποθετημένο σε τρίποδο πριν τελικά βρει θέση στον ιστό του πλοίου. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, οι αξιωματικοί του ΠΝ που αξιολόγησαν το σύστημα έμειναν απόλυτα ευχαριστημένοι με τις επιδόσεις του. 

Πριν από καιρό είχε τοποθετηθεί – όπως φαίνεται και στην αποκλειστική φωτογραφία που δημοσιεύει το enikos.gr – ένα άλλο ηλεκτρονικό σύστημα, από το οποίο όμως δεν έμειναν ιδιαιτέρως ευχαριστημένοι, αφού δεν κάλυπτε επαρκώς τα αντίμετρα για τις εισερχόμενες απειλές.

Επιπλέον, η φρεγάτα θα φέρει το οργανικό της ελικόπτερο, ένα Aegean Hawk καθώς και ένα ελικόπτερο drone, το οποίο θα φέρει σε πέρας επιχειρήσεις αναγνώρισης.

Ήδη στο διεθνές κέντρο επιχειρήσεων της “Prosperity Guardian” που έχει στηθεί Μπαχρέιν βρίσκεται αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ο οποίος ενημερώνει συνεχώς για την κατάσταση που επικρατεί και τις συνθήκες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει το πλήρωμα της φρεγάτας. 

enikos.gr

Υ.Γ

Από το κείμενο του άρθρου αλλά και από τις φωτογραφίες, δεν φαίνεται ότι το anti-drone σύστημα διαθέτει radar αποκάλυψης drones και ειδικά mini drones, που είναι ιδιαίτερα δύσκολος ο εντοπισμός τους από τα γνωστά συμβατικά radar.

Επισημαίνουμε ότι για να παρεμβάλεις ένα drone θα πρέπει πρώτα να το αποκαλύψεις.

Εδώ εγείρεται ένα ερώτημα για το σύστημα ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ της ΕΑΒ  ...

Γιατί οι εμπλεκόμενοι στο ΥΠΕΘΑ και το ΠΝ δεν αξιολόγησαν το radar της ΕΑΒ, το οποίο έχει παρουσιασθεί τόσο στην τελευταία DEFEA  όσο και στην ΔΕΘ   

Σχόλια