Κανένα σύστημα anti-drone δεν είναι αποτελεσματικό χωρίς radar αποκάλυψης


Αντιμετώπιση των Drone Καμικάζι 

Κάτω από μια επείγουσα επιχειρησιακή ανάγκη, ο στρατός των ΗΠΑ προμηθεύτηκε το μικρό μη επανδρωμένο αεροσκάφος Coyote, που εκτοξεύεται με σωλήνα ως μια βραχυπρόθεσμη λύση για την εξάλειψη των εχθρικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών

Για την αποστολή του ενάντια στα UAS, το Coyote χρειάζεται συχνά ένα επιπλέον σύστημα "ματιών" στο πεδίο της μάχης. 
Αυτό έγινε με την ενσωμάτωση  μικρού, radar ακριβείας, που ονομάζεται KRFS στην Ku-band. 
«Πρώτα, πρέπει να αποκαλύψετε το drone, αλλά μετά πρέπει να το παρακολουθείτε με υψηλή ακρίβεια», είπε ο Don Williams, υπεύθυνος για Multi-Function Radio Frequency System ή MRFS της Raytheon. «Είναι ένα πραγματικό radar πολλαπλών αποστολών». Το radar KRFS μπορεί να παρακολουθεί μικρά ή μεγάλα drones.

Τι είναι όμως το drone Coyote σύμφωνα με την Raytheon 
Το πιο ικανό στην κατηγορία του, το σύστημα μη επανδρωμένων αεροσκαφών Coyote είναι μικρό, αναλώσιμο και εκτοξευόμενο με σωλήνα . 
Μπορεί να αναπτυχθεί από το έδαφος, τον αέρα ή ένα πλοίο. Το Coyote μπορεί να πετάξει μεμονωμένα ή σε σμήνη (swarms) και είναι προσαρμόσιμο για διάφορες αποστολές, όπως επιτήρηση, ηλεκτρονικός πόλεμος και επιθέσεις. Το σύστημα λειτουργεί έως και 2 ώρες και είναι σχεδιασμένο για εναλλάξιμα ωφέλιμα φορτία. 
Είναι ιδανικό για βελτιωμένες εικόνες επιτήρησης, βελτιωμένη ικανότητα στόχευσης, εκτίμηση ζημιών σχεδόν σε πραγματικό χρόνο και μειωμένη απειλή για επανδρωμένα αεροσκάφη. 
Λύση Counter-UAS 
Ο στρατός των ΗΠΑ επέλεξε το drone Coyote ως μια βραχυπρόθεσμη λύση αντιμετώπισης UAS. 
Εξοπλισμένο με προηγμένο σύστημα αναζήτησης, radar και εκρηκτικά, το coyote μπορεί να εντοπίσει και να εξαλείψει με επιτυχία τα απειλητικά UAV. 

Υ. Γ
Για τα mini drones και ειδικά τα καμικάζι, που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην Ουκρανία, στην Γάζα αλλά και στην Ερυθρά θάλασσα από τους Χούτι, σας έχουμε ενημερώσει με σχετικά    άρθρα μας . 
Αυτό που πρέπει να συγκρατήσουμε είναι πως για να εξουδετερώσεις ένα drone, θα πρέπει πρώτα να το αποκαλύψεις.
Τα καμικάζι drone κατά κύριο λόγο λειτουργούν αυτόνομα λίγο πριν προσεγγίσουν τον στόχο...
Το οποίο σημαίνει ότι δεν έχει καμία επαφή και επικοινωνία (δεν εκπέμπει) με τον χειριστή του.
Στην ουσία τα πολυδιαφημισμένα συστήματα δεκτών RF, είναι άχρηστα μιας και δεν υπάρχει σήμα για να το εντοπίσουν. Οι κάμερες δεν γνωρίζουν την θέση του drone & έχουν περιορισμούς.
Άρα για να προχωρήσεις στο επόμενο βήμα του soft kill (παρεμβολή) ή hard kill (κατάρριψη με όπλα, laser, υψηλής ισχύος μικροκυματικές εκπομπές), χρειάζεται να διαθέτεις "έξυπνο" radar τύπου doppler... 
Ένα τέτοιο radar που αποδεδειγμένα αποκαλύπτει mini drones είναι το σύστημα ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ της ΕΑΒ  , το οποίο εκτιμάται ότι θα έχει ενισχυθεί και με soft kill δυνατότητες...
Κατά την άποψή μας ο ΤΗΛΕΜΑΧΟΣ θα έπρεπε ήδη να έχει τοποθετηθεί στην φρεγάτα "ΥΔΡΑ" που προορίζεται να συμμετάσχει στην επιχείρηση  "Prosperity Guardian" στην Ερυθρά Θάλασσα.


Σχόλια