Δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου κατέρριψαν 21 drones και πυραύλους που εκτόξευσαν οι Χούτι


Η Κεντρική Διοίκηση του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών (CENTCOM) δήλωσε ότι κατέρριψε 18 μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσαν οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης πάνω από τη νότια Ερυθρά Θάλασσα
, την 26η επίθεση της ένοπλης ομάδας σε διεθνείς ναυτιλιακές λωρίδες τις τελευταίες επτά εβδομάδες. 

Σε συνεργασία με δυνάμεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, η CENTCOM είπε ότι καταρρίφθηκαν επίσης δύο πύραυλοι κρουζ κατά πλοίων και ένας βαλλιστικός πύραυλος κατά πλοίων

Οι Χούτι «εξαπέλυσαν μια σύνθετη επίθεση με ιρανικά σχεδιασμένα επιθετικά drone, πυραύλους κρουζ κατά πλοίων και έναν βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίου» από περιοχές στην Υεμένη που ελέγχονται από τους ευθυγραμμισμένους με το Ιράν αντάρτες στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε η CENTCOM στο ανακοίνωση την Τετάρτη. 

Η επίθεση ήταν η 26η από τους Χούτι σε ναυτικές ζώνες στην Ερυθρά Θάλασσα από τις 19 Νοεμβρίου, όταν κατέλαβαν το Galaxy Leader, ένα πλοίο μεταφοράς οχημάτων που ήταν καθ' οδόν από την Τουρκία στην Ινδία. Η ομάδα είπε ότι ξεκίνησε τις επιθέσεις σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα. 

Η CENTCOM δήλωσε ότι μαχητικά αεροσκάφη του αεροπλανοφόρου Dwight D Eisenhower και τέσσερα αντιτορπιλικά, συμπεριλαμβανομένου ενός από το Ηνωμένο Βασίλειο, συμμετείχαν στην επιχείρηση. Ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Γκραντ Σαπς δήλωσε ότι το HMS DIAMOND, μαζί με τα αμερικανικά πολεμικά πλοία, απέκρουσαν, όπως είπε, «τη μεγαλύτερη επίθεση από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα μέχρι σήμερα». «Καταστρέψαμε πολλαπλά drones με πυροβόλα και πυραύλους Viper», πρόσθεσε στο Twitter , χαρακτηρίζοντας τις επιθέσεις «παράνομες».

Σχόλια