«Καζάνι που βράζει» η Μέση Ανατολή - 165 χτυπήματα σε θέσεις των ΗΠΑ μέσα σε τρεις μήνες


Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η κατάσταση είναι πιο επικίνδυνη από ό,τι ήταν το 1973

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Άντονι Μπλίνκεν σχετικά με την έκρυθμη κατάσταση όπου επικρατεί στη Μέση Ανατολή

Κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ δήλωσε ότι «είναι πιο επικίνδυνη από ό,τι ήταν το 1973», αναφερόμενος στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ ο οποίος κράτησε συνολικά 19 ημέρες.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε από τους συμβούλους του για τις τελευταίες εξελίξεις μετά την φονική επίθεση με drone στα σύνορα Συρίας - Ιορδανίας.

Εν τω μεταξύ, αξιωματούχος του Πενταγώνου των ΗΠΑ αποκάλυψε χθες πως οι αμερικανικές θέσεις στη Μέση Ανατολή έχουν δεχθεί έως τώρα πάνω από 165 επιθέσεις από την ημέρα που ξέσπασε η σύγκρουση του Ισραήλ με τη Χαμάς.

Οι 98 έγιναν στην Συρία, 66 στο Ιράκ και μία στην Ιορδανία. Οι επιθέσεις έγιναν κυρίως με UAVs, πυραύλους, όλμους και βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς.

Η Ουάσινγκτον αναφέρει ότι η τελευταία επίθεση έγινε την Δευτέρα, στη Συρία, κατά της βάση Σαντάντι, η οποία ανήκει στον διεθνή συνασπισμό που καταπολεμάει την τρομοκρατία. Παράλληλα, στην Ερυθρά Θάλασσα και την ευρύτερη περιοχή, οι αντάρτες Χούθι που ελέγχουν την Υεμένη συνεχίζουν να απειλούν την παγκόσμια ναυσιπλοΐα, παρά τις προειδοποιήσεις της Δύσης και τις συνεχείς στρατιωτικές παρεμβάσεις. 

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ, αναφερόμενη στην φονική επίθεση στα σύνορα Συρίας - Ιορδανίας, όπου τρεις αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ δεν θέλουν πόλεμο με το Ιράν», ωστόσο κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι επέτρεψε σε ομάδες να πραγματοποιήσουν το χτύπημα. «Δεν επιδιώκουμε πόλεμο, αλλά θα αναλάβουμε δράση και θα απαντήσουμε στις επιθέσεις κατά των δυνάμεών μας», τόνισε. 

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι απέφυγε να απαντήσει στους δημοσιογράφους αν η Ουάσινγκτον σκοπεύει να πλήξει ιρανικό έδαφος. «Η επίθεση αυτή αντιπροσώπευε μια κλιμάκωση, πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα, και αυτό απαιτεί μια απάντηση», δήλωσε.

euronews.com

Σχόλια