Το Αμερικανικό αντιτορπιλικό "USS Carney" κατέρριψε ένα ιρανικό drone KAS-04...

USS Carney (DDG-64) transits the Suez Canal, Oct. 18, 2023. US Navy Photo

Σύμφωνα με τον Ταξίαρχο της Πολεμικής Αεροπορίας.  Πατ Ράιντερ, ο επικεφαλής εκπρόσωπος του Πενταγώνου, είπε ότι οι αντάρτες Χούτι στην Υεμένη, οι οποίοι είναι σε συμμαχία με την ιρανική κυβέρνηση, διατηρούν μακροχρόνια σχέση με το Ιράν. 

Ο Ράιντερ πρόσθεσε: «Όταν πρόκειται για τις δυνάμεις μας, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να τις προστατέψουμε. Δεν πρόκειται να γράψω, να προβλέψω ή να κάνω εικασίες για πιθανά χτυπήματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε στην περιοχή, εκτός από το να πω ότι θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να προστατεύσουμε τις δυνάμεις μας». 

Το USS Carney, ένα αντιτορπιλικό κλάσης Arleigh Burke, βρίσκεται στην περιοχή εδώ και αρκετές εβδομάδες. Η παρουσία του στη Μέση Ανατολή ευθυγραμμίζεται με την ευρύτερη πρωτοβουλία των ΗΠΑ, για σταθεροποίηση της περιοχής και αποθάρρυνση κάθε κλιμάκωσης από άλλες χώρες ή ομάδες εν μέσω της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς. 

Τον περασμένο μήνα, το USS Carney χρησιμοποίησε τους πυραύλους εδάφους-αέρος SM-2 για να αναχαιτίσει και να καταρρίψει επιτυχώς 15 drones και τέσσερις πυραύλους κρουζ, που εκτοξεύτηκαν από την Υεμένη στη βόρεια Ερυθρά Θάλασσα μέσα σε χρονικό διάστημα εννέα ωρών, σύμφωνα με το Fox News.  

Η CENTCOM (Κεντρική Διοίκηση) αναγνώρισε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος KAS-04, ιρανικής παραγωγής, που εκτοξεύτηκε από περιοχή που ελέγχεται από τους Χούτι στην Υεμένη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της CENTCOM. 

Drone KAS-04

Ενώ ο στόχος ήταν άγνωστος, το drone ήρθε προς το Carney, το οποίο το κατέρριψε πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε στους δημοσιογράφους την Πέμπτη η αναπληρώτρια γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Sabrina Singh. 

 «Ήταν ένα drone που ξέρουμε ότι κατευθυνόταν προς το Carney και εμπλεκόταν επειδή ο κυβερνήτης του πλοίου προφανώς ένιωσε ότι ήταν απειλή», είπε η Singh. «Και έτσι το κατέβασαν». Η Singh δεν μπορούσε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το τι χρησιμοποίησε το πλοίο Carney για να καταρρίψει το drone. 

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που το Carney καταρρίπτει τουλάχιστον ένα drone που εκτοξεύτηκε από περιοχές που ελέγχονται από τους Χούτι στην Υεμένη. Το USS Thomas Hudner (DDG-116) έχει επίσης αναχαιτίσει drones που έχουν πετάξει κοντά στο πλοίο.

Με πληροφορίες από usni.org & eurasiantimes.com

Σχόλια