Η Ρωσία εισήγαγε 22000 drones το 2023


Παρά την πίεση και τους περιορισμούς λόγω των δυτικών κυρώσεων, η αμυντική βιομηχανία της Ρωσίας φαίνεται να έχει παράγει ή εισάγει με επιτυχία μια σημαντική ποσότητα κρίσιμων οπλικών συστημάτων.

Το 2023, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις έλαβαν μια σημαντική εισροή στρατιωτικών μέσων, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1.500 τανκς και 22.000 drones, ανέφερε το TASS, επικαλούμενο έγγραφα του ρωσικού υπουργείου Άμυνας στο τέλος του έτους. 
Τα έγγραφα που αποκαλύφθηκαν υποδεικνύουν επίπεδο επάρκειας άνω του 84%, που περιλαμβάνει:

- Αποστολές άνω των 1.500 αρμάτων μάχης 

- Πάνω από 2.200 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης

- Περισσότερες από 1.400 ρουκέτες και οχήματα πυροβολικού 

- Πάνω από 22.000 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.
Πέρα από αυτό, οι Ένοπλες Δυνάμεις παρέλαβαν πάνω από 12.000 οχήματα, με ένα αξιοσημείωτο μέρος —πάνω από 10%, να είναι θωρακισμένα. Αρκετοί υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν επίσης υπογραμμίσει στο παρελθόν την εντατική παραγωγή οπλικών συστημάτων. 
Στις 19 Σεπτεμβρίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μίλησε για την κατάσταση της ρωσικής αμυντικής παραγωγής κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Στρατιωτικής-Βιομηχανικής Επιτροπής της Ρωσίας στο Izhevsk. Ο Πούτιν ανακοίνωσε σημαντική αύξηση στην παραγωγή αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων οχημάτων, σημειώνοντας διπλασιασμό της παραγωγής από τον Ιανουάριο έως τον Αύγουστο του 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022. 
Τόνισε ότι η παραγωγή ορισμένων ιδιαίτερα περιζήτητων οπλικών συστημάτων είχε τριπλασιαστεί κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος. Τις δηλώσεις Π
ούτιν ακολούθησαν αξιολογήσεις εμπειρογνωμόνων στη Δύση, οι οποίες μιλάνε για μια σημαντική αύξηση στη ρωσική κατασκευή όπλων που ξεπέρασε τα προ 2022 επίπεδα. 

Κάποιες αναφορές υποστήριξαν μάλιστα ότι, η Ρωσία βρίσκεται επί του παρόντος σε καλό δρόμο για να παράγει πάνω από δύο εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού ετησίως, διπλασιάζοντας τον μέσο ρυθμό παραγωγής πριν από την πλήρη εισβολή στην Ουκρανία από τη Μόσχα.
Ομοίως, τον Οκτώβριο, ο Αντιπρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ τόνισε την αυξημένη παραγωγή της Ρωσίας σε όλους τους τύπους όπλων
Οι συμμαχικές κυρώσεις και οι έλεγχοι των εξαγωγών έχουν περιορίσει την πρόσβαση της Ρωσίας σε κρίσιμα υλικά, επηρεάζοντας την ικανότητά της να κατασκευάζει προηγμένα όπλα για τις ένοπλες δυνάμεις της.

Παρά τους περιορισμούς, η Ρωσία έχει επιδείξει προσαρμοστικότητα στις δυτικές κυρώσεις με τη δημιουργία αλυσίδων εφοδιασμού που αποφεύγουν τις κυρώσεις. 

Για να βρει εναλλακτικούς προμηθευτές, η Ρωσία έχει στρέψει το ενδιαφέρον της προς την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα. Από το 2022, η Κίνα έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο προμηθεύοντας τη Ρωσία με ημιαγωγούς αξίας εκατομμυρίων δολαρίων, drones και άλλα υλικά  διπλής χρήσης. 

Ωστόσο, έχει αναφερθεί σημαντική μείωση στις πωλήσεις ρωσικών όπλων καθώς ο αμυντικός τομέας της χώρας επανεξέτασε την εστίασή του, δίνοντας προτεραιότητα στην παροχή πόρων για τα στρατεύματά του στην Ουκρανία . 

Αυτή η μετατόπιση έχει συνέπειες, με τον αμυντικό τομέα να βιώνει σημαντική μείωση των εσόδων, προσθέτοντας οικονομική πίεση στον προϋπολογισμό του Κρεμλίνου.

Για να διατηρήσει την επιχειρησιακή ικανότητα, το Κρεμλίνο έχει αξιοποιήσει το ταμείο έκτακτης ανάγκης για να υποστηρίξει τη λειτουργία των εργοστασίων. 

Κατά συνέπεια, οι ρωσικές δαπάνες κατευθύνονται πλέον κυρίως σε στρατιωτικές απαιτήσεις, αφήνοντας πενιχρούς πόρους για άλλες κρίσιμες ανάγκες. 

eurasiantimes.com

Σχόλια