Πώς ο Όρμπαν απομακρύνει την Ουγγαρία από την ΕΕ...


Ο Όρμπαν συνεχίζει τη συνεργασία με τη Ρωσία, ασκεί βέτο κατά των ενταξιακών συνομιλιών ΕΕ-Ουκρανίας, παραβιάζει το κράτος δικαίου. Ουγγαρία και ΕΕ απομακρύνονται.

Εκτός Ουγγαρίας οι φωνές ενάντια στον Βίκτορ Όρμπαν έχουν καταλαγιάσει το τελευταίο διάστημα. Η Ευρώπη έχει εξάλλου στρέψει όλη της την προσοχή στον πόλεμο στη Μέση Αναστολή και στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός έχει χάσει μέρος του πολιτικού του κύρους στην Ευρώπη, όπως και αρκετούς συμμάχους στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη – μεταξύ αυτών και την Πολωνία, μετά την ήττα του PiS στις εκλογές.

Ωστόσο, ο Όρμπαν θέλει να τιμήσει τη φήμη του ως «ταραχοποιού της Ευρώπης» και ως δημιουργού ενός «ανελεύθερου κράτους». Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ο Όρμπαν έκανε εμμέσως γνωστό πως θα ασκήσει βέτο στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία. Λίγες ημέρες αργότερα η ουγγρική κυβέρνηση ξεκίνησε εκ νέου μία από τις λεγόμενες «εθνικές διαβουλεύσεις» της, καθώς και μία μαζικής κλίμακας καμπάνια με αφίσες σε όλη τη χώρα

Οι καλές δουλειές με τη Ρωσία

Ο Όρμπαν κατηγορεί διαρκώς τη Δύση πως φέρει ευθύνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι δεν θέλει να θέσει ένα τέλος στο αιματοκύλισμα. Τάσσεται υπέρ της βελτίωσης των σχέσεων με τη Ρωσία και της άρσης των κυρώσεων της Ε.Ε.

Η Ουγγαρία αποτελεί σήμερα τη μοναδική χώρα της Ε.Ε. που εξακολουθεί να υλοποιεί μεγάλα έργα με τη Ρωσία ακόμη και εν καιρώ πολέμου: προσφάτως ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Πίτερ Σιγιάρτο υπέγραψε με τον επικεφαλής της ρωσικής αρχής πυρηνικής ενέργειας Rosatom, Αλεξέι Λικάτσεβ, ένα σχέδιο υλοποίησης της προγραμματισμένης επέκτασης ενός ουγγρικού πυρηνικού σταθμού παραγωγής ενέργειας στο Παξ.

Επιπλέον, ο Όρμπαν ακολουθεί το πρότυπο της Ρωσίας και στο νομοθετικό του έργο, όπως για παράδειγμα στη διαμόρφωση του λεγόμενου νόμου περί κυριαρχίας, που θα διευκολύνει τη λήψη μέτρων κατά των επικριτών της κυβέρνησης και ο οποίος συζητείται αυτές τις μέρες στο κοινοβούλιο.

Εάν εγκριθεί, ο νόμος θα ποινικοποιήσει κάθε μορφή χρηματοδότησης κομμάτων και προεκλογικών εκστρατειών από το εξωτερικό. Επιπλέον, προβλέπεται η ίδρυση της «Υπηρεσίας για την Προστασία της Κυριαρχίας», η οποία θα ελέγχει εάν τυχόν κόμματα, οργανώσεις ή ιδιώτες παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία της χώρας.

dw.com

Σχόλια