Πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς: Τα ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη διατηρούν ασφαλείς τις δυνάμεις IDF στη Γάζα
Ένας στρατιώτης των IDF κρατά στον αέρα κάτι που μοιάζει με ένα μοντέλο αεροπλάνου. Το τραβά προς τα πίσω, έτσι ώστε το μοντέλο του αεροπλάνου να γέρνει ελαφρά προς τα πάνω προς τον ουρανό. Στη συνέχεια αφήνει το αεροπλάνο και πετάει μακριά, με την προπέλα του να κάνει έναν ελαφρύ θόρυβο.
Το μοντέλο αεροπλάνου είναι στην πραγματικότητα ένα μη επανδρωμένο εναέριο σύστημα, ένα drone. Στεκόμαστε σε ένα χωράφι κοντά στη Γάζα. Από μακριά ακούγεται ο ήχος του πυροβολικού και άλλων όπλων.
Ο πόλεμος στη Γάζα βρίσκεται στον τρίτο μήνα. Αρκετοί στρατιώτες περπατούν τριγύρω. Υπάρχουν και άλλα drones που πρόκειται να εκτοξευθούν. Αυτοί οι τύποι drones ονομάζονται Skylarks στα αγγλικά και κατασκευάζονται από την Elbit Systems.
Αυτά τα μικρά drones μπορούν εύκολα να μεταφέρονται από ένα αυτοκίνητο. Μπορούν να κατασκευαστούν οπουδήποτε. Διαθέτουν δύο κάμερες – μία για ηλεκτρο-οπτική και μία υπέρυθρη για τη νύχτα. Οι στρατιώτες περιγράφουν το Skylark ως ένα σχετικά απλό μηχάνημα αλλά με πολλά πολύπλοκα συστήματα πίσω του.
Αυτό αντιπροσωπεύει ένα επίπεδο στη χρήση μη επανδρωμένων συστημάτων, όπως διάφορων τύπων drones, που χρησιμοποιούνται πάνω από τη Γάζα. Το IDF αποκαλεί τη μονάδα που πετά με αυτά τα drones Sky Rider . «Οι ομάδες Sky Rider ενώνουν τις δυνάμεις πεζικού, συμπεριλαμβανομένων των ειδικών δυνάμεων και των μονάδες αναγνώρισης και τους βοηθούν να κάνουν κινήσεις με ασφάλεια ενεργώντας ως «τα μάτια στον ουρανό» τους. Οι ομάδες εκπαιδεύονται να πετούν UAV που δίνουν στις δυνάμεις μια εναέρια επισκόπηση του περιβάλλοντός τους. Άνδρες και γυναίκες στρατιώτες υπηρετούν στη μονάδα και ολοκληρώνουν την ίδια εκπαίδευση», δήλωσε το IDF για τη μονάδα τον Οκτώβριο.
Sky Rider
Κατέβηκα για να δω τη μονάδα Sky Rider σε δράση στις 11 Δεκεμβρίου. Ήταν μια ζεστή, καθαρή μέρα – μια από τις λίγες ωραίες μέρες, ίσως πριν μπει ο χειμώνας και επιστρέψουν οι βροχές. Οι δρόμοι προς τις συνοριακές κοινότητες γύρω από τη Γάζα αρχίζουν να ανοίγουν.
Η αρχιλοχίας της μονάδας Sky Rider, Romi, σπούδαζε στην Ιταλία πριν από τον πόλεμο. Επέστρεψε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου στη Ra'anana με την οικογένειά της. «Ήταν ένα τρομακτικό πρωινό να ακούω τι συνέβαινε», θυμάται. «Ξέραμε ότι έπρεπε να επιστρέψουμε στο στρατό και να υπηρετήσουμε».
Αυτός είναι ο πόλεμος για τον οποίο εκπαιδεύτηκε εκείνη και οι φίλοι της κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής τους θητείας. Η Ρόμι είχε πάει στρατό στα 18, όπως πολλοί Ισραηλινοί. Ήθελε να γίνει πιλότος. Ωστόσο, δεν πέρασε τις εξαιρετικά ανταγωνιστικές εξετάσεις. Κατέληξε να είναι χειριστής αυτών των drones που χρησιμοποιούνται από το πυροβολικό. «Είναι διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο κάνει η δύναμη του πυροβολικού.
Είναι ιδιαίτερο και συναρπαστικό. Ο σκοπός είναι να χρησιμοποιηθούν όλα αυτά τα μικρά drones», λέει. Το Ισραήλ χρησιμοποιεί μια πληθώρα drones, από τα μεγαλύτερα που κατασκευάζονται από την Israel Aerospace Industries (IAI) μέχρι το Elbit Hermes 450 , γνωστό ως Zik. Το Ισραήλ χρησιμοποιεί μεγαλύτερα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να πραγματοποιήσει αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες έχουν γίνει πιο συνηθισμένες τον τελευταίο χρόνο, μεταξύ άλλων στη Δυτική Όχθη και τώρα στη Γάζα.
Το Ισραήλ χρησιμοποιεί επίσης νέους, μικρότερους τύπους drones, που ονομάζονται πυρομαχικά loitering, που φέρουν κεφαλή και επιτίθενται σε στόχους. Αυτά ονομάζονται Maoz στα εβραϊκά και χρησιμοποιούνται στη Γάζα. Το Skylark είναι κάτι ενδιάμεσο μεταξύ τύπων, όπως τα σμήνη drones Thor ή τα διάφορα quadcopter και τα μεγαλύτερα drones που μοιάζουν περισσότερο με αεροσκάφη. Το Skylark προορίζεται για επιχειρήσεις σε επίπεδο τάγματος.
Τα Skylarks χρησιμοποιούνται για τη συλλογή πληροφοριών, πετώντας ψηλά πάνω από το πεδίο της μάχης από όπου μπορούν να δουν μπροστά από το πεζικό ή τανκς. Αυτό μπορεί να βοηθήσει το πυροβολικό, ή τις λεγόμενες μονάδες πυρός, να συντονίσουν τα πυρά εναντίον στόχων.
Η Ρόμι ήταν ενθουσιασμένη που είχε έναν τέτοιο ρόλο στο στρατό. Περισσότερες γυναίκες υπηρετούν στο πεδίο μάχης και αυτός ο πόλεμος έχει πρωτοφανή επίπεδα συμμετοχής από γυναίκες στρατιώτες, καθώς και νεοσύλλεκτους σε μάχιμες μονάδες.
«Εργαζόμαστε με πληροφορίες και μπορούμε να πούμε ποιος είναι αθώος και ποιος όχι, έτσι αθώοι άνθρωποι δεν θα σκοτωθούν χωρίς λόγο.
Αυτό είναι το ηθικό δόγμα του IDF», λέει η Romi. Σώζοντας ζωές Ένα παράδειγμα για το πώς η μονάδα Sky Rider βοηθά στη διάσωση ζωών και στην προστασία των δυνάμεων στη Γάζα ήρθε νωρίς στις μάχες εντός της Γάζας. Μια μονάδα του Golani, μια ταξιαρχία πεζικού που χρησιμοποιεί τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Namer, βρισκόταν μέσα στη Γάζα πολεμώντας τους τρομοκράτες. «Ήμασταν στον αέρα και συλλέγαμε πληροφορίες και τους κρατούσαμε [τους στρατιώτες] ασφαλείς και τους παρακολουθούσαμε, και μετά ξαφνικά τους είδαμε να γίνονται στόχος αντιαρματικών πυραύλων», αφηγείται ο Ρόμι.
Υπήρχαν επίσης πυρά φορητών όπλων που χρησιμοποιήθηκαν από τρομοκράτες με στόχο τα στρατεύματα. Ο εχθρός προσπαθούσε να συντρίψει και να στήσει ενέδρα στα τεθωρακισμένα με στρατιώτες μέσα. «Ως τα μοναδικά τους μάτια, θα μπορούσαμε να τους βοηθήσουμε και να τους πούμε από πού προέρχονται [οι τρομοκράτες] και πού να πυροβολήσουν», εξηγεί. Αυτό είναι σημαντικό γιατί οι στρατιώτες μέσα σε ένα APC [τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού] δεν μπορούν εύκολα να βγουν από το όχημα κάτω από πυρά.
Τα Sky Riders βοήθησαν ώστε να κατευθύνουν το πυροβολικό για να χτυπήσει με ακρίβεια και κοντά στα στρατεύματα Golani και τα οχήματά τους. «Αυτή ήταν μια αποστολή που η ομάδα μου ένιωσε πραγματικά ότι [ενσωματώνει] ολόκληρο τον σκοπό μας… Αποτρέψαμε να εξολοθρευθεί ένα τάγμα». Τα drones έχουν πλέον γίνει αναπόσπαστο μέρος των πολεμικών επιχειρήσεων, όχι μόνο εδώ στο Ισραήλ αλλά και στο εξωτερικό σε μέρη όπως η Ουκρανία.
Η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και οι Χούτι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, χρησιμοποιούν επίσης drones. Η Romi λέει ότι δεν μπορεί να φανταστεί πώς θα ήταν πριν από 20 χρόνια χωρίς αυτήν την τεχνολογία. «Θα ήταν σαν να πολεμάς στα τυφλά». Η παροχή περισσότερης πρόσβασης σε drones και αυτού του είδους πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο για τα τάγματα είναι επίσης σημαντική.
Όταν τα drones εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στο πεδίο της μάχης τις δεκαετίες του 1980 και του 1990, χρησιμοποιήθηκαν από την Πολεμική Αεροπορία ή τις μονάδες πληροφοριών σε ορισμένες χώρες και οι πληροφορίες ή η ζωντανή μεετάδοση τους μπορεί να ήταν διαθέσιμες σε λίγα μόνο άτομα. Τώρα, τα drones πολλαπλασιάζονται σε όλα τα επίπεδα του στρατού.
Σήμερα, οι διοικητές των ταγμάτων μπορούν να μιλήσουν σε μονάδες όπως το Sky Rider και να βάλουν τα μέλη τους να συνεργάζονται με το πεζικό ώστε να μπορούν να συντονίζονται. «Ως μονάδα, έχουμε σημαντική νέα τεχνολογία, και γενικά στο IDF υπάρχει πολλή έρευνα και ανάπτυξη», λέει. Το IDF συνεχίζει επίσης να επεκτείνει τη χρήση του drone, όπως το νέο drone Spark για την 144η Μοίρα.
Η Romi είναι επίσης ενθουσιώδης για τον αυξημένο αριθμό γυναικών που εντάσσονται σε μονάδες μάχης. «Νομίζω ότι οι γυναίκες μπορούν να υπηρετήσουν σε κάθε μονάδα του στρατού και ένα κορίτσι που μπορεί να περάσει αυτά τα πρότυπα σε οποιαδήποτε μονάδα μπορεί να είναι ένας σπουδαίος στρατιώτης.
Οι γυναίκες διαδραματίζουν βασικό ρόλο και σε διάφορες συνοριακές μονάδες περιπολίας.
Το έργο είναι το ίδιο. Δεν υπάρχει καμία διαφορά στο να στείλεις γυναίκες ή άνδρες σε αυτή την ειδική αποστολή. Στη Γάζα, είχαμε κορίτσια και αγόρια μέσα που εργάζονταν με το τάγμα», λέει. «Πηγαίνουμε όπου κι αν είναι η αποστολή. Ταξιδεύουμε όπου μας χρειάζονται».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.