Η Γαλλία αποδέχθηκε το αίτημα των ΗΠΑ έκδοσης του Μπογονικολού που κατηγορείται για κατασκοπεία από FBI


Την έκδοση του Έλληνα επιχειρηματία Νίκου Μπογονικόλου στις ΗΠΑ αποφάσισαν το απόγευμα της Τετάρτης οι Γαλλικές δικαστικές αρχές.

Ο Μπογονικόλος, ο οποίος έχει περάσει οκτώ μήνες υπό κράτηση στο Παρίσι, κατηγορείται από το FBI των ΗΠΑ για αποστολή πολιτικού και στρατιωτικού τεχνολογικού εξοπλισμού διπλής χρήσης στη Ρωσία, παραβίαζοντας τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στο Κρεμλίνο μετά την εισβολή στην Ουκρανία και για ξέπλυμα χρήματος.

Ο Μπογονικόλος συνελήφθη στις 9 Μαΐου με διεθνές ένταλμα των ΗΠΑ και οι γαλλικές δικαστικές αρχές αποδέχθηκαν το αίτημα έκδοσης του στην πέμπτη συνεδρίασή τους για την υπόθεσή του.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, ο δικηγόρος του Μπογονικόλου Νίκος Ζήνδρος υπέβαλε αίτημα στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών για να αποτραπεί η έκδοση του πελάτη του στις ΗΠΑ. Το νομικό επιχείρημα που παρουσιάστηκε ήταν ότι στην Ελλάδα σημειώθηκαν δραστηριότητες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και ως εκ τούτου η δίκη θα έπρεπε να γίνει εντός των συνόρων της χώρας.

Το σχετικό ερώτημα τέθηκε διμερώς από τις γαλλικές δικαστικές αρχές προς τους Έλληνες ομολόγους τους. Ωστόσο, το αρμόδιο τμήμα της εισαγγελίας απάντησε, δηλώνοντας ότι «δεν σκοπεύουμε να εκδόσουμε ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης κατά του εν λόγω προσώπου».

Στο άκουσμα της απόφασης των γαλλικών δικαστικών αρχών την Τετάρτη, ο διωκόμενος Έλληνας επιχειρηματίας αντέδρασε φωνάζοντας ότι κακώς εκδόθηκε, καθώς θα καταπατηθούν τα δικαιώματά του στις ΗΠΑ.

ekathimerini


Σχόλια