Το Ιράν παρουσίασε drones οπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος...


Το Ιράν ενίσχυσε τις δυνατότητες αεράμυνας του προσθέτοντας στο οπλοστάσιό του, μαχητικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εξοπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος
, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή. 

«Δεκάδες drones Karrar οπλισμένα με πυραύλους αέρος-αέρος έχουν αναπτυχθεί σε όλες τις συνοριακές περιοχές της χώρας», ανέφερε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA. 

Τα drones, που λέγεται ότι έχουν επιχειρησιακή εμβέλεια έως και 1.000 χιλιομέτρων (620 μίλια), παρουσιάθηκαν το πρωί της Κυριακής κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής τελετής που διοργανώθηκε σε στρατιωτική ακαδημία στην Τεχεράνη. «Οι εχθροί θα πρέπει τώρα να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους», επειδή οι ιρανικές δυνάμεις «έχουν γίνει πιο ισχυρές», ανέφερε το IRNA επικαλούμενο τον αρχηγό του ιρανικού στρατού, στρατηγό Αμπντελραχίμ Μουσαβί. 

Το drone αναχαίτισης Karrar, η πρώτη έκδοση του οποίου παρουσιάστηκε το 2010, είναι εξοπλισμένο με  πύραυλο IR «Majid» με βεληνεκές οκτώ χιλιομέτρων (πέντε μίλια) «κατασκευασμένο εξ ολοκλήρου στο Ιράν», πρόσθεσε το πρακτορείο. "Πέτυχε στις επιχειρησιακές του δοκιμές" κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων που διεξήχθησαν τον Οκτώβριο, είπε ο Μουσαβί. 

Η ανάπτυξη του στρατιωτικού οπλοστασίου του Ιράν έχει προκαλέσει ανησυχία σε πολλές χώρες, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, τους ορκισμένους εχθρούς της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Οι τελευταίοι κατηγορούν την Τεχεράνη ότι παρέχει στόλους drones στους συμμάχους της στη Μέση Ανατολή, ιδίως στη λιβανέζικη σιιτική ομάδα Χεζμπολάχ, και στους αντάρτες Χούτι στην Υεμένη. 

Το Ιράν υποστηρίζει επίσης την οργάνωση Χαμάς, η οποία έχει εμπλακεί σε πόλεμο με το Ισραήλ, από τότε που εξαπέλυσε θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις εκεί στις 7 Οκτωβρίου. Η Τεχεράνη έχει κατηγορηθεί από το Κίεβο και τους δυτικούς της συμμάχους, ότι παρείχε στη Ρωσία drones για χρήση στον πόλεμο της Ουκρανίας, έναν ισχυρισμό που η Τεχεράνη αρνείται. 

Οι δυτικές κυβερνήσεις, ωστόσο, επέβαλαν αρκετούς γύρους αυστηρών κυρώσεων στο Ιράν για τις εικαζόμενες πωλήσεις όπλων. Το Ιράν άρχισε να κατασκευάζει drones τη δεκαετία του 1980 κατά τη διάρκεια του οκταετούς πολέμου του με το Ιράκ.

voanews.com

Σχόλια