Τα Σκόπια κατασκευάζουν τέσσερις τύπους στρατιωτικών drones...


Στις 2 Δεκ. 2023, η Υπουργός Άμυνας Slavjanka Petrovska, μαζί με τον Πρωθυπουργό Dimitar Kovacevski και τον Αντιπρόεδρο Οικονομικών Υποθέσεων Fatmir Bitici, επισκέφθηκαν την εταιρεία "ATS Ammunition" στο Samokov, μέρος του ομίλου "ATS Group" του οποίου η δραστηριότητα είναι η παραγωγή drones, στρατιωτικού εξοπλισμού και οπλισμού. 

Μετά την ξενάγηση στις εγκαταστάσεις, η Υπουργός Petrovska είπε ότι πρόκειται για μια σοβαρή εταιρεία με εξαιρετική ποιότητα, κάτι που είναι πολύ σημαντικό σε μια εποχή που αντιμετωπίζουμε σοβαρές προκλήσεις για την κάλυψη των αναγκών της στρατιωτικής βιομηχανίας. Η Petrovska ενημέρωσε ότι αυτή η εταιρεία είναι ήδη εγγεγραμμένη για συμμετοχή στην αγορά του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι το ενδιαφέρον των εταιρειών για την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας αυξάνεται.

«Πολύ σύντομα η ATS AMMO θα ξεκινήσει την παραγωγή τεσσάρων τύπων drones που θα είναι εξοπλισμένα με τεχνητή νοημοσύνη, θα έχουν μεγάλη εμβέλεια, επαρκές ωφέλιμο φορτίο, θα μπορούν να εξοπλιστούν με κατάλληλο εξοπλισμό και θα παράγονται πλήρως στα Σκόπια, σύμφωνα με όλα τα πρότυπα του ΝΑΤΟ και θα μπορέσουμε να τα δούμε σε στρατιωτικά οπλοστάσια στις χώρες του ΝΑΤΟ».

"Αυτή η εταιρεία είναι ήδη εγγεγραμμένη στην αγορά του ΝΑΤΟ και συμμετέχει σε πρόγραμμα αξίας άνω των 5 δισ. ευρώ. Αυτό που με ευχαριστεί είναι ότι οι υπόλοιπες εταιρείες στην χώρα που ασχολούνται με άλλες δραστηριότητες, αυξάνουν το ενδιαφέρον τους για είσοδο στην αγορά του ΝΑΤΟ.

Ενώ το 2021 υπήρχαν μόνο 8 εταιρείες, ήδη τον Οκτώβριο του 2023, αυτός ο αριθμός είναι 18 σε μόλις ένα χρόνο ή συνολικά περίπου 40 εταιρείες που έλαβαν την έγκριση του ΝΑΤΟ και μπορούν να συμμετάσχουν στην αγορά του ΝΑΤΟ», είπε ο υπουργός.

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Άμυνας και ο Στρατός Ξηράς έχουν εξαιρετικά θετική συνεργασία με τα προϊόντα που παράγει αυτή η εταιρεία και θα συνεργαστούν επίσης για την ανάπτυξη και έναρξη παραγωγής του πρώτου drone. 

Η Πετρόφσκα τόνισε ότι λόγω των αναγκών που επιβάλλονται, τα drones θα είναι πολλαπλών χρήσεων, με δυνατότητα για αποστολές αναγνώρισης, στρατιωτικές εφαρμογές αλλά και εμπορικές εφαρμογές.

Σχόλια