Ο ισραηλινός στρατός ανέπτυξε μικροσκοπικά drones Kamikaze Firefly για πρώτη φορά στη Γάζα


Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) φέρεται να ανέπτυξαν τα μικροσκοπικά drones της Firefly για πρώτη φορά σε επιχειρησιακά σενάρια. 

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter στις 18 Δεκεμβρίου 2023, δείχνει αυτά τα προηγμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση μαχητών της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. 

Η εισαγωγή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών Firefly σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στις επιχειρησιακές δυνατότητες του IDF, ιδιαίτερα στο πολύπλοκο και πυκνοκατοικημένο αστικό περιβάλλον της Λωρίδας της Γάζας.

Η χρήση μικροσκοπικών πυρομαχικών, όπως το ισραηλινής κατασκευής Spike Firefly, σε αστικές περιοχές όπως η Λωρίδα της Γάζας έχει συγκεντρώσει σημαντικό ενδιαφέρον. Αυτά τα μικρά  drone είναι σχεδιασμένα για ακριβή στόχευση σε κατοικημένα περιβάλλοντα, προσφέροντας υψηλό βαθμό ελέγχου και περιορισμένες παράπλευρες ζημιές.

Spike Firefly miniature loitering drone of the Israel Defense Force is used for the first time to track Hamas militants in Gaza. (Picture source Twitter  @BabakTaghvaee1)

Το Firefly, που αναπτύχθηκε από την Rafael Advanced Defense Systems, είναι μέρος μιας μεγαλύτερης κατηγορίας πυρομαχικών γνωστών ως loitering munitions ή «drones αυτοκτονίας». Αυτά τα συστήματα γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ των drones και των κατευθυνόμενων πυραύλων. Είναι ικανά να «περιπλανώνται» σε μια περιοχή, να αναγνωρίζουν στόχους και στη συνέχεια να χτυπούν με ακρίβεια. Αυτή η ικανότητα τα καθιστά ιδιαίτερα χρήσιμα στον αστικό πόλεμο, όπου η διάκριση μεταξύ μαχητών και μη μαχητών μπορεί να είναι δύσκολη.

Σε μέρη όπως η Λωρίδα της Γάζας, η χρήση τέτοιας τεχνολογίας εγείρει σημαντικά ερωτήματα. Από τη μία πλευρά, η ακρίβεια του Spike Firefly θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει τα ακούσια θύματα και ζημιές, καθώς επιτρέπει πιο ελεγχόμενες εμπλοκές σε σύγκριση με τις παραδοσιακές αεροπορικές επιδρομές. Από την άλλη πλευρά, η εισαγωγή τέτοιου προηγμένου οπλισμού σε πυκνοκατοικημένες περιοχές εγείρει ηθικές και νομικές ανησυχίες, ιδίως όσον αφορά τις επιπτώσεις στην ασφάλεια των πολιτών και τις αρχές της αναλογικότητας και της διάκρισης στις ένοπλες συγκρούσεις.

Επιπλέον, η ανάπτυξη μιας τέτοιας τεχνολογίας θα μπορούσε ενδεχομένως να αλλάξει τη δυναμική του αστικού πολέμου. Μπορεί να οδηγήσει σε έναν αγώνα εξοπλισμών στην τεχνολογία των drone και στις τακτικές ασύμμετρου πολέμου, καθώς μη κρατικοί φορείς μπορεί να επιδιώξουν να αναπτύξουν ή να αποκτήσουν παρόμοιες δυνατότητες. Ο ψυχολογικός αντίκτυπος στον άμαχο πληθυσμό, γνωρίζοντας ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν τέτοιες συσκευές, είναι επίσης κάτι ανησυχητικό.

(Picture source Army Recognition)

Το Spike Firefly, που αναπτύχθηκε από την ισραηλινή εταιρεία Rafael Advanced Defense Systems, είναι ένα μικροσκοπικό περιπλανώμενο πυρομαχικό που έχει κερδίσει την προσοχή για τη χρήση του σε περίπλοκα περιβάλλοντα αστικού πολέμου. Αυτό το ισραηλινό σύστημα αντιπροσωπεύει μια σημαντική αλλαγή στη δυναμική της αστικής μάχης, παρέχοντας στις επίγειες δυνάμεις ελαφρών ελιγμών, όπως το Πεζικό, οι Πεζοναύτες ή οι Ειδικές Δυνάμεις, ένα νέο επίπεδο τακτικής ικανότητας.

Το Spike Firefly αντιμετωπίζει τις προκλήσεις της περιορισμένης επίγνωσης της κατάστασης και τη δυσκολία εμπλοκής των εχθρών που βρίσκονται πίσω από κάλυψη. Το καινοτόμο ηλεκτρο-οπτικό του σύστημα και η στόχευση ακριβείας το καθιστούν μια επαναστατική προσθήκη στις τακτικές του πεζικού, αλλάζοντας θεμελιωδώς τον τρόπο με τον οποίο μικρές μονάδες πεζικού προσεγγίζουν την αστική μάχη.

Το σύστημα Firefly περιλαμβάνει τρία Πυρομαχικά Loitering (LM) και μια Μονάδα Ελέγχου (CU), η τελευταία είναι ένα ανθεκτικό tablet  στρατιωτικών προδιαγραφών αμφίδρομης σύνδεσης δεδομένων. Αυτή η ρύθμιση όχι μόνο διασφαλίζει τον αποτελεσματικό έλεγχο των πυρομαχικών, αλλά επίσης ενισχύει την αξιοπιστία της επικοινωνίας σε δύσκολα περιβάλλοντα.

Όσον αφορά τις τεχνικές προδιαγραφές, το Firefly ξεχωρίζει με τις συμπαγείς διαστάσεις του,  80mm x 80mm x 400mm (LxDxH). Το Firefly LM ζυγίζει 3 κιλά, το CU 1 κιλό και το πλήρες κιτ περίπου 15 κιλά. Επιδεικνύει εντυπωσιακή ευελιξία με εμβέλεια 500 μέτρων σε αστικές περιοχές και έως 1000 μέτρων σε ανοιχτούς χώρους. Το Firefly μπορεί να ελίσσεται σε ταχύτητες έως και 60 χλμ./ώρα και έχει ταχύτητα κατάδυσης 70 χλμ./ώρα.

Το σύστημα καθοδήγησης Spike Firefly είναι ηλεκτρο-οπτικό με έλεγχο man-in-the-loop, εξασφαλίζοντας ακρίβεια στη στόχευση. Η φονικότητα του πυρομαχικού ενισχύεται από μια πανκατευθυντική κεφαλή κατακερματισμού 350 γραμμαρίων. Όσον αφορά την αντοχή, μπορεί να λειτουργήσει με μπαταρία για 15 ως 30 λεπτά και μπορεί να τεθεί σε κατάσταση αναμονής έως και 2 ώρες.

Οι τυπικές αποστολές του Firefly περιλαμβάνουν την εμπλοκή εχθρών πίσω από  κάλυψη, την παροχή άμεσης επίγνωσης της κατάστασης, τον εντοπισμό δυνάμεων και τη διεξαγωγή τακτικής αναγνώρισης σε αστικά πεδία μάχης. Αυτή η τεχνολογία επηρεάζει σημαντικά τις επιχειρήσεις πεζικού, προσφέροντας ένα νέο επίπεδο ακρίβειας και ελέγχου σε περιβάλλοντα όπου οι παραδοσιακές τακτικές πολέμου είναι λιγότερο αποτελεσματικές.

Συνολικά, ενώ το Firefly και παρόμοια συστήματα αντιπροσωπεύουν μια τεχνολογική πρόοδο στον πόλεμο, η χρήση τους σε αστικές περιοχές όπως η Λωρίδα της Γάζας υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα των σύγχρονων συγκρούσεων, όπου οι τεχνολογικές δυνατότητες πρέπει να εξισορροπούνται με ηθικούς φραγμούς και την τήρηση του διεθνούς δικαίου.

Defense News December 2023


Σχόλια