Αναφορές για μαζικές παραδόσεις Παλαιστίνιων μαχητών - Ανησυχία στις ΗΠΑ για τη χρήση πυρομαχικών λευκού φωσφώρου από το Ισραήλ
Σφοδρές μάχες εντός του αστικού ιστού μαίνονταν τη Δευτέρα στον αιματηρό πόλεμο στη Γάζα που έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 18.000 Παλαιστίνιoυς, στη συντριπτική τους πλειονότητα γυναίκες και παιδιά κάτω των 18 ετών.
Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να εντείνει την «πίεση» στη Χαμάς, που, σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, βρίσκεται στα «πρόθυρα διάλυσης», ενώ ο άμαχος πληθυσμός τρέπεται σε φυγή, εν μέσω της ολοένα πιο απελπιστικής ανθρωπιστικής κατάστασης.
Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα έκανε λόγο για σφοδρές μάχες στο κεντρικό τμήμα του θύλακα, ενώ αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για φονικές αεροπορικές επιδρομές στο νότιο τομέα.
Πολυάριθμα πλήγματα δέχθηκε την Δευτέρα η Χαν Γιούνις, νέο επίκεντρο των μαχών, και η Ράφα, πόλη στα σύνορα με την Αίγυπτο όπου έχουν στήσει πρόχειρους καταυλισμούς δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές.
Ο Γιοάβ Γκάλαντ, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, υποστήριξε σε ομιλία του ότι η Χαμάς «βρίσκεται σε σημείο διάλυσης», καθώς ο ισραηλινός στρατός, καταλαμβάνει «τα τελευταία της προπύργια» στο βόρειο τμήμα της Γάζας, στους καταυλισμούς Τζαμπαλίγια και Σετζάγια.
Παράλληλα, αντέκρουσε τις διεθνείς εκκλήσεις για ολοκλήρωση της στρατιωτικής επίθεσης, λέγοντας ότι η τρέχουσα φάση της επιχείρησης κατά της Χαμάς «θα πάρει χρόνο».
«Το γεγονός πως κόσμος παραδίδεται (...) επιταχύνει την επιτυχία μας και αυτό θέλουμε, να προχωρήσουμε γρήγορα», στη Χαν Γιούνις υπερθεμάτισε ο επικεφαλής του ισραηλινού γενικού επιτελείου Χερτσί Χαλεβί, διαβεβαιώνοντας ότι ότι ο στρατός θα «εντείνει» τις επιχειρήσεις του στον νότο και θα εδραιώσει την παρουσία του στον βορρά.
Ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς, που διανύει σήμερα την 67η ημέρα του, ξέσπασε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου.
Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, κάπου 1.200 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτοί και άλλοι 240 απήχθησαν και οδηγήθηκαν στον παλαιστινιακό θύλακα, 137 από τους οποίους παραμένουν σε αιχμαλωσία, έπειτα από την ανακωχή που επέτρεψε να απελευθερωθούν πάνω από 100 όμηροι, κυρίως γυναίκες και παιδιά.
Από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεών, 101 Ισραηλινοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί.
Σκηνικό «Αποκάλυψης»
Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι «αποκαλυπτική», δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ, σύμφωνα με τον οποίο το επίπεδο της καταστροφής στον παλαιστινιακό θύλακο είναι συγκρίσιμο, αν όχι «υψηλότερο», με αυτό που υπέστη η Γερμανία στα τελευταία στάδια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Κατά τον ΟΗΕ, πάνω από τα μισά σπίτια έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές εξαιτίας του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, όπου έχουν εκτοπιστεί 1,9 εκατ. άνθρωποι, με άλλα λόγια το 85% του πληθυσμού.
«Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι δεν τρώνε για μια μέρα, δυο μέρες, τρεις μέρες (...) Στον κόσμο λείπουν τα πάντα», τόνισε ο διευθυντής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), ο Φιλίπ Λαζαρινί.
Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, οι εκτοπισμένοι στη Ράφα είναι αντιμέτωποι «με καταστροφικές συνθήκες» σε συνθήκες «υπερπληθυσμού», τόσο «στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό» στις τοποθεσίες όπου έχουν καταφύγει.
«Δεν υπάρχει υγιεινή, δεν υπάρχει τροφή, ούτε νερό», έλεγε η Σαμάρ Σαλχούμπ, 18 ετών, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει πρόσβαση σε σερβιέτες και αναγκάζεται να χρησιμοποιεί «κουρέλια».
«Πήγαμε από τη Γάζα στη Χαν Γιούνις, μετά ήρθαμε στη Ράφα. Κάθε βράδυ βομβαρδίζουν και καταστρέφουν σπίτια. Λένε πως η Ράφα είναι ασφαλής τοποθεσία. Δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία», τόνισε η Ουμ Μοχάμεντ αλ Τζάμπρι, 56 ετών, που έχασε επτά από τα έντεκα παιδιά της σε αυτόν τον πόλεμο.
Ελπίδες για περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια
Ο ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις απευθύνουν εκκλήσεις στο Ισραήλ να επιτρέψει να εισέλθει περισσότερη βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ισραηλινές αρχές αντιτείνουν πως θέλουν να ελέγχουν τα φορτηγά που μπαίνουν και βγαίνουν από τον θύλακο.
Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως δημιουργεί άλλα δυο σημεία ελέγχου για την επιθεώρηση των φορτηγών πριν από την είσοδό τους στη Γάζα μέσω της συνοριακής διέλευσης στη Ράφα, μέτρο που κατ’ αυτόν θα μπορούσε να «διπλασιάσει» την ποσότητα της βοήθειας που περνά.
Η ανακοίνωσή του έγινε πριν από την έκτακτη συνεδρίαση σήμερα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, μετά το αμερικανικό βέτο την Παρασκευή στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλούσε να κηρυχθεί «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».
Η ΓΣ, οι αποφάσεις της οποίας δεν είναι νομικά δεσμευτικές, ενδέχεται να εγκρίνει ψήφισμα το οποίο εκφράζει ανησυχία για την «καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας» και «απαιτεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», προστασία των αμάχων, πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και την «άμεση και άνευ όρων» απελευθέρωση όλων των ομήρων.
«Συνεχίζουμε να μην υποστηρίζουμε την κατάπαυση του πυρός, διότι αυτό θα σήμαινε ότι η Χαμάς θα διατηρούσε τον έλεγχο στη Γάζα, αλλά υποστηρίζουμε απολύτως επιπρόσθετες ανθρωπιστικές παύσεις», είπε χθες σε δημοσιογράφους ο Τζον Κέρμπι, ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.
Με τον όρο «ανθρωπιστική παύση» περιγράφτηκε η ανακωχή μιας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου στη Λωρίδα της Γάζας που συμφώνησαν τα μέρη κατόπιν διαπραγμάτευσης με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.
Το μέτωπο στον Λίβανο
Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζα συνεχίζει να ανεβάζει την ένταση και στην υπόλοιπη περιοχή. Στα σύνορα Ισραήλ/Λιβάνου, οι ανταλλαγές πυρών συνεχίζονται ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χεζμπολά, λιβανικό σιιτικό κίνημα, σύμμαχο του Ιράν και της Χαμάς.
Ο Μπένι Γκαντς, μέλος της κυβέρνησης πολέμου του Ισραήλ, συζήτησε με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για τις «αυξανόμενες επιθέσεις» της Χεζμπολά και την ανάγκη το Ισραήλ να «εξαλείψει αυτή την απειλή».
Πέραν του Λιβάνου, έγιναν δύο επιθέσεις στο Ιράκ και στη Συρία με στόχους στρατιωτικές βάσεις στις οποίες σταθμεύουν δυνάμεις του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού, ανέφερε αξιωματικός του στρατού των ΗΠΑ.
Την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές ανέλαβε η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», νεφέλωμα ιρακινών φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που εξοργίζει η αμερικανική υποστήριξη στο Ισραήλ.
Ενώ στο στενό του Μπαμπ αλ Μάντεμπ, πύραυλος κρουζ, που εκτοξεύθηκε από περιοχή της Υεμένης υπό τον έλεγχο των σιιτών ανταρτών Χούθι, έπληξε το υπό σημαία Νορβηγίας δεξαμενόπλοιο Strinda, προκαλώντας πυρκαγιά και ζημιές, πάντως όχι απώλειες στις τάξεις του πληρώματός του, ανακοίνωσε ο στρατός των ΗΠΑ.
Ανησυχία στην Ουάσιγκτον για «χρήση πυρομαχικών λευκού φωσφόρου»
Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ «ανησυχούν» για αναφορές ότι το Ισραήλ ανέπτυξε πυρομαχικά λευκού φωσφόρου που παρέχονται από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια επεισοδίου τον Οκτώβριο στο νότιο Λίβανο: «Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να υπενθυμίσω ότι ο λευκός φώσφορος έχει μια νόμιμη στρατιωτική χρησιμότητα όσον αφορά τον φωτισμό και για να δημιοιργήσει καπνό για να κρύψει τις κινήσεις. Και προφανώς, κάθε φορά που παρέχουμε είδη όπως το λευκό φώσφορο σε άλλο στρατό, είναι με την πλήρη προσδοκία ότι θα χρησιμοποιηθεί για νόμιμους σκοπούς».
Τα πυρομαχικά λευκού φωσφόρου, εξ ορισμού εμπρηστικά, απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται εναντίον αμάχων ή πολιτικών στόχων, πάντως όχι εναντίον στρατιωτικών στόχων, δυνάμει του Τρίτου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης για την Απαγόρευση της Χρήσης Ορισμένων Συμβατικών Όπλων (CCW) που υπογράφτηκε το 1980 στη Γενεύη.
Υπάρχουν επίσης άλλες περιπτώσεις «νόμιμης» χρήσης των πυρομαχικών λευκού φωσφόρου, όπως είναι «ο φωτισμός» του πεδίου ή η δημιουργία «παραπετασμάτων καπνού για την κάλυψη κινήσεων», υπενθύμισε ο Τζον Κέρμπι.
«Ο λευκός φώσφορος μπορεί να χρησιμοποιείται με νόμιμο τρόπο σε στρατιωτικό επίπεδο, αλλά όχι εναντίον αμάχων», υπενθύμισε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Μάθιου Μίλερ, προσθέτοντας κι αυτός πως η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να συγκεντρώσει «περαιτέρω πληροφορίες».
Οι ΗΠΑ είναι ο κυριότερος προμηθευτής στρατιωτικού υλικού του Ισραήλ κι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι η Ουάσιγκτον θα το στηρίξει στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς.
Ο Λίβανος κατηγορεί το Ισραήλ εδώ κι εβδομάδες πως χρησιμοποίησε πυρομαχικά λευκού φωσφόρου σε πλήγματα εναντίον μαχητών του κινήματος Χεζμπολά στο νότιο τμήμα της χώρας, προκαλώντας τεράστιες πυρκαγιές.
Η ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία ανέφερε από την πλευρά της πως διαθέτει «αποδείξεις για παράνομη χρήση από το Ισραήλ (πυρομαχικών) λευκού φωσφόρου μεταξύ της 10ης και της 16ης Οκτωβρίου» και ζήτησε να διενεργηθεί «έρευνα για έγκλημα πολέμου».
Στα μέσα Οκτωβρίου, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) κατηγόρησε επίσης το Ισραήλ πως χρησιμοποίησε πυρομαχικά λευκού φωσφόρου στη Λωρίδα της Γάζας και στον Λίβανο.
«Διαψεύδουμε τις κατηγορίες αυτές», είναι «αναμφίβολα ψευδείς», δήλωσε τότε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.