Στη σύγχρονη Ελλάδα, πολλοί άνθρωποι διαθέτουν την αξιοπιστία, το κύρος και τις ικανότητες που απαιτούνται για να συμβάλουν στην πολιτική σκηνή.
Ωστόσο, το θέμα δεν είναι μόνο η προσωπική τους ικανότητα, αλλά η μη δυνατότητα να αποδείξουν την αξία τους λόγω της έλλειψης ευκαιριών που τους παρέχονται. Η πολιτική σκηνή συχνά αποτελεί ένα κλειστό σύστημα, όπου η πρόσβαση ελέγχεται από ορισμένους "επαγγελματίες" του είδους.
Το πρόβλημα αυτό έχει ευρύτερες επιπτώσεις στην ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας. Πολλοί ικανοί και φιλόδοξοι άνθρωποι, παρότι διαθέτουν τη θέληση και τη διάθεση να συμβάλουν στην πολιτική, βρίσκονται παγιδευμένοι σε μια περιοριστική δομή που δυσχεραίνει την είσοδό τους. Είναι απαραίτητο να αναγνωρίσουμε ότι η διαφορετικότητα ιδεών, δεξιοτήτων και προοπτικών είναι ουσιώδης για την υγιή λειτουργία μιας δημοκρατίας.
Ένας από τους βασικούς λόγους για αυτήν την ανισορροπία είναι η έλλειψη μηχανισμών που θα προωθήσουν την είσοδο νέων προσώπων στο πολιτικό σκηνικό. Οι παραδοσιακές δομές ενδέχεται να παίζουν ρόλο στη διατήρηση του "status quo", εμποδίζοντας την ανανέωση και την εκπροσώπηση της ποικιλομορφίας στην πολιτική σκηνή.
Είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν μηχανισμοί που θα διασφαλίζουν την ίση ευκαιρία για την είσοδο νέων, ικανών & καθαρών φωνών στην πολιτική σφαίρα. Αξιοκρατικοί μηχανισμοί αξιολόγησης βασισμένοι σε κριτήρια όπως η εμπειρία, η εκπαίδευση και η δημόσια προσφορά μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για την ανανέωση του πολιτικού προσωπικού.
Πέραν της δημιουργίας μηχανισμών, η κοινωνία χρειάζεται να αλλάξει τη νοοτροπία της έναντι των νέων προσώπων στην πολιτική. Πρέπει να αναγνωριστεί ότι, οι νέες ιδέες και η αίσθηση της πραγματικότητας που φέρνουν μαζί τους είναι πολύτιμες προσθήκες στον δημόσιο διάλογο. Συνοψίζοντας, η Ελλάδα αντιμετωπίζει την πρόκληση να αξιοποιήσει το δυναμικό των ικανών ατόμων που έχουν να προσφέρουν στην πολιτική σκηνή.
Με τη δημιουργία ισότιμων ευκαιριών και την αλλαγή της νοοτροπίας, μπορούμε να ξεπεράσουμε το εμπόδιο που κρατά πολλούς ικανούς ανθρώπους εκτός πολιτικής. Μόνον έτσι μπορούμε να επιτύχουμε μια πιο δίκαιη και αντιπροσωπευτική πολιτική πραγματικότητα για το μέλλον της χώρας μας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.