Ο Μπάιντεν υποστηρίζει τα «πρόσφατα εποικοδομητικά βήματα» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας


Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «εξέφρασε την υποστήριξή του για τα πρόσφατα εποικοδομητικά βήματα» στη σχέση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας σε συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν
την Πέμπτη, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου. 

Οι πρόεδροι μίλησαν επίσης για την αίτηση της Σουηδίας για ένταξη στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. 

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους σε μια ενημέρωση ότι δεν θα εκπλαγεί αν το θέμα των μαχητικών αεροσκαφών F-16 συζητήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια της συνομιλίας. «Μίλησαν για την ένταξη του ΝΑΤΟ και της Σουηδίας», είπε. 

«Σίγουρα δεν θα εκπλαγώ καθόλου αν έχει ειπωθεί επίσης ότι συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού για τα F-16 τους». Η Σουηδία ζήτησε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αλλά έμεινε σε αναμονή λόγω αντίστασης από τα μέλη Τουρκία και Ουγγαρία. Η Τουρκία είχε ζητήσει τον Οκτώβριο του 2021 να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 της Lockheed Martin Corp και 79 κιτ εκσυγχρονισμού για τα υπάρχοντα πολεμικά αεροσκάφη της. 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν υποστηρίζει την πώληση 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αλλά υπήρξαν αντιρρήσεις στο Κογκρέσο των ΗΠΑ σχετικά με την καθυστέρηση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ από την Τουρκία για να φέρει τη Σουηδία, και για το ιστορικό της στα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Ο Λευκός Οίκος είπε αργότερα την Πέμπτη ότι οι ηγέτες μίλησαν για «τη σημασία να καλωσορίσουμε τη Σουηδία ως σύμμαχο το συντομότερο δυνατό και να ενισχύσουμε περαιτέρω τη «διαλειτουργικότητα» της Τουρκίας με το ΝΑΤΟ. Ο Μπάιντεν υποστήριξε τα «πρόσφατα εποικοδομητικά βήματα» στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και ότι ο Μπάιντεν «επανέλαβε την υποστήριξή του στο δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του» και τόνισε «την ανάγκη για έναν πολιτικό ορίζοντα για τον παλαιστινιακό λαό». 

[Reuters]

Σχόλια