Ουγγαρία: Θωρακίζεται ο Όρμπαν με «νόμο περί προστασίας από ξένους παράγοντες»


Αντιδράσεις από Βρυξέλλες και Ουάσινγκτον 

Με νόμο για την προστασία της ουγγρικής κυριαρχίας απαντά η κυβέρνηση Όρμπαν στις έξωθεν πιέσεις, προερχόμενες κυρίως από τις Βρυξέλλες και την ανοικτή κόντρα που έχει ο Βίκτορ Όρμπαν με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους επικεφαλής τους. 

Με 141 ψήφους υπέρ ο νόμος περί κυριαρχίας προβλέπει την σύσταση υπηρεσίας διερεύνησης και εποπτείας κινδύνων παρέμβασης ή χρηματοδότησης από το εξωτερικό, προβλέποντας έως και τριετείς φυλακίσεις. 
 «Το κείμενο είναι τόσο γενικό ώστε κάθε οργανισμός, που διατυπώνει άποψη για τα πολιτικά και έχει κάποιες διεθνείς σχέσεις μπορεί να εμπίπτει στις διατάξεις. Καθένας μπορεί να γίνει ανεπιθύμητος παράγοντας απειλώντας την κυριαρχία», υποστηρίζει ο Πέτερ Κρέκο, πολιτικός αναλυτής.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στην Βουδαπέστη επέκριναν την ουγγρική κυβέρνηση για την ενέργεια αυτή. Μάλιστα φθάνουν στο σημείο να συγκρίνουν το νομοθέτημα με το αντίστοιχο ρωσικό για τους ξένους παράγοντες, ενώ τονίζουν ότι παραβιάζει κάθε έννοια ιδιωτικότητας και προσωπικών δεδομένων
Ο νόμος που προστατεύει την κυριαρχία πέρασε, αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε από ποιόν θέλει η ουγγρική κυβέρνηση να προστατευθεί. Σύμφωνα με τις διατάξεις, ακόμη κι οι δημοσιογράφοι του Euronews μπορεί να στιγματιστούν ως ξένοι παράγοντες», μεταδίδει από την Βουδαπέστη ο ανταποκριτής της ουγγρικής υπηρεσίας του Euronews, Ζόλταν Σιποσέγκι.



Σχόλια