Σχέδιο Δράσης των ΗΠΑ για τα Συστήματα Anti-Drones: Προστατεύοντας την Ασφάλεια και την Ιδιωτικότητα


Κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, τα συστήματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAS ή "drones") έχουν ενσωματωθεί στην καθημερινότητα της αμερικανικής ζωής. Σε γενικές γραμμές τα εμπορικά drones χρησιμοποιούνται μεταξύ άλλων για ψυχαγωγία, έρευνα και εμπορικούς σκοπούς. 

Ωστόσο, η εξάπλωση αυτής της νέας τεχνολογίας έχει εισάγει νέους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια, την ιδιωτικότητα και την εθνική ασφάλεια. Κακόβουλοι χρήστες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τα drones εντός των συνόρων, για τη διάπραξη εγκλημάτων, παράνομης επιτήρησης, βιομηχανικής κατασκοπείας και για την παρεμπόδιση των προσπαθειών των αρχών επιβολής νόμου σε τοπικό, περιφερειακό και ομοσπονδιακό επίπεδο.

Σήμερα, η Διοίκηση Biden, παρουσιάζει το πρώτο ολοκληρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των απειλών από τα UAS στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών. Μέσω του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Συστήματα Anti-Drones, η κυβέρνηση προσπαθεί να επεκτείνει την προστασία ενάντια σε παράνομη δραστηριότητα drones, να καθορίσει ποιοι έχουν εξουσιοδοτηθεί να λάβουν μέτρα και πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί νόμιμα. 

Το Σχέδιο επιδιώκει να επιτύχει τη νόμιμη επέκταση, προστατεύοντας παράλληλα τον εναέριο χώρο, τις συχνότητες επικοινωνιών, την ατομική ιδιωτικότητα, την ατομική ελευθερία και τα πολιτικά δικαιώματα. Για να επιτευχθεί αυτή η ισορροπία, η κυβέρνηση καλεί το Κογκρέσο να εγκρίνει νομοθεσία, που θα κλείσει κρίσιμα κενά στον υφιστάμενο νόμο και την πολιτική που εμποδίζουν προς το παρόν την κυβέρνηση και την αστυνομία, από το να προστατεύουν τον αμερικανικό λαό και τα ζωτικά συμφέροντα ασφαλείας.

Προτάσεις του Σχεδίου

  1. Συνεργασία με το Κογκρέσο για νέα νομοθετική πρόταση: Συνεργασία με το Κογκρέσο για τη θέσπιση νέας νομοθετικής πρότασης που θα επεκτείνει το σύνολο των εργαλείων και των φορέων που μπορούν να εξασφαλίσουν προστασία ενάντια στα UAS.

  2. Καθιέρωση λίστας εξουσιοδοτημένου εξοπλισμού: Δημιουργία ενός καταλόγου εξουσιοδοτημένου εξοπλισμού ανίχνευσης, εγκεκριμένου από τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες, για να καθοδηγήσει τους εξουσιοδοτημένους φορείς στην αγορά συστημάτων ανίχνευσης UAS.

  3. Μηχανισμοί για την υποστήριξη των κατόχων κρίσιμων υποδομών: Δημιουργία μηχανισμών επίβλεψης και ενίσχυσης για την υποστήριξη των κατόχων κρίσιμων υποδομών στην αγορά εξοπλισμού anti-drones.

  4. Εθνικό Κέντρο Εκπαίδευσης για τα Συστήματα Anti-Drones: Δημιουργία ενός Εθνικού Κέντρου Εκπαίδευσης για τα Συστήματα Anti-Drones, για την αύξηση της προσβασιμότητας στην εκπαίδευση και την διαλειτουργικότητα και συνεργασία μεταξύ υπηρεσιών.

  5. Δημιουργία βάσης δεδομένων για τα συμβάντα με UAS: Δημιουργία ενός ομοσπονδιακού συστήματος καταγραφής περιστατικών με UAS, ως τράπεζα πληροφοριών για τα αρμόδια υπουργεία και κυβερνητικούς φορείς για καλύτερη κατανόηση & ανάλυση του εγχώριου κινδύνου.

  6. Συντονισμός Έρευνας και Ανάπτυξης: Δημιουργία μηχανισμού για τον συντονισμό έρευνας, ανάπτυξης, δοκιμής και αξιολόγησης της τεχνολογίας ανίχνευσης και αντιμετώπισης των UAS σε ολόκληρη την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

  7. Νομοθετική Πρόταση για Εγκλήματα με Χρήση UAS: Συνεργασία με το Κογκρέσο για τη θέσπιση ενός ολοκληρωμένου νόμου, που θα καθορίζει σαφές πλαίσιο για νόμιμη και παράνομη χρήση των UAS, καλύπτοντας κενά στον υφιστάμενο ομοσπονδιακό νόμο και επιβάλλοντας επαρκείς κυρώσεις για τα πιο σοβαρά εγκλήματα που σχετίζονται με UAS.

  8. Ενίσχυση της Συνεργασίας με τη Διεθνή Κοινότητα:

    Ενίσχυση της συνεργασίας με τη διεθνή κοινότητα σχετικά με τις τεχνολογίες αντιμετώπισης UAS, καθώς και τα συστήματα που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπισή τους.

Σχόλια