Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Βέτο του Βίκτορ Όρμπαν στα 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία


Μπορεί δια της απουσίας του να επέτρεψε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με το Κίεβο, ωστόσο αργά τη νύχτα, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας έθεσε βέτο στην επιπρόσθετη χρηματοδότηση προς την Ουκρανία- Αποφάσεις σε νέα σύνοδο τον Ιανουάριο

Μπορεί να μην μπλόκαρε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ουκρανία, ωστόσο ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, έπραξε αργότερα αυτό που πολλοί περίμεναν: μπλόκαρε την παροχή επιπρόσθετης ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας ύψους 50 δισ. ευρώ προς το Κίεβο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προσπάθησε να φανεί καθησυχαστικός κάνοντας λόγο για «ομοφωνία μείον ένα»

«Θα ήθελα να στείλω ένα θετικό και καθησυχαστικό μήνυμα, διότι διαθέτουμε εργαλεία για να εγγυηθούμε ότι είμαστε αξιόπιστοι και ότι οι Ουκρανοί μπορούν να υπολογίζουν στην υποστήριξή μας», υπογράμμισε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που ολοκλήρωσαν τις συζητήσεις τους, στις 3:30 τα ξημερώματα της Παρασκευής, θα πρέπει να συνεδριάσουν πάλι για το θέμα της οικονομικής ενίσχυσης προς την Ουκρανία τον Ιανουάριο.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη χώρα του.

«Είναι μεγάλη δουλειά - να ενσωματώσουμε το κράτος, όλους τους θεσμούς, όλους τους νόμου - όλα αυτά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά θα το κάνουμε. Η Ουκρανία έχει αποδείξει περισσότερες από μία φορές τι είναι ικανή να κάνει. Θα υπάρξει άλλη μια νικηφόρα απόφαση - θα υπάρξει μια στιγμή που θα μπορούμε να γιορτάσουμε την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ», σημείωσε.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι περίμενε καλά νέα από τις Βρυξέλλες, τη στιγμή που τα αρνητικά σινιάλα από την Ουάσιγκτον πολλαπλασιάζονται.

Τις τελευταίες εβδομάδες μαζεύονται σύννεφα πάνω από την Ουκρανία, καθώς η δυτική βοήθεια, απόλυτα απαραίτητη για την πολεμική της προσπάθεια είναι αναγκαία


Σχόλια