Οι Ρώσοι βάζουν Drone Jammers σε τανκς. Όμως οι Ουκρανοί τα ανατινάζουν με drones.


Ρωσικά οχήματα μάχης BTR με παρεμβολείς RP-377. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΡΩΣΙΚΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ

Οι Ρώσοι πεζοναύτες δικαίως φοβούνται τα ουκρανικά drones. 
Αυτοί, όπως και άλλα ρωσικά στρατεύματα, κάνουν ό,τι μπορούν για να καταρρίψουν, να προσγειώσουν και να εκτρέψουν τα μικρά, φορτωμένα με εκρηκτικά drones. 
Αλλά δεν λειτουργεί κάθε αυτοσχεδιασμός. Είναι ολοένα και πιο προφανές οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν RP-377 radio-jammers, σχεδιασμένους για να μπλοκάρουν τα σήματα που πυροδοτούν βόμβες σε υποδομές, τανκς και οχήματα, με την ελπίδα να μπλοκάρουν τα σήματα που ελέγχουν τα drones.  Είναι επίσης ολοένα και πιο προφανές ότι το RP-377 δεν λειτουργεί πολύ καλά ενάντια σε όλα τα drones FPV. 
Πράγματι, υπάρχουν αρκετά βίντεο που κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που απεικονίζουν ουκρανικά drones να ανατινάζουν ρωσικά οχήματα που φέρου -jammers. Θεματικά, τα βίντεο είναι παρόμοια με εκείνα που απεικονίζουν τις ουκρανικές δυνάμεις να ανατινάζουν ρωσικά GPS-jammers. 
Ένα τανκ T-80BVM που ανήκει σε ρωσική  ταξιαρχία πεζικού —είτε της 155ης ταξιαρχίας είτε της 40ης ταξιαρχίας— απεικονίζει το δίλημμα των Ρώσων με drone. 
Το τανκ διαθέτει θωράκιση DIY που δυνητικά 
θα πρέπει να προσφέρει κάποια προστασία από την έκρηξη drones.
Το RP-377 είναι ένα φορητός jammer που ανέπτυξε το Κρεμλίνο, για να παρεμβάλλει τις επικοινωνίες του εχθρού και να προστατεύει το πεζικό και τα οχήματα από αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. 
Αλλά όλο και περισσότερα ρωσικά οχήματα εμφανίζονται στην πρώτη γραμμή της Ουκρανίας με RP-377. 
Είναι προφανές ότι οι Ρώσοι ελπίζουν ότι οι παρεμβολείς RP-377 θα νικήσουν τα drones . 
Επί της αρχής, ένα οερπλανώμενο εκρηκτικό IED και ένα drone είναι εξίσου ευάλωτα σε παρεμβολές. 
Μετά από δοκιμές το 2020, ρωσικά στρατεύματα από την Ανατολική Στρατιωτική Περιφέρεια ισχυρίστηκαν ότι τα RP-377 τους βοήθησαν, στην καταστολή μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων. 
Στην πραγματικότητα, πολλά drones διαθέτουν χειριστήρια αλλαγής συχνότητας ή αυτόματο πιλότο που μπορούν να μετριάσουν τις επιπτώσεις της παρεμβολής. Εξ ου και τα πολλά επιτυχημένα χτυπήματα με drone σε οχήματα με 
παρεμβολείς RP-377.



Σχόλια