Γιάφκα της Χαμάς στο υπόγειο παιδιατρικού νοσοκομείου στη Γάζα σύμφωνα με τo Ισραήλ


Έκκληση Μπάιντεν να μην χτυπηθεί νοσοκομείο - Διαψεύσεις από Ερυθρά Ημισέληνο για επιθέσεις από το Αλ Κοντς

Κομάντος της μονάδας Shayetet 13 και μέλη της 401ης τεθωρακισμένης ταξιαρχίας των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), που πραγματοποίησαν έφοδο στο παιδιατρικό νοσοκομείο Αλ Ραντίσι της Γάζας, ανακάλυψαν γιάφκα της Χαμάς στο υπόγειο του συγκροτήματος.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του στην αγγλική γλώσσα, ο εκπρόσωπος των IDF υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι ανέφερε ότι «κάτω από το νοσοκομείο, στο υπόγειο, βρήκαμε ένα κέντρο επιχειρήσεων της Χαμάς, γιλέκα με εκρηκτικά, χειροβομβίδες, επιθετικά τυφέκια ΑΚ-47, εκρηκτικούς μηχανισμούς, RPG (σ.σ. ρουκετοβόλα) και άλλο οπλισμό».

 

«Η Χαμάς κρύβεται μέσα σε νοσοκομεία. Σήμερα, το αποκαλύπτουμε σε όλον τον κόσμο», υποστήριξε ο εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.

Ο υποναύαρχος Χαγκάρι είπε ότι οι IDF καταβάλλουν εδώ και μέρες προσπάθεια για την ασφαλή απομάκρυνση ασθενών από το Αλ Ραντίσι και από άλλα νοσοκομεία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. «Ο πόλεμος είναι εναντίον της Χαμάς, όχι εναντίον του λαού της Γάζας. Ειδικά όχι εναντίον ασθενών, γυναικών και παιδιών», τόνισε και κατηγόρησε τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί αμάχους ως «ανθρώπινες ασπίδες».

Θρίλερ και με το νοσοκομείο Αλ Σίφα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προέτρεψε εμμέσως τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) να μεριμνήσουν για την προστασία του νοσοκομείου Αλ Σίφα, του μεγαλύτερου στη Γάζα, εν μέσω αναφορών για κλιμάκωση των συγκρούσεων στην περιοχή.

«Ελπίδα και προσδοκία μου είναι να υπάρξουν λιγότερες παρεμβάσεις στην περιοχή του νοσοκομείου», είπε ο αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους όταν ρωτήθηκε εάν έχει εκφράσει ανησυχία για το θέμα στην κυβέρνηση του Ισραήλ.

«Το νοσοκομείο πρέπει να προστατεύεται», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε σήμερα ότι το Ισραήλ συμμερίζεται την άποψη του Λευκού Οίκου ότι πρέπει να αποφεύγονται μάχες κοντά σε νοσοκομεία της Γάζας. Σημείωσε επίσης ότι η ισραηλινή κυβέρνηση έχει διαβεβαιώσει πως είναι έτοιμη να παράσχει καύσιμα στα νοσοκομεία προκειμένου να διασφαλιστεί η λειτουργία τους.

Διαψευση από την Ερυθρά Ημισέληνο

Η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος καταδίκασε απόψε τους «ψευδείς ισχυρισμούς» των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF) περί επιθέσεων που δέχθηκαν από ενόπλους που χρησιμοποίησαν ως ορμητήριο τις εγκαταστάσεις του νοσοκομείου Αλ Κοντς στη Γάζα.

Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), κάνει λόγο για κραυγαλέα απόπειρα αιτιολόγησης της πολιορκίας και των πληγμάτων στο νοσοκομείο, που συνιστούν «σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Εκπρόσωπος των IDF δήλωσε σήμερα πως οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν συλλέξει στοιχεία που αποδεικνύουν πως η Χαμάς χρησιμοποιεί νοσοκομεία για να εξαπολύσει επιθέσεις. Στον επίσημο λογαριασμό των IDF στην πλατφόρμα X είχε αναρτηθεί νωρίτερα σήμερα βίντεο στο οποίο διακρίνονται ένοπλοι που εξαπολύουν επίθεση εναντίον ισραηλινών δυνάμεων, συνοδευόμενο από το σχόλιο «Τι κάνουν αυτοί οι τρομοκράτες της Χαμάς με RPG (σ.σ. ρουκετοβόλο) στο νοσοκομείο Αλ Κοντς;».

Λίγες ώρες αργότερα, η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος διέψευσε τους «αβάσιμους ισχυρισμούς», υπογραμμίζοντας ότι στο επίμαχο βίντεο «φαίνεται ξεκάθαρα ότι ένοπλοι πλησιάζουν από (παρακείμενο) δρόμο, ενώ άρματα μάχης των δυνάμεων κατοχής βρίσκονται μπροστά στο νοσοκομείο», θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή γιατρών, νοσηλευτών και ασθενών.

Επαναλαμβάνει πως δεν υπάρχουν ένοπλοι στις εγκαταστάσεις του Αλ Κοντς, συμπληρώνοντας πως μέσα στο νοσοκομείο βρίσκονται μόνο «ασθενείς, οι οικογένειές τους και το ιατρικό προσωπικό», ζητώντας την άμεση παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας.

Ζητάει εκκεχειρία με αντάλλαγμα ομήρους η Χαμάς

Η Χαμάς δήλωσε στην ομάδα των μεσολαβητών είναι έτοιμη να απελευθερώσει έως και 70 γυναίκες και παιδιά που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, εφόσον κηρυχθεί πενθήμερη εκεχειρία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης, των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ Κάσαμ.

Η εκεχειρία θα πρέπει να περιλαμβάνει την κατάπαυση του πυρός και να επιτραπεί η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας παντού στη Λωρίδα της Γάζας, πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι μια Ισραηλινή στρατιωτίνα που ήταν μεταξύ των ομήρων σκοτώθηκε στις 9 Νοεμβρίου από ισραηλινό βομβαρδισμό.

31 νεκροί από επιδρομή στην Τζαμπαλίγια

Τουλάχιστον 31 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εννέα τραυματίστηκαν από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο το πρακτορείο Shehab που πρόσκειται στην παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter), η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει επιβεβαιωθεί, καταγράφονται σκηνές πανικού σε μια περιοχή με φλεγόμενα ερείπια ισοπεδωμένων κτιρίων.

Μέχρι στιγμής οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) δεν έχουν επιβεβαιώσει το συγκεριμένο πλήγμα.

Το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, μετά την επίθεση μαχητών της στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και απήχθησαν περισσότεροι από 240.

Στον αντίποδα, παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι 11.240 άνθρωποι – μεταξύ αυτών 4.630 παιδιά και 3.130 γυναίκες – έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο απολογισμός δόθηκε στη δημοσιότητα από εκπρόσωπο Τύπου της Χαμάς, καθώς το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας σταμάτησε να δίνει νέα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων αφότου έχασε κάθε επικοινωνία με ορισμένα νοσοκομεία στον πολιορκούμενο θύλακα.

Έφυγαν ακόμα 500 ξένοι από το πέρασμα στη Ράφα

Πάνω από 500 κάτοχοι ξένων διαβατηρίων κατάφεραν να φύγουν από την πολιορκημένη Λωρίδα της Γάζας χθες Δευτέρα και να περάσουν στο έδαφος της Αιγύπτου μέσω της συνοριακής διέλευσης στη Ράφα, γνωστοποίησαν οι αρχές στην παλαιστινιακή πλευρά των συνόρων.

Ο κατάλογος των ανθρώπων που μπόρεσαν να φύγουν συμπεριλαμβάνει υπηκόους Ισπανίας, Ολλανδίας, Σουηδίας, ΗΠΑ, Μαρόκου, Ιορδανίας και Ρωσίας, μεταξύ άλλων.

Μικρός αριθμός τραυματισμένων Παλαιστίνιων επετράπη επίσης να διακομιστεί στην Αίγυπτο.

Στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας δεν επιτρέπεται να φύγουν. Ο στρατός του Ισραήλ έχει αποκλείσει τις υπόλοιπες διελεύσεις. Η Ράφα είναι το μοναδικό πέρασμα από όπου εξακολουθεί να φεύγει κόσμος από τον μικρό παλαιστινιακό θύλακα, όπου η ανθρωπιστική κατάσταση χαρακτηρίζεται καταστροφική.

Νέες ταραχές με πεντε νεκρούς στη Δυτ. Όχθη

Πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με ισραηλινές δυνάμεις στον τομέα της Τουλκαρέμ, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης ο διευθυντής παλαιστινιακού νοσοκομείου.

Οι πέντε Παλαιστίνιοι, ηλικιών μεταξύ 21 και 29 ετών, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επιχείρησης του στρατού του Ισραήλ στην πόλη και σε καταυλισμό προσφύγων της Τουλκαρέμ, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμίν Χαντέρ, διευθυντής του νοσοκομείου Θάμπετ, όπου διαπιστώθηκαν οι θάνατοί τους.

Αυτόπτες μάρτυρες στον καταυλισμό προσφύγων έκαναν λόγο για σφοδρές συγκρούσεις και ανάπτυξη ισχυρών ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή για να αντιμετωπίσουν νεαρούς.

Ο ισραηλινός στρατός περιορίστηκε να επιβεβαιώσει στο AFP ότι διεξήγαγε επιχείρηση στον τομέα αυτόν της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Δεν έκανε κανένα σχόλιο για τον απολογισμό των θυμάτων.

Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε, επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές, ότι τα τρία από τα θύματα σκοτώθηκαν σε πλήγμα UAV, ενώ τα υπόλοιπα δύο από πυρά στον καταυλισμό προσφύγων, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Την Πέμπτη, οι παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν 14 θανάτους στην Τζενίν, σε τομέα της βόρειας Δυτικής Όχθης όπου η κατάσταση είναι έκρυθμη· επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη επιδρομή εκεί από το 2005, τη χρονιά που ο ΟΗΕ άρχισε να καταμετρά τους θανάτους σε ισραηλινές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι επιχειρήσεις του αποτελούν αντίδραση στη «μεγάλη αύξηση των τρομοκρατικών επιθέσεων» στη Δυτική Όχθη, περιοχή που κατέχει το Ισραήλ από το 1967: κάνει λόγο για «πάνω από 550 απόπειρες επίθεσης από την έναρξη του πολέμου» με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου.

Από το ξέσπασμα του πολέμου, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 180 Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη από πυρά ισραηλινών στρατιωτών ή εβραίων εποίκων, κατά τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές.

euronews.com

 

Σχόλια