Έρευνα από το FBI για τουρκικές λίρες στην προεκλογική εκστρατεία του δημάρχου της Νέας Υόρκης

Ο δήμαρχος Έρικ Άνταμς σε τουρκική τελετή έπαρσης σημαίας. Bowling Green Park, Μανχάταν. Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2023. (Ed Reed/Mayoral Photography Office)

Ο Δημοκρατικός Έρικ Λερόι Άνταμς υπηρετεί ως 110ος Δήμαρχος της Νέας Υόρκης από τον Ιανουάριο του 2022, ενώ διετέλεσε 18ος Πρόεδρος του διαμερίσματος του Μπρούκλιν από τον Ιανουάριο του 2014 έως τον Ιανουάριο του 2022.

Όμως φαίνεται ότι οι στενές σχέσεις του με την Τουρκία τον έχουν βάλει σε μεγάλες περιπέτειες, καθώς τον ελέγχει το FBI, που εκτέλεσε ένταλμα έρευνας στο σπίτι της Brianna Suggs, της επικεφαλής εράνου για την εκστρατεία του.

Το FBI, σε συνεργασία με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς του Μανχάταν, διερευνά εάν η εκστρατεία του Άνταμς για τη δημαρχία το 2021 συνωμότησε με την τουρκική κυβέρνηση και μια κατασκευαστική εταιρεία του Μπρούκλιν -που έχει επίσης σχέσεις με την Τουρκία- για να διοχετεύσουν παράνομες συνεισφορές στην εκστρατεία του. Οι ερευνητές φέρεται επίσης να διερευνούν εάν κάποιος εμπλεκόμενος έλαβε μίζες.

Το ένταλμα έρευνας αναζητούσε αρχεία ταξιδιού στην Τουρκία από οποιονδήποτε υπάλληλο, αξιωματικό ή συνεργάτη της εκστρατείας και έγγραφα που σχετίζονται με τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ της εκστρατείας και της κυβέρνησης της Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένων προσώπων που ενεργούν κατ’ εντολή της τουρκικής κυβέρνησης!

Ο Άνταμς, ο οποίος δεν έχει κατηγορηθεί για αδικήματα από τις αρχές, δήλωσε ότι σκοπεύει να συμμετάσχει πλήρως στην έρευνα, προσθέτοντας ότι «κρατώ την εκστρατεία μου με τα υψηλότερα ηθικά πρότυπα». Την περασμένη Παρασκευή με δήλωσή του ανέφερε ότι «είμαι εξοργισμένος και θυμωμένος αν κάποιος προσπάθησε να χρησιμοποιήσει την εκστρατεία για να χειραγωγήσει τη δημοκρατία μας και να εξαπατήσει την εκστρατεία μας. Θέλω να είμαι σαφής, δεν έχω καμία γνώση, άμεση ή άλλη, για οποιαδήποτε ακατάλληλη δραστηριότητα συγκέντρωσης κεφαλαίων — και σίγουρα όχι για ξένα χρήματα».

Όμως σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν από την «ειδική του σχέση» με τον τουρκικό πληθυσμό της Νέας Υόρκης και τις πολλές επισκέψεις στην Τουρκία. Έχει ταξιδέψει επανειλημμένα στην Τουρκία, περηφανευόμενος πρόσφατα ότι «είμαι ίσως ο μόνος δήμαρχος στην ιστορία αυτής της πόλης που όχι μόνο επισκέφτηκε την Τουρκία μια φορά, αλλά νομίζω ότι είμαι στην έκτη ή έβδομη επίσκεψή μου στην Τουρκία».

Στα τέλη του 2014, ενώ υπηρετούσε ως πρόεδρος του δήμου του Μπρούκλιν, ο Άνταμς φέρεται να είπε σε μια ομάδα ηγετών της Τουρκοαμερικανικής κοινότητας ότι δεν είχε πάει ποτέ στην Τουρκία, αλλά σχεδίαζε να επισκεφθεί σύντομα. Έτσι τον Αύγουστο του 2015
ο Άνταμς ταξίδεψε στην Κωνσταντινούπολη με την συνδρομή του Τουρκικού Προξενείου, το οποίο σύμφωνα με αποκαλύψεις στο Συμβούλιο Συγκρούσεων Συμφερόντων της πόλης, πλήρωσε έως και 4.999 δολάρια για τη μεταφορά, την πτήση και τη διαμονή του Άνταμς!

Ως δήμαρχος, ο Άνταμς έχει δείξει αγάπη για τις τελετές έπαρσης της σημαίας, όπου τιμά ένα συγκεκριμένο έθνος και την κοινότητα της πόλης τους. Κατά μια ειρωνεία, η πιο πρόσφατη χώρα που αναγνωρίστηκε από το Δημαρχείο ήταν η Τουρκία στις 22 Οκτωβρίου ενόψει της Ημέρας της Δημοκρατίας της χώρας. Η διοίκηση του Άνταμς ύψωσε επίσης την τουρκική σημαία στις 29 Οκτωβρίου 2021 — κάτι που ο Άνταμς τόνισε ότι ήταν το πρώτο για κάθε δήμαρχο της Νέας Υόρκης!

Αν και η εν εξελίξει έρευνα φαίνεται να επικεντρώνεται στις συνεισφορές στην εκστρατεία δημάρχου του Άνταμς, έχει λάβει υποστήριξη από την Τουρκοαμερικανική κοινότητα που χρονολογείται από την εποχή του ως πρόεδρος του Μπρούκλιν.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του τον Αύγουστο του 2015 στην Τουρκία, ο Άνταμς υπέγραψε συμφωνίες αδελφοποίησης με τους δημάρχους δύο περιφερειών της Κωνσταντινούπολης, του Μπεσικτάς και του Ουσκουντάρ. Ανακοίνωσε μάλιστα τότε ότι «το Μπρούκλιν είναι το Üsküdar της Αμερικής».

Μόλις τον Σεπτέμβριο, ο Άνταμς παρακολούθησε μια εκδήλωση «Path to Global Zero Waste Movement» κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Στην εκδήλωση, ο Άνταμς επαίνεσε την Εμινέ Ερντογάν, σύζυγο του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για το έργο της στην περιβαλλοντική δράση!

Σχόλια