Τα φτηνά drones μεταμορφώνουν το πεδίο της μάχης...


Διαβάστε σε μετάφραση την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη της ειδικού σε θέματα τεχνολογίας & Εθνικής Ασφάλειας Heather Somerville στην WSJ  ,
 για την χρήση & τον ρόλο των μικρών και φτηνών drones στο πεδίο της μάχης...

Ryan Knutson: Η συνάδελφός μας Heather Somerville καλύπτει θέματα εθνικής ασφάλειας. Και αφού ξέσπασε ο πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, άρχισε να ακούει για κάποια επείγοντα αιτήματα που ήρθαν από το Ισραήλ. Οι άνθρωποι εκεί ήθελαν drones.

Χέδερ Σόμερβιλ: Μέσα σε 12 ώρες από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, υπήρξαν αιτήματα που πλημμύριζαν από το Ισραήλ στις ΗΠΑ, στελέχη εταιρειών, κατασκευαστές drone, κάθε είδους άνθρωποι στην αμερικανική βιομηχανία drone που ζητούσαν βοήθεια και ήθελαν drones, όσο το δυνατόν περισσότερα όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ryan Knutson: Drones. Για τι είδους drones μιλάμε;

Heather Somerville: Θέλω να πω, αυτό για το οποίο μιλάμε είναι εμπορικά drones. Για να είμαστε σαφείς,  δεν είναι μεγάλα, παλιά στρατιωτικά φονικά drones . Πρόκειται για drones που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για άλλους λόγους.

Ryan Knutson: Όπως τα drones που θα μπορούσατε να αγοράσετε στο Best Buy ή στο Target που μπορώ να τα πετάξω με μια κάμερα από πάνω.

Heather Somerville: Ακριβώς. Ναι. Ναι. Μπορείτε να τα αποκτήσετε στο amazon.com. Μπορείτε να τα πάρετε οπουδήποτε.

Ryan Knutson: Τα αιτήματα προέρχονταν από την ισραηλινή κυβέρνηση, στρατιωτικούς αξιωματούχους, ακόμη και από καθημερινούς πολίτες μέσω WhatsApp. Ζητούσαν από όποιον ήξεραν να τους βοηθήσει να τους πάρουν drones.

Heather Somerville: Δεν θέλουμε ένα ή δύο drones. Θέλουμε εκατοντάδες από αυτά. Τα θέλουμε όσο πιο γρήγορα γίνεται. Οι προδιαγραφές, δεν μας ενδιαφέρουν και τόσο αυτή τη στιγμή. Απλώς φέρτε τα εδώ.

Ryan Knutson: Γιατί; Γιατί ήθελαν τα drones τόσο πολύ;

Heather Somerville: Νομίζω ότι συνειδητοποιήθηκε πολύ γρήγορα το τοπίο όπου θα γινόταν αυτός ο πόλεμος, στη Γάζα, αυτό το πυκνό αστικό περιβάλλον, τα ψηλά κτίρια με πολύ κόσμο. Αυτά τα μικρά drones που μπορούν να πετάξουν μερικές εκατοντάδες πόδια από το έδαφος μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικά. Και έτσι η υιοθέτηση μικρών, φθηνών drones στον σύγχρονο πόλεμο δεν μπορεί πραγματικά να υποτιμηθεί

Heather Somerville: Αυτά τα drones λοιπόν είναι μικρά. Μερικά από αυτά είναι εξαιρετικά εύχρηστα. Πηγαίνετε στο Best Buy, ανοίγετε τις οδηγίες. Κάποια άλλα όπως αυτά που πωλούνται από ορισμένες νεοσύστατες εταιρείες των ΗΠΑ απαιτούν κάποια εκπαίδευση, αλλά οι άνθρωποι μπορούν να  καταλάβουν τις οδηγίες. Και οι κύριες δυνατότητές τους είναι ότι μπορούν να παρέχουν πολύ καθαρά, πολύ ακριβή, πλάνα σε πραγματικό χρόνο από τον ουρανό.

Ryan Knutson: Δεν αρέσουν μόνο σε χομπίστες. Χρησιμοποιούνται επίσης από κυβερνήσεις και επιχειρήσεις.

Heather Somerville: Έχουν χρησιμοποιηθεί από κάθε είδους αστυνομικές υπηρεσίες, εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, εταιρείες που λειτουργούν φράγματα και χρειάζονται πολύ καλά οπτικά πλάνα που μπορεί να τους προσφέρει ένα drone. Και σώζει τους ανθρώπους από την επικίνδυνη εργασία, μπορεί να βοηθήσει τα συνεργεία έρευνας και διάσωσης, τους πυροσβέστες να ανταποκρίνονται σε καταστάσεις πολύ πιο γρήγορα. Είναι πολύ χρήσιμα, αποτελεσματικά εργαλεία.

Ryan Knutson: Πώς λοιπόν αυτά τα εργαλεία που είναι χρήσιμα και αποτελεσματικά για χομπίστες, φωτογράφους και επιχειρήσεις, πώς αρχίζουν να χρησιμοποιούνται στον πόλεμο;

Heather Somerville: Αρχίσαμε να βλέπουμε κάποια σημαντική χρήση αυτών των drones στη Μέση Ανατολή πριν από αρκετά χρόνια με συγκρούσεις στη Συρία και στο Ιράκ. Τρομοκρατικές οργανώσεις και άλλες ομάδες, μπόρεσαν να εξαπολύσουν αποτελεσματικές επιθέσεις, βάζοντας πάνω τους κάποια χειροβομβίδα ή άλλο εκρηκτικό και να δημιουργήσουν κάποιο χάος. Και πραγματικά τότε αρχίσαμε να βλέπουμε, ω, αυτά τα μικρά drones, μπορούν να έχουν αντίκτυπο σε σύγκρουση.

Ryan Knutson: Δηλαδή αυτά τα drones δεν χρησιμοποιούνται μόνο από μεγάλους παραδοσιακούς στρατούς;

Heather Somerville: Όχι. Όχι, καθόλου. Και η χρήση τους στον πόλεμο είναι από μικρές εγκληματικές ομάδες, τρομοκρατικές οργανώσεις που ίσως δεν διέθεταν σημαντικούς πόρους ή στρατιωτικό βάρος. Αυτό που έχουμε δει με τα μικρά εμπορικά drones είναι ότι, όταν χρησιμοποιούνται από  εκπαιδευμένες ομάδες, αυτοί οι οργανισμοί είναι πολύ πιο αποτελεσματικοί και μπορούν να προκαλέσουν τον όλεθρο ακόμη και σε ισχυρούς εξελιγμένους στρατούς.

Ryan Knutson: Μου θυμίζει κατά κάποιο τρόπο το τυφέκιο AK-47, σαν ένα είδος φθηνής, εύκολης κατασκευής λύσης που άλλαξε πραγματικά τον πόλεμο με σημαντικούς τρόπους, επειδή επέτρεπε σε μικρότερες ομάδες να έχουν περισσότερη δύναμη και περισσότερη επιρροή επειδή μπορούσαν ξαφνικά να αποκτήσουν αυτά τα πραγματικά ισχυρά όπλα.

Heather Somerville: Ναι, αυτό ακριβώς είναι.

Ryan Knutson: Αλλά δεν είναι μόνο οι μικρές ομάδες που τα χρησιμοποιούν. Drones χρησιμοποιούνται επίσης από Ουκρανούς στρατιώτες εναντίον της Ρωσίας.

Heather Somerville: Η εισβολή στην Ουκρανία έγινε πραγματικά ο πρώτος πόλεμος που είναι πόλεμος με drone. Η Ουκρανία στηρίχτηκε σε μεγάλο βαθμό και εξακολουθεί να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μικρά, φθηνά drones για να δώσει τη μάχη της ενάντια στη Ρωσία.

Ryan Knutson: Πώς τα χρησιμοποιούν;

Heather Somerville: Τα χρησιμοποιούν με κάθε τρόπο που μπορείτε να σκεφτείτε. Τα χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό για να καταλάβουν πού βρίσκεται ο εχθρός. Προσπαθούν να καταλάβουν την επόμενη κίνηση του εχθρού. Προσπαθούν να παρακολουθούν πού πάνε οι Ρώσοι και από πού έρχονται. Και προσπαθούν επίσης να χρησιμοποιήσουν drones για να αμυνθούν από τη χρήση drones από τη Ρωσία. Αν λοιπόν η άλλη πλευρά έχει drones, θέλετε και εσείς αυτά τα drones.

Ryan Knutson: Όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, χρησιμοποίησε επίσης drones.

Heather Somerville: Η στρατηγική της Χαμάς ήταν drones και άνθρωποι. Και δεν χρησιμοποίησαν σε μεγάλο βαθμό εξελιγμένα drones. Χρησιμοποίησαν φτηνά που τα εξόπλιζαν με εκρηκτικά για να κάνουν ζημιές.

Ryan Knutson: Εάν λοιπόν αυτά τα drones γίνονται τόσο σημαντικά για τον σύγχρονο πόλεμο και η Χαμάς όπως και η Ουκρανία τα χρησιμοποιούν, γιατί το Ισραήλ δεν είχε ήδη ένα σωρό από αυτά; Γιατί όλοι αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούσαν να τα αποκτήσουν μόλις ξέσπασε ο πόλεμος;

Heather Somerville: Είναι μια εξαιρετική ερώτηση για την οποία δεν έχω πραγματικά μια ευθεία απάντηση, εκτός από μερικά πράγματα που μπορώ να αναφέρω. Το ένα είναι ότι, όπως έχουμε αναφέρει, το Ισραήλ ήταν πραγματικά προετοιμασμένο για ένα διαφορετικό είδος πολέμου από αυτό που είχε. Και όπως τόνισα, αν ο εχθρός σας έχει αυτά τα drones, θέλετε να τα έχετε και εσείς. Έχω επίσης την αίσθηση από την αναφορά μου ότι οι περισσότεροι από 240 όμηροι που πήρε η Χαμάς από το Ισραήλ δημιούργησαν αυτήν την ανάγκη για μια προσπάθεια έρευνας και διάσωσης που νομίζω ότι δεν είχε μελετηθεί πλήρως εκ των προτέρων και ήταν ισχυρό σοκ για το σύστημα που υπήρχε μια σκέψη για το πώς μπορούμε να βρούμε όσο το δυνατόν περισσότερα μάτια στον ουρανό για να καταλάβουμε πού βρίσκονται αυτοί οι άνθρωποι και να καταλάβουμε πώς να τους φέρουμε στο σπίτι.

Ryan Knutson: Αλλά πολλοί από τους ομήρους πιστεύεται ότι βρίσκονται σε αυτές τις υπόγειες σήραγγες. Πώς θα βοηθούσε λοιπόν ένα drone σε μια τέτοια κατάσταση;

Heather Somerville: Για να είμαστε σαφείς, δεν ξέρουμε αν αυτά τα drones θα μπορούσαν να συνδράμουν σε αυτό... Είναι μια πιθανή περίπτωση χρήσης. Υπάρχουν ορισμένα drones που έχουν την ικανότητα να βλέπουν και να πλοηγούνται σε  που στερούνται πλήρως GPS και άλλες μορφές επικοινωνίας και εντοπίζουν ανθρώπους μέσω θερμικής απεικόνισης και ανίχνευσης θερμότητας βασικά. Και αυτές οι δυνατότητες είναι επίσης πολύ χρήσιμες όταν ψάχνεις σε κτίρια, όταν κοιτάς γύρω από τις γωνίες, μπαίνεις σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Αυτό είναι πραγματικά κάτι που η κατοχή αυτού του είδους drones, μπορεί να γίνει εξαιρετικά χρήσιμη για τους στρατιωτικούς ηγέτες που σχεδιάζουν την επόμενη κίνησή τους.

Ryan Knutson: Ενώ τα drones γίνονται όλο και πιο δημοφιλή σε πολλά πεδία μάχης, δεν είναι τέλειο όπλο και υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με το από πού προέρχονται πολλά από αυτά τα drones.  

Χέδερ Σόμερβιλ: Η Κίνα κυριαρχεί στον κλάδο των καταναλωτικών drones κυρίως μέσω της ναυαρχίδας της εταιρείας, της DJI. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν πάρα πολλές εταιρείες drones, και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο ότι η Κίνα απλώς έθεσε εκτός λειτουργίας τόσες πολλές. Υπάρχουν μερικές στη Silicon Valley κατά μήκος της Δυτικής Ακτής και της Νέας Υόρκης που κατασκευάζουν έναν μικρό αριθμό drones, που πωλούνται κυρίως στις αρχές επιβολής του νόμου και σε διάφορες τοπικές υπηρεσίες. Και πάλι όμως τα νούμερα είναι πολύ μικρά.

Ryan Knutson: Πολλοί Κινέζοι και Αμερικανοί κατασκευαστές drones βλέπουν τον πόλεμο ως επιχειρηματική ευκαιρία. Ωστόσο, η ναυαρχίδα της Κίνας κατασκευαστής drone DJI λέει ότι η στρατιωτική μάχη είναι ακατάλληλη για χρήση των προϊόντων της.

Heather Somerville: Η DJI, η μεγάλη κινεζική εταιρεία, νιώθει πολύ άβολα, με την πραγματικότητα ότι τα drones της χρησιμοποιούνται τόσο ευρέως σε συγκρούσεις. Και προσπάθησε να θέσει περιορισμούς στα drones της να εισέρχονται σε χώρες όπου υπάρχει πόλεμος και έχει κανόνες εξαγωγών. Δεν μπορεί πραγματικά να ελέγξει πού πηγαίνουν τα drones της, δεδομένου ότι πωλούνται στο Facebook Marketplace και στο amazon.com και στο alibaba.com. Είναι παντού. Αλλά έχει πει επανειλημμένα ότι τα drones της  υποτίθεται ότι δεν χρησιμοποιούνται σε πολέμους και υπάρχουν πολλοί λόγοι για αυτό. Υπάρχουν κίνδυνοι για την ασφάλεια, υπάρχουν παγίδες ασφαλείας όταν χρησιμοποιείτε ένα drone DJI σε πόλεμο.

Ryan Knutson: Τι είδους παγίδες ασφαλείας;

Heather Somerville: Τα drones της DJI έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούνται ηλεκτρονικά και επομένως είναι επίσης πολύ εύκολο να γνωρίζετε πού είναι ο πιλότος και να κάνετε αυτόν τον πιλότο στόχο και να τα βγάλετε εκτός . Η DJI λέει, λοιπόν, γι' αυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτά τα drones στον πόλεμο. Δεν τα σχεδιάσαμε για να είναι ασφαλή για τέτοιου είδους περιβάλλον. Τώρα, η Ουκρανία το διαπίστωσε αυτό με τον δύσκολο τρόπο, είχε πολλά προβλήματα ασφαλείας και είχε πολλούς πιλότους στο στόχαστρο όταν χρησιμοποιούσαν DJI Drones, βρήκαν βρήκαν λύσεις και hacks για να μειώσουν τον κίνδυνο. Το γεγονός είναι ότι δεν έχουν την ασφάλεια και την προστασία που θα θέλατε αν βάζετε αυτό το όχημα σε μια ζώνη μάχης. Τα drones DJI είναι επίσης λιγότερο εξελιγμένα με την έννοια ότι είναι πολύ εύκολο να παρεμβληθούν εάν ο εχθρός θέλει να μπλοκάρει τις επικοινωνίες, κάτι που θα είχε ως αποτέλεσμα ο πιλότος να χάσει το ίχνος του drone, να χάσει εντελώς τον έλεγχο του drone,  και να το χάσει. Μια μελέτη έδειξε ότι η Ουκρανία χάνει έναν αριθμό της τάξης των 10.000 drones το μήνα. 

Ryan Knutson: Μια άλλη ανησυχία είναι τα δεδομένα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει ότι η Κίνα μπορεί να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες που προέρχονται από drones που κατασκευάζονται από κινεζικές εταιρείες.

Heather Somerville: Οι ΗΠΑ σίγουρα πιστεύουν ότι υπάρχει ένα ζήτημα εθνικής ασφάλειας εδώ. Το Υπουργείο Άμυνας έχει απαγορεύσει εδώ και καιρό τη χρήση drones DJI. Υπάρχει προτεινόμενη νομοθεσία που θα δημιουργήσει περαιτέρω περιορισμούς στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες που χρησιμοποιούν κινεζικά drones. Και υπάρχει μια γενική αντίληψη από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ότι τα drones DJI αποτελούν κίνδυνο για την ασφάλεια, επειδή η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα που συλλέγουν αυτά τα drones και ότι μπορεί να υπάρχουν ευαίσθητα δεδομένα που μοιράζονται με την κινεζική κυβέρνηση.

Ryan Knutson: Η DJI είπε ότι τα drones της είναι ασφαλή και ότι οι ανησυχίες των ΗΠΑ για την εθνική ασφάλεια είναι αβάσιμες. Είπε επίσης ότι δεν εμπλέκεται στη μεταφορά drones στο Ισραήλ. Το Υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό. Οι ΗΠΑ έχουν λάβει ορισμένα μέτρα για να αποθαρρύνουν τη χρήση κινεζικών drones, αλλά δεν έχουν κάνει πολλά για να υποστηρίξουν μια εγχώρια αμερικανική βιομηχανία drone.

Heather Somerville: Μιλάτε με πολλές από τις αμερικανικές εταιρείες που προσπαθούν να κατασκευάσουν drones. Και είναι σαν να προσπαθείς να φτιάξεις ένα iPhone στις ΗΠΑ. Είναι ακριβό. Είναι αργό. Είναι σούπερ πρόκληση. Και γι' αυτό βρισκόμαστε ακόμα σε μια κατάσταση όπου η Κίνα, μέσω των κρατικών επιδοτήσεων και της κατασκευαστικής της ικανότητας, συνεχίζει πραγματικά να κυριαρχεί σε αυτόν τον χώρο.

Ryan Knutson: Θα είναι, λοιπόν, αυτή απλώς μια άλλη στρατηγική βιομηχανία πάνω στην οποία η Κίνα θα κυριαρχήσει πλήρως;

Heather Somerville: Δεν είναι ότι θα το κάνουν, είναι ότι το κάνουν... Νομίζω ότι Ryan, αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι τώρα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου οι κινεζικές εταιρείες έχουν απροσδόκητα κέρδη κάθε φορά που ξεσπά ένας νέος πόλεμος. Τα κινεζικά εξαρτήματα υπάρχουν άφθονα στα πεδία των μαχών επειδή η Κίνα έχει κυριαρχήσει με επιτυχία σε αυτήν την τεχνολογία που κάποτε ήταν πραγματικά μόνο για χομπίστες και τώρα χρησιμοποιείται από στρατούς και τρομοκρατικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο.

Ryan Knutson: Αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε μόλις στην αρχή αυτής της νέας εποχής πολέμου όπου αυτά τα μικρά μικρά drones θα είναι πραγματικά το μέτωπο και το κέντρο πολλών μελλοντικών συγκρούσεων.

Heather Somerville: Νομίζω ότι είναι σωστό. Νομίζω ότι η Ουκρανία ήταν πραγματικά ένα σημείο καμπής στο πώς οι στρατοί σκέφτονται και σχεδιάζουν στρατηγική για το μέλλον του πολέμου. Θέλω να πω, σίγουρα ο παραδοσιακός  στρατιωτικός εξοπλισμός είναι ακόμα εκεί έξω και εξακολουθεί να χρησιμοποιείται. Αλλά υπάρχει πολλή σκέψη και προβληματισμός σχετικά με το πώς θα έχουμε περισσότερους κινητούς, αυτόνομους, έξυπνα τροφοδοτούμενους στόλους που είναι ευκίνητοι, που μπορούν να παραχθούν μαζικά γρήγορα και να είναι αποτελεσματικοί. Εκεί ακριβώς είναι το μέλλον του πολέμου. Ναι, λοιπόν, τα drones είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της σύγχρονης σύγκρουσης και θα συνεχίσουμε να βλέπουμε αυτά τα drones και ειδικά τα κινεζικά drones για το άμεσο μέλλον.


Σχόλια