«Κύματα» ρωσικών drones επιτέθηκαν στο Κίεβο για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα ...


Emily McGarvey

BBC News 

Η Ρωσία εξαπέλυσε κύματα επιθέσεων με drone στο Κίεβο για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, ανακοίνωσε η στρατιωτική διοίκηση της πόλης. 

Ο Serhiy Popko, επικεφαλής της διοίκησης της περιοχής, δήλωσε ότι τα συστήματα αεράμυνας της Ουκρανίας χτύπησαν περίπου 10 drones στο Κίεβο και στα περίχωρά του. Δεν έχουν αναφερθεί «κρίσιμες ζημιές» ή θύματα, είπε. Εν τω μεταξύ, οι ρωσικές αρχές δήλωσαν ότι ένα ουκρανικό drone που κατευθυνόταν προς τη Μόσχα καταρρίφθηκε το Σάββατο. Το υπουργείο Άμυνας είπε ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος (UAV) αναχαιτίστηκε πάνω από την περιοχή Bogorodsky στα βορειοανατολικά προάστια της πρωτεύουσας. 

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν δήλωσε ότι δεν υπήρξαν ζημιές ή θύματα. Οι αεροπορικές επιδρομές της Κυριακής εναντίον ουκρανικών στόχων ακολουθούν ένα κύμα επιθέσεων από το προηγούμενο βράδυ, με το Κίεβο να λέει ότι κατέρριψε 29 από τα 38 ιρανικής κατασκευής μη επανδρωμένα αεροσκάφη Shahed που εκτόξευσε η Ρωσία. 

Το BBC δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα πόσα drones εκτοξεύτηκαν και καταστράφηκαν. Το Σάββατο, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky επαίνεσε την αεροπορία του για την κατάρριψη των UAV - ο υψηλότερος αριθμός που αναφέρθηκε ότι έχει εκτοξευτεί από τη Ρωσία σε περισσότερες από έξι εβδομάδες. 

Στη νυχτερινή του ομιλία, ο κ. Ζελένσκι είπε: «Η ακρίβειά σας, παιδιά, είναι κυριολεκτικά ζωή για την Ουκρανία» - αλλά προειδοποίησε ότι όσο πλησιάζει ο χειμώνας η Ρωσία θα προσπαθήσει να κάνει τις επιθέσεις της πιο ισχυρές. Είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αποθηκεύει πυραύλους για μια χειμερινή επίθεση στην ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας. 

Οι επιθέσεις με drones την Παρασκευή το βράδυ προκάλεσαν διακοπές ρεύματος σε περισσότερες από 400 πόλεις και χωριά σε όλη την Ουκρανία και επίσης κατέστρεψαν μια αποθήκη πετρελαίου στην Οδησσό στο νότο - αφήνοντας περισσότερους από 1.500 κατοίκους χωρίς ρεύμα. Η Ουκρανία δήλωσε ότι σχεδόν 21.000 άνθρωποι στην περιοχή του Ντόνετσκ δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και 63 οικισμοί έχουν αποκοπεί στην περιοχή Ζαπορίζια.

Τον περασμένο χειμώνα, οι ρωσικές επιθέσεις άφησαν εκατομμύρια Ουκρανούς χωρίς ρεύμα για ώρες σε χαμηλές θερμοκρασίες. 

 

Χάρτης που δείχνει τον εδαφικό έλεγχο γύρω από το Kherson και το χωριό Krynky

Εν τω μεταξύ, το γενικό επιτελείο της Ουκρανίας δήλωσε το Σάββατο ότι οι δυνάμεις του «συνεχίζουν να κρατούν θέσεις στην αριστερή (ανατολική) όχθη του ποταμού Ντνίπρο».

Οι ουκρανικές δυνάμεις δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι είχαν εδραιωθεί στην ανατολική όχθη του Ντνίπρο, περίπου 30 χιλιόμετρα (19 μίλια) από την πόλη Χερσώνα. Ο ποταμός έχει χωρίσει τις ουκρανικές και ρωσικές δυνάμεις από τότε που τα στρατεύματα της Μόσχας αποσύρθηκαν από τη Χερσώνα πριν από ένα χρόνο. «Οι υπερασπιστές μας εδραιώνουν τις θέσεις τους και πυροβολούν κατά των κατακτητών», δήλωσε το Σάββατο το Γενικό Επιτελείο, ενημερώνοντας για τις επιχειρήσεις του στην ανατολική πλευρά του ποταμού. 

Η Ρωσία παραδέχτηκε στις 15 Νοεμβρίου ότι «μικρές ομάδες» ουκρανικών δυνάμεων είχαν εγκαταστήσει θέσεις στο χωριό, αλλά επέμεινε ότι είχαν υποστεί μεγάλες απώλειες και δεν είχαν καμία πιθανότητα να διαρρήξουν. 

Την Πέμπτη, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι η Ρωσία «συσσωρεύει» πυραύλους και ότι ενώ η Ουκρανία δεν είχε «100% προστασία» από τα ρωσικά πλήγματα, η αεράμυνα της χώρας ήταν καλύτερη από πέρυσι.

 

Σχόλια