Drones με εκρηκτικά και συστήματα προστασίας είναι παντού στην Ουκρανία ...

Μικροσκοπικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη —μερικά με χειροβομβίδες, άλλα με εκρηκτικά— βρίσκονται παντού στον ευρύτερο πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, που διαρκεί 22 μήνες. Και το πεζικό και από τις δύο πλευρές το ξέρει. Γι' αυτό δανείζονται μια καινοτομία από τους συντρόφους τους στο σώμα τεθωρακισμένων και πυροβολικού της Ρωσίας και της Ουκρανίας και προσθέτουν πλέγματα προστασίας κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών στα χαρακώματα τους. 

Ο Rob Lee, αναλυτής στο Ινστιτούτο Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής στην Πενσυλβάνια, κυκλοφόρησε εικόνες αυτών των προστατευτικών. Ένα δίχτυ πάνω από μια λασπωμένη ουκρανική τάφρο.

Το πεζικό εκτιμά πόσο επικίνδυνα είναι τα μικροσκοπικά drones. Ιδιαίτερα τα γρήγορα, ευέλικτα μοντέλα FPV. Δείτε τις αξιοσημείωτες επιθέσεις με drone μόλις τις τελευταίες εβδομάδες...

 

Ένα ουκρανικό οπλισμένο drone ρίχνει με ακρίβεια μια χειροβομβίδα σε ένα κινούμενο ρωσικό άρμα και το καταστρέφει - στη συνέχεια επιτίθεται στο άρμα που έστειλαν οι Ρώσοι για να ανακτήσουν το πρώτο ακινητοποιημένο τανκ. 

Ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος FPV καταδιώκει δύο Ρώσους που περνούν με ταχύτητα με μια μοτοσικλέτα. Ένα ουκρανικό drone παρακολουθεί μια ρωσική ομάδα πεζικού να καταφεύγει μέσα σε ένα κατεστραμμένο τεθωρακισμένο όχημα - και συνεχίζει να παρακολουθεί καθώς ένα δεύτερο drone, ακολουθεί τους Ρώσους μέσα από την καταπακτή του οχήματος πριν εκραγεί. Εκρηκτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη «βρίσκονται παντού», δήλωσε ο Samuel Bendett, ανώτερος μη κάτοικος συνεργάτης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσιγκτον, D.C. 

Οπότε φυσικά και οι άμυνες κατά των drone είναι παντού. «Είμαστε μάρτυρες πολλών διαφορετικών τεχνικών έναντι drones και UAV FPV – κλουβιά, δίχτυα, σκέπαστρα και παρόμοια αντικείμενα», πρόσθεσε ο Bendett.

Αυτές οι άμυνες εξακολουθούν να είναι πιο κοινές στα οχήματα. Αλλά ίσως όχι για πολύ, καθώς και το πεζικό αναζητά κάλυψη. «Και οι δύο πλευρές προσπαθούν να προσαρμοστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα στη διαρκώς αυξανόμενη απειλή των drones FPV», είπε ο Bendett. 

Τόσο οι Ρώσοι όσο και οι Ουκρανοί στρατοί κατανοούν ότι η νίκη των μη επανδρωμένων αεροσκαφών σημαίνει ενεργό κατάρριψή τους - και επίσης απαγόρευση απογείωσής τους. 

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο βλέπουμε όλο και περισσότερες αυτοσχέδιες αντιαεροπορικές άμυνες κατά των drone—πολυβόλα σε φορτηγά, ακόμη και κυνηγετικά όπλα στα χέρια επιδέξιων σκοπευτών. Επίσης οι μονάδες ηλεκτρονικού πολέμου είναι ολοένα και πιο ενεργές και στις δύο πλευρές του πολέμου που διαρκεί 22 μήνες. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πιο δραματική πρόσφατη επιτυχία της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης, η διέλευση του ποταμού Dnipro για να δημιουργήσει ένα προγεφύρωμα στη νότια περιφέρεια Χερσώνα, που ελέγχεται από τη Ρωσία, σημειώθηκε μόνο αφού τα ουκρανικά πληρώματα ηλεκτρονικού πολέμου μπλόκαραν τις ρωσικές συχνότητες και δημιούργησαν ένα προγεφύρωμα 15 μιλίων, μια νεκρή ζώνη για ρωσικά drones. 

Χρησιμοποιούν οτιδήποτε προσφέρει οποιαδήποτε προστασία ενάντια σε αυτό που τώρα είναι μια διαρκώς παρούσα εναέρια απειλή.

forbes.com

Σχόλια