Drones και AI: το Πεντάγωνο εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει σε drones την επιλογή να σκοτώνουν με πλήρη αυτονομία
Στα θέατρα πολέμου, παρατηρούνται όλο και περισσότερο αυτόνομες τεχνολογίες εξοπλισμένες με τεχνητή νοημοσύνη. Αντιμέτωπες με αυτό το φαινόμενο, ορισμένες χώρες καλούν τον ΟΗΕ να θέσει όρια σε αυτές τις χρήσεις. Αλλά οι μεγάλες δυνάμεις είναι αντίθετες σε αυτό.
Πόλεμοι χωρίς ανθρώπους, που χαρακτηρίζονται από την παρουσία θανατηφόρων όπλων εξοπλισμένων με τεχνητή νοημοσύνη (AI); Αυτό δεν είναι καρπός της φαντασίας συγγραφέων δυστοπικών μυθιστορημάτων, όπως ο Aldous Huxley ή ο George Orwell .
Αυτό αντιπροσωπεύει ένα ζήτημα που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν σύντομα τα έθνη, υπό το πρίσμα της σημαντικής αύξησης των αυτόνομων τεχνολογιών σε θέατρα συγκρούσεων, όπως αναφέρθηκε πρόσφατα από την αμερικανική εφημερίδα The New York Times .
Οι μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις δεν διστάζουν πλέον να κατασκευάζουν «δολοφονικά» μη επανδρωμένα αεροσκάφη, που θα χειρίζονται εξ αποστάσεως ή άλλα που είναι πλήρως αυτόνομα, χωρίς άμεση ανθρώπινη παρέμβαση στη διεξαγωγή της πτήσης τους.
Ενώ οι στρατιωτικοί προϋπολογισμοί έχουν διογκωθεί από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία , οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο αντίπαλός τους, η Κίνα , επενδύουν μεγάλα ποσά σε στρατιωτική έρευνα που σχετίζεται με την τεχνητή νοημοσύνη.
Ο ρόλος του ΟΗΕ
Προς το παρόν, αυτή η τεχνολογική εξέλιξη, που τείνει να τροποποιήσει τη φύση του πολέμου, δεν εμποδίζεται.
Κάθε έθνος είναι ελεύθερο να επενδύσει κολοσσιαία ποσά σε αυτές τις τεχνολογίες. Και, όπως συμβαίνει συχνά, συμφωνία στον ΟΗΕ δεν υπάρχει. Επειδή ορισμένοι από αυτούς θέλουν να αποφύγουν τη χαοτική και ανεξέλεγκτη χρήση αυτών των μηχανών εκδίδοντας νέους κανόνες, ιδίως για την μη δυνατότητα να σκοτώνουν με πλήρη αυτονομία...
Πώς όμως μπορούμε να μεταδώσουμε ένα μήνυμα καθολικά; Τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) παραμένουν το προτιμώμενο όργανο. Μια αρένα στην οποία κάθε χώρα έχει φωνή και όπου η διπλωματική προσπάθεια μπορεί να οδηγήσει σε διεθνείς νόμους.
Ωστόσο, οι πρόσφατες συζητήσεις που ξεκίνησαν από χώρες που αντιτίθενται στα αυτόνομα όπλα περιορίζονται στο να γνωρίζουν, εάν ο ΟΗΕ πρέπει να αναπτύξει μη δεσμευτικές κατευθυντήριες γραμμές.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία αντιτάχθηκαν
Με άλλα λόγια, κανένας νόμος δεν διαμορφώνεται. Κάτι που ικανοποιεί την Ουάσιγκτον : «Την λέξη «πρέπει» θα είναι πολύ δύσκολο να αποδεχτεί η αντιπροσωπεία μας », δήλωσε ο διπλωμάτης Τζόσουα Ντοροσίν, υπεύθυνος για τις διεθνείς συμφωνίες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον περασμένο Μάιο. Η αμερικανική διπλωματία προτιμά να επικεντρωθεί στην ενοποίηση των ισχυόντων νόμων που απαγορεύουν στα έθνη να χρησιμοποιούν όπλα σε αμάχους.
Στη Ρωσία, η διπλωματία είναι επίσης πολύ απρόθυμη να υιοθετήσει νέους νόμους. «Δεν πιστεύουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή », δήλωσε πρόσφατα ο Konstantin Vorontsov, ένας από τους κύριους εκπροσώπους της ρωσικής αντιπροσωπείας στα Ηνωμένα Έθνη. Ρητορική που δεν εκπλήσσει δεδομένης της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, η «μαζική παραγωγή» drones πρέπει να είναι προτεραιότητα για τη χώρα, ανέφερε η Le Figaro .
Και η Ουκρανία δεν μένει έξω. Σύμφωνα με το New Scientist , τα ουκρανικά drones είναι ικανά να χτυπούν στόχους χωρίς άμεση ανθρώπινη παρέμβαση.
Όλα αυτά δείχνουν ότι οι μικρές χώρες θα δυσκολευτούν να πείσουν τους υποστηρικτές τους.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.