Αμερικανικό drone MQ-9 καταρρίφθηκε κοντά στην Υεμένη


ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ, 8 Νοεμβρίου (Reuters) 

Ένα αμερικανικό στρατιωτικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος MQ-9 καταρρίφθηκε την Τετάρτη από τους Χούτι της Υεμένης, δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι και το κίνημα Χούτι που είναι ευθυγραμμισμένο με το Ιράν.

Ενώ αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν καταρριφθεί από τους Χούτι στο παρελθόν, αυτό το περιστατικό έρχεται σε μια ιδιαίτερα τεταμένη στιγμή στην περιοχή.

Η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε αυξημένο συναγερμό για δραστηριότητες από ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, καθώς οι περιφερειακές εντάσεις εκτινάσσονται κατά τη διάρκεια του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι το drone, που κατασκευάστηκε από την General Atomics, καταρρίφθηκε στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης. Δεν είπαν αν καταρρίφθηκε στον διεθνή εναέριο χώρο.

Σε μια δήλωση, εκπρόσωπος του στρατού των Χούθι είπε ότι κατέρριψαν το drone στον εναέριο χώρο πάνω από τα χωρικά ύδατα της Υεμένης.

Το 2019, αμερικανικά drones καταρρίφθηκαν σε δύο διαφορετικές περιπτώσεις από τους Χούτι στην Υεμένη.

Το Πεντάγωνο έχει προωθήσει στρατεύματα στην περιοχή για να προσπαθήσει να περιορίσει τη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένων δύο αεροπλανοφόρων. Μερικές από αυτές τις δυνάμεις βρίσκονται στην Ερυθρά Θάλασσα σε πολεμικά σκάφη.

Τον περασμένο μήνα, ένα πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ αναχαίτισε τέσσερις πυραύλους κρουζ και περισσότερα από δώδεκα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσαν οι Χούτι από την Υεμένη με κατεύθυνση προς το Ισραήλ.

Σχόλια