Συνάντηση των διευθυντών της Μοσάντ και της CIA με τον πρωθυπουργό του Κατάρ στη Ντόχα


Ενημερωμένη πηγή είπε στο Reuters ότι πραγματοποιήθηκε τριμερής συνάντηση στη Ντόχα, την Πέμπτη, μεταξύ του διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ (CIA), του επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών (Μοσάντ) και του πρωθυπουργού του Κατάρ για να συζητήσουν τα χαρακτηριστικά της συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων και την επίτευξη εκεχειρίας από την επίθεση στη Γάζα. 

Η πηγή πρόσθεσε ότι το πλεονέκτημα της τριμερούς συνάντησης είναι να φέρει κοντά τα τρία μέρη σε ένα τραπέζι αυτή τη φορά για να επιταχύνει τη διαδικασία. Συζητήθηκε επίσης να επιτραπεί η εισαγωγή καυσίμων στη Γάζα για ανθρωπιστικούς σκοπούς. 

Το Κατάρ, όπου διαμένουν αρκετοί πολιτικοί ηγέτες της Χαμάς, ηγείται των προσπαθειών διαμεσολάβησης μεταξύ της Χαμάς και των Ισραηλινών αξιωματούχων για την απελευθέρωση κρατουμένων που συνελήφθησαν από το κίνημα στην επίθεσή του στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 1.400 ανθρώπων. 

Την Τετάρτη, μια ενημερωμένη πηγή είπε στο Reuters ότι υπάρχουν διαπραγματεύσεις με τη μεσολάβηση του Κατάρ για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση δέκα έως 15 ατόμων που κρατούνται από τη Χαμάς με αντάλλαγμα μια ανθρωπιστική εκεχειρία για μια ή δύο ημέρες στη Γάζα. 

Η πηγή πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται σε συντονισμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες και ότι η εκεχειρία θα επιτρέψει στη Χαμάς να συλλέξει λεπτομέρειες για όλους τους αμάχους κρατούμενους και να εξασφαλίσει την απελευθέρωση δεκάδων άλλων. 

Το Reuters επικαλέστηκε επίσης μια αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας που είπε ότι αναμένεται κατάπαυση του πυρός για 24 έως 48 ώρες ή καθορισμός του εύρους των κύριων επιχειρήσεων κατά την επόμενη εβδομάδα με αντάλλαγμα την απελευθέρωση των κρατουμένων. 

 Η πηγή είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες έχουν εντείνει την πίεση στο Ισραήλ για να το πετύχει αυτό. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε την Τρίτη ότιp προέτρεψε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να σταματήσει τις μάχες για ανθρωπιστικούς λόγους. 

Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της G7 στο Τόκιο ζήτησε ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα

Τα Ηνωμένα Έθνη λένε ότι το σύστημα υγείας στη Γάζα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης, αφού χτυπήθηκε από αεροπορικές επιδρομές, ήταν υπερπληθυσμένο από ασθενείς και τελείωσε από φάρμακα και καύσιμα.

echedoros


Σχόλια