Γάζα: Παράταση της ανακωχής για μια ακόμη μέρα συμφώνησαν Ισραήλ και Χαμάς


Ήδη το Ισραήλ έλαβε νέο κατάλογο με τα ονόματα γυναικών και παιδιών που κρατούνται όμηροι στην Λωρίδα της Γάζας και πρόκειται να απελευθερωθούν εντός της ημέρας.

Ισραήλ και Χαμάς ανακοίνωσαν το πρωί της Πέμπτης ότι παρατείνεται για μια ακόμη μέρα η ανακωχή στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο να συνεχιστούν οι προσπάθειες των μεσολαβητών για την απελευθέρωση ομήρων.

Μάλιστα, η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως παρέλαβε νέο «κατάλογο» με τα ονόματα γυναικών και παιδιών που κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας και πρόκειται να απελευθερωθούν εντός της ημέρας με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση τριπλάσιων Παλαιστινίων φυλακισμένων.

«Δυνάμει των όρων της συμφωνίας, το Ισραήλ έλαβε πριν από λίγο κατάλογο (ονομάτων) γυναικών και παιδιών» που θα απελευθερώσει η Χαμάς, αναφέρει ανακοίνωση του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται ο αριθμός των ομήρων που θα αφήσει ελεύθερους το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Λίγο πριν την επέκταση της εκεχειρίας, ο ένοπλος βραχίονας της οργάνωσης είχε καλέσει τα μέλη του στη Λωρίδα της Γάζας να ετοιμαστούν για το ενδεχόμενο επανέναρξης του πολέμου με τον στρατό του Ισραήλ σε περίπτωση που η ανακωχή δεν ανανεωνόταν, σενάριο που, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, θα επιδείνωνε την ανθρωπιστική κρίση στην Γάζα.

Την επέκταση της ανακωχής επιβεβαίωσε και το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ, το οποίο διαδραματίζει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ των δύο μερών.

Το βράδυ της Τετάρτης η κατεχόμενη Δυτική Όχθη καλωσόρισε επιπλέον Παλαιστίνιους φυλακισμένους που απελευθερώθηκαν στο πλαίσιο της τελευταίας ανταλλαγής ομήρων με κρατουμένους. 

Το Ισραήλ αποφυλάκισε συνολικά 14 γυναίκες και 16 ανηλίκους με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 12 Ισραηλινών και τεσσάρων Ταϊλανδών ομήρων που παραδόθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό. Μάλιστα, η οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ ανακοίνωσε ότι μετείχε της διαδικασίας, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά πως οι όμηροι της 7ης Οκτωβρίου δεν κρατούνταν όλοι από την Χαμάς.

Την είδηση της νέας απελευθέρωσης ομήρων επισκιάζει ο θάνατος του νεώτερου αιχμαλώτου της Χαμάς. Η οργάνωση ενημέρωσε το Ισραήλ πως ο 10 μηνών Κφιρ Μπιμπάς, ο τεσσάρων ετών αδελφός του Αριέλ και η 32χρονη μητέρα τους Σίρι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό - ισχυρισμό, η ακρίβεια του οποίου διερευνάται από τους Ισραηλινούς. Τα μέλη της οικογένειας Μπιμπάς είχαν απαχθεί από το Κιμπούτς Νιρ Οζ, ενώ ο 34χρονος σύζυγος της Σίρι και πατέρας των δύο αγοριών Γιάρντεν κρατείται επίσης ως όμηρος από την παλαιστινιακή οργάνωση.

Η ανακοίνωση της Χαμάς δεν προσδιορίζει το πότε σκοτώθηκαν τα τρία μέλη της οικογένειας Μπιμπάς, ενώ η κατάπαυση του πυρός έχει τεθεί σε ισχύ από τις 24 Νοεμβρίου. 

Την ώρα της ανακοίνωσης, ο Μπένι Γκαντς, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο που συνέστησε ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συναντάτο με μέλη της οικογένειας Μπιμπάς και σχολίασε πως ακόμη η ακρίβεια του ισχυρισμού δεν έχει διαπιστωθεί. «Δεν υπάρχει επιβεβαίωση. Συνεχίζουμε να ερευνούμε για πληροφορίες και ενδείξεις», επεσήμανε ο Γκαντς, διευκρινίζοντας πως ακόμη το Ισραήλ δεν γνωρίζει αν όντως ισχύει ο ισχυρισμός της Χαμάς ή αν πρόκειται για ψυχολογικό πόλεμο.

Παράλληλα, ο Νετανιάχου συναντήθηκε με επιζώντες από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Μιλώντας μαζί τους, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου επαναβεβαίωσε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να φέρει πίσω στην πατρίδα όλους όσοι απήχθησαν εκείνη την ημέρα.

Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι μέλη του σκότωσαν τρεις οπλισμένους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας την Τετάρτη. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων Ντανιέλ Χαγκάρι, οι Παλαιστίνιοι ήγειραν απειλή για στρατιώτες. Ο εκπρόσωπος δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Ιατρικές πηγές στον παλαιστινιακό θύλακα ανέφεραν ότι βρέθηκαν δυο νεκροί κι ένας τραυματίας στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας που, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ήταν άοπλοι.

Ισραήλ και Χαμάς έχουν αλληλοκατηγορηθεί επανειλημμένα για παραβιάσεις της ανακωχής.

euronews.com

Σχόλια