Λωρίδα της Γάζας: Αναζητεί ομήρους για να επεκτείνει την εκεχειρία η Χαμάς


Την Κυριακή, ο Νετανιάχου έγινε ο πρώτος Ισραηλινός ηγέτης που εισήλθε στη Γάζα εδώ και δύο δεκαετίες
, όταν επισκέφθηκε τα στρατεύματα του Ισραηλινού Στρατού που βρίσκονται εκεί και του έδειξαν τις σήραγγες της Χαμάς

Παλαιστίνιοι κρατούμενοι επέστρεψαν στη Δυτική Όχθη μετά την απελευθέρωση από το Ισραήλ στο πλαίσιο μιας τετραήμερης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με τη Χαμάς.

Η οργάνωση ανακοίνωσε ότι επιδιώκει επισήμως να παρατείνει την εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά πιστεύεται ότι για να γίνει κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν να εντοπίσει δεκάδες ομήρους που κρατούνται στη Γάζα από άλλες ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Παλαιστινιακής Τζιχάντ.

Νωρίτερα, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού είχε επιβεβαιώσει ότι διευκόλυνε την απελευθέρωση και μετέφερε επιτυχώς 17 ομήρους από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον κατάλογο που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού, οι Ισραηλινοί όμηροι που απελευθερώθηκαν είναι τέσσερις γυναίκες και εννέα παιδιά, μεταξύ των οποίων και η 4χρονη Αμερικανοϊσραηλινή Άμπιγκελ. Οι δέκα από τους 13 είναι μέλη τριών οικογενειών.

Απελευθερώθηκαν επίσης τρεις Ταϊλανδοί και ένας Ρωσοϊσραηλινός.

Την Κυριακή, ο Νετανιάχου έγινε ο πρώτος Ισραηλινός ηγέτης που εισήλθε στη Γάζα εδώ και δύο δεκαετίες, όταν επισκέφθηκε τα στρατεύματα του Ισραηλινού Στρατού που βρίσκονται εκεί και του έδειξαν τις σήραγγες της Χαμάς.

«Θα επιστρέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας: την εξάλειψη της Χαμάς, να διασφαλίσουμε ότι η Γάζα δεν θα επιστρέψει σε αυτό που ήταν και φυσικά την απελευθέρωση όλων των ομήρων μας», διεμήνυσε.

Η εκεχειρία επέτρεψε επίσης την είσοδο φορτηγών με περισσότερες προμήθειες στη Λωρίδα της Γάζας.

Κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν την εκεχειρία για να επιστρέψουν σε ό,τι έχει απομείνει από τα σπίτια τους για να ψάξουν στα ερείπια για αγαπημένα πρόσωπα.

Παλαιστινιακά στοιχεία ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών σε περισσότερους από 14.500, που σκοτώθηκαν στην εκστρατεία αντιποίνων του Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου που στοίχισε τη ζωή σε 1.200 ανθρώπους.

euronews

Σχόλια