Νετανιάχου: Στο Ισραήλ η ευθύνη για την ασφάλεια στη Γάζα μετά τον πόλεμο με τη Χαμάς...


Απορρίπτει το ενδεχόμενο γενικής εκεχειρίας ο πρωθυπουργός του Ισραήλ
- Η Γάζα μετατρέπεται σε νεκροταφείο παιδιών, λέει ο γγ του ΟΗΕ - «Έξυπνες βόμβες» στέλνουν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ

Το Ισραήλ θα αναλάβει τη «συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στη Λωρίδα της Γάζας επ’ αόριστον αφού τερματιστεί ο πόλεμος με την Χαμάς, δήλωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπένζαμιν Νετανιάχου στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο ABC News με την ευκαιρία της συμπλήρωσης ενός μήνα από το ξέσπασμα του πολέμου.

Ερωτηθείς ποιος θα αναλάβει τη διακυβέρνηση του παλαιστινιακού θύλακα μετά τον πόλεμο, ο Νετανιάχου απάντησε: «αυτοί που δεν θέλουν να συνεχίσουν στον δρόμο της Χαμάς».

«Το Ισραήλ θα αναλάβει, επ’ αόριστον, τη συνολική ευθύνη για την ασφάλεια» στον παλαιστινιακό θύλακα, πρόσθεσε. «Καθώς είδαμε τι γίνεται όταν δεν την έχουμε. Όταν δεν έχουμε την ευθύνη για την ασφάλεια, βλέπουμε την έκρηξη της τρομοκρατίας της Χαμάς σε κλίμακα που δεν μπορούσαμε να φανταστούμε», επέμεινε.

«Όχι» σε γενική εκεχειρία - «Υπάρχουν ήδη μικρές παύσεις»

Την ίδια ώρα που το Ισραήλ συνεχίζει τις χερσαίες επιχειρήσεις εντός της Γάζας και βομβαρδίζει ανηλεώς τον παλαιστινιακό θύλακα, ο Μπένζαμιν Νετανιάχου απέρριψε για ακόμη μια φορά την ιδέα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός εάν προηγουμένως δεν έχουν αφεθεί ελεύθεροι οι όμηροι που κρατά η Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου, όταν εξαπέλυσε την επίθεση σε ισραηλινό έδαφος η οποία πυροδότησε αυτόν τον πόλεμο.

«Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός, γενική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, χωρίς απελευθέρωση των ομήρων», τόνισε.

«Σε ό,τι αφορά (...) μικρές παύσεις –μια ώρα εδώ, μια ώρα εκεί–, τις κάνουμε ήδη», πρόσθεσε ο κ. Νετανιάχου στη συνέντευξη.

Αναφερόταν σε ανακοίνωση Τύπου του Λευκού Οίκου, σύμφωνα με την οποία ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αναφέρθηκε σε συνδιάλεξή του με τον ισραηλινό πρωθυπουργό στην «πιθανότητα τακτικών παύσεων» των ισραηλινών επιχειρήσεων «για να δίνονται στους άμαχους ευκαιρίες για να φύγουν με ασφάλεια από ζώνες όπου γίνονται μάχες, για να εξασφαλιστεί ότι η βοήθεια θα φθάνει σε αμάχους που την έχουν ανάγκη και για να επιτραπεί η δυνητική απελευθέρωση ομήρων».

«Υποθέτω πως θα εξετάσουμε τις συνθήκες για να επιτραπεί αγαθά –ανθρωπιστικά αγαθά– να εισέλθουν ή οι όμηροί μας να φύγουν. Αλλά δεν νομίζω πως θα υπάρξει γενική εκεχειρία», επανέλαβε ο πρωθυπουργός Νετανιάχου. «Αυτό θα εμπόδιζε τις προσπάθειές μας για να φύγουν οι όμηροι, καθώς το μοναδικό πράγμα που έχει αποτέλεσμα όταν πρόκειται για αυτούς τους εγκληματίες, για τη Χαμάς, είναι η στρατιωτική πίεση που ασκούμε».

Περίπου 80 άτομα διπλής υπηκοότητας και 17 άτομα ιατρικού προσωπικού που απομακρύνθηκαν από τη Γάζα φέρεται να έφυγαν μέσω του περάσματος της Ράφα, αφού οι εκκενώσεις ανεστάλησαν για δύο ημέρες όταν ένα ασθενοφόρο χτυπήθηκε από ισραηλινό χτύπημα στη Γάζα την Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ, οι ένοπλοι της Χαμάς στον Λίβανο λένε ότι εκτόξευσαν 16 ρουκέτες προς το Ισραήλ και οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν ισχυρίστηκαν ότι εξαπέλυσαν νέα επίθεση με drone.

Περισσότεροι από 200 Ισραηλινοί συνελήφθησαν στη διασυνοριακή επιδρομή που ξεκίνησε αυτή την τελευταία σύγκρουση. Μόνο πέντε αφέθηκαν ελεύθεροι.

Φωτογραφίες όσων απήχθησαν από τη Χαμάς πριν από ένα μήνα προβάλλονται στα τείχη της παλιάς πόλης της Ιερουσαλήμ.

Γ.Γ ΟΗΕ: Η Γάζα μετατρέπεται σε νεκροταφείο παιδιών

Η προστασία των αμάχων θα πρέπει να είναι «πρωταρχικής σημασίας» στη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, τόνισε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποιώντας ότι η Λωρίδα της Γάζας μετατρέπεται σε «νεκροταφείο παιδιών».

«Οι χερσαίες επιχειρήσεις των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων και οι συνεχιζόμενοι βομβαρδισμοί πλήττουν αμάχους, νοσοκομεία, προσφυγικούς καταυλισμούς, τεμένη, εκκλησίες και εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένων και καταφυγίων. Κανείς δεν είναι ασφαλής», είπε ο Γκουτέρες μιλώντας σε δημοσιογράφους.

«Ταυτόχρονα, η Χαμάς και άλλοι μαχητές χρησιμοποιούν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες και συνεχίζουν να εκτοξεύουν ρουκέτες αδιακρίτως εναντίον του Ισραήλ», συνέχισε.

Ο Γκουτέρες είπε ότι διαπράττονται σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και έκανε ξανά έκκληση για μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός.

Από την 7η Οκτωβρίου, κατά τις ισραηλινές αρχές, έχουν σκοτωθεί πάνω από 1.400 άνθρωποι στην ισραηλινή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχοι, κυρίως την ημέρα της άνευ προηγουμένου επίθεσης σε τομείς της ισραηλινής επικράτειας που εξαπέλυσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, της πιο πολύνεκρης από καταβολής του κράτους του Ισραήλ το 1948. Η Χαμάς πήρε επίσης πάνω από 240 ομήρους και τους μετέφερε στη Γάζα.

Κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς τη Δευτέρα, τουλάχιστον 10.022 άνθρωποι, επίσης στην πλειονότητά τους άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 4.000 και πλέον παιδιών, έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας στους καταστροφικούς βομβαρδισμούς που εξαπέλυσε έκτοτε ο ισραηλινός στρατός από τον αέρα, τη θάλασσα και την ξηρά.

«Έξυπνες βόμβες για πλήγματα χειρουργικής ακρίβειας» στέλνουν οι ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ενημέρωσε το Κογκρέσο των ΗΠΑ ότι σχεδιάζει την παράδοση στο Ισραήλ «έξυπνων βομβών», εκτιμώμενης αξίας 320 εκατομμυρίων δολαρίων, όπως μεταδίδει η αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ).

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η αμερικανική κυβέρνηση ενημέρωσε στις 31 Οκτωβρίου το Κογκρέσο σχετικά με τη σχεδιαζόμενη παράδοση βομβών τύπου SPICE (Smart, Precise Impact, Cost-Effective). Πρόκειται για βόμβες που χρησιμοποιούνται για αεροπορικά πλήγματα χειρουργικής ακρίβειας.

Η WSJ αναφέρει πως έλαβε γνώση της σχετικής αλληλογραφίας, από την οποία προκύπτει πως η θυγατρική της ισραηλινής Rafael Advanced Defence Systems στις ΗΠΑ, η Rafael USA, θα παραδώσει τις βόμβες στη μητρική εταιρία αμυντικών συστημάτων προς χρήση από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (IDF)..

ΗΠΑ: «Απαράδεκτη» η δήλωση για χρήση πυρηνικών

Η διπλωματία των ΗΠΑ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη δήλωση ισραηλινού υπουργού περί ρίψης ατομικής βόμβας στη Λωρίδα της Γάζας και κάλεσε όλα τα εμπόλεμα μέρη να απέχουν από τη χρήση «ρητορικής μίσους».

«Ο πρωθυπουργός Νετανιάχου και η ισραηλινή κυβέρνηση αποκήρυξαν αυτές τις δηλώσεις, τις οποίες κι εμείς βρίσκουμε εντελώς απαράδεκτες», δήλωσε σε διαπιστευμένους δημοσιογράφους εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Βεντάντ Πατέλ.

«Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό όλα τα μέρη σε αυτή τη σύγκρουση να απέχουν από τη ρητορική μίσους που θα επέτεινε τις εντάσεις περαιτέρω», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου ανακοίνωσε προχθές Κυριακή πως αναστέλλεται η συμμετοχή του ακροδεξιού υπουργού Αμιχάι Ελιγιάχου σε «κάθε κυβερνητική συνεδρίαση» μέχρι νεοτέρας.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό Kol BaRama, ο υπουργός απάντησε πως «αυτή είναι μια επιλογή», όταν δημοσιογράφος τον ρώτησε αν θα εξέταζε τη ρίψη «πυρηνικής βόμβας» στη Λωρίδα της Γάζας για να «σκοτωθούν όλοι».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε αγανάκτηση στον αραβικό κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας –η οποία, προτού ξεσπάσει ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς, διεξήγαγε προκαταρκτικές επαφές ενόψει της αναγνώρισης του εβραϊκού κράτους–, καθώς και επικρίσεις εναντίον του κ. Νετανιάχου διότι δεν απέπεμψε τον υπουργό.

 

Σχόλια