Το Ισραήλ ενέκρινε τη συμφωνία για κατάπαυση πυρός και απελευθέρωση ομήρων


Ο Νετανιάχου τόνισε στο υπουργικό συμβούλιο ότι ο πολεμος.θα συνεχιστεί και πως η συμφωνία εγκρίθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας

Μετά από αγωνιώδεις προσπάθειες εβδομάδων και ειδικά με τις πιέσεις που ασκήθηκαν στο Ισραήλ τις τελευταίες ημέρες, επετεύχθη συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς για την απελευθέρωση ομήρων και την κατάπαυση πυρός.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην απελευθέρωση 50 ομήρων από τη Χαμάς, όλων εν ζωή, ενώ το Ισραήλ θα αφήσει ελεύθερους 150 φυλακισμένους Παλαιστινίους, αλλά όχι όσους έχουν καταδικαστεί για φόνο. Παράλληλα, η ισραηλινή πλευρά δεσμεύεται να απομακρύνει τα drone πάνω από τη Γάζα για όσο διαρκεί η εκεχειρία.

«Η κυβέρνηση ενέκρινε σε αδρές γραμμές (...) συμφωνία με βάση την οποία τουλάχιστον 50 πρόσωπα που απήχθησαν - γυναίκες και παιδιά - θα απελευθερωθούν σε τέσσερις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα υπάρξει παύση των μαχών», αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία.

Ο κ. Μπάιντεν τόνισε την προσδοκία του ότι η συμφωνία θα οδηγήσει στην επιστροφή στην πατρίδα τους «κι άλλων Αμερικανών ομήρων», αναφερόμενος στην απελευθέρωση δύο γυναικών με αμερικανική υπηκοότητα από τη Χαμάς στα τέλη Οκτωβρίου.

«Η σημερινή συμφωνία αναμένεται να φέρει πίσω στην πατρίδα επιπλέον Αμερικανούς ομήρους και δεν θα σταματήσω ώσπου να απελευθερωθούν όλοι», σημείωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο, η συμφωνία περιλαμβάνει τρεις υπηκόους των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και ένα κορίτσι τριών ετών. Ο αξιωματούχος διευκρίνισε ότι οι γονείς της μικρής Αμπιγκέιλ, η οποία την Παρασκευή έχει τα γενέθλιά της, ήταν ανάμεσα στους 1.400 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην εισβολή μαχητών της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως χαιρετίζει τη συμφωνία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα κάνει ό,τι μπορεί για να χρησιμοποιήσει αυτή την παύση για μια αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα», ανέφερε σε δήλωση.

Το Ισραήλ παρουσίασε εξάλλου λεπτομέρειες για τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που πρόκειται να απελευθερωθούν. Ο κατάλογος που αναρτήθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης περιλαμβάνει 300 κρατούμενους, αριθμό διπλάσιο από τις 150 γυναίκες και ανήλικους τους οποίους το Ισραήλ έχει δεχθεί να απελευθερώσει στο πλαίσιο της συμφωνίας. Σκοπός της δημοσίευσης των στοιχείων των κρατουμένων φαίνεται πως είναι να δοθεί η δυνατότητα να γίνουν νομικές προσφυγές την τελευταία στιγμή.

«Χαιρετίζω τη συμφωνία για την απελευθέρωση των γυναικών και των παιδιών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα», αναφέρει με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στο Κατάρ και την Αίγυπτο για την βοήθεια που παρείχαν.

Ο Σαρλ Μισέλ τονίζει ότι «η Χαμάς πρέπει να απελευθερώσει όλους τους ομήρους. Είναι επίσης σημαντικό να χρησιμοποιηθεί αυτή η παύση στις εχθροπραξίες για να επιτραπεί η μέγιστη ανθρωπιστική βοήθεια για όσους έχουν ανάγκη».

Νετανιάχου: «Ο πόλεμος θα συνεχιστεί μέχρι να πετύχουμε τον στόχο μας»

Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου είπε στο υπουργικό συμβούλιο πως πρόκειται για μία συμφωνία που έχει εγκριθεί από όλες τις μονάδες ασφαλείας και τόνισε ότι μετά το τέλος της εκεχειρίας το Ισραήλ θα συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς μέχρι να πετύχει τους στόχους του. «Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω – είμαστε σε πόλεμο και θα συνεχίσουμε τον πόλεμο μέχρι να πετύχουμε όλους τους στόχους μας: εξάλειψη της Χαμάς, επιστροφή όλων των ομήρων και αγνοουμένων και εγγύηση ότι δεν θα υπάρξει απειλή για το Ισραήλ στη Γάζα», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός θα «συνεχίσει τον πόλεμο» εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς μετά την 4ήμερη κατάπαυση του πυρός που συμφωνήθηκε να κηρυχθεί στη Λωρίδα της Γάζας, διεμήνυσε η κυβέρνηση Νετανιάχου.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση, ο ισραηλινός στρατός και οι δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν τον πόλεμο για να επιστρέψουν στα σπίτια τους όλοι οι όμηροι, να ολοκληρωθεί η εξάλειψη της Χαμάς και για να εγγυηθούμε ότι δεν θα υπάρχει πλέον απειλή για το κράτος του Ισραήλ από τη Γάζα», αναφέρει απόσπασμα ανακοίνωσης της κυβέρνησης που δόθηκε στη δημοσιότητα μέσω X από τις υπηρεσίες του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Την Τετάρτη τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους και αρκετοί τραυματίστηκαν σε πλήγμα ισραηλινού drone στην περιοχή του καταυλισμό προσφύγων της Τουλκαρέμ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μεταδίδει το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA. Ο ισραηλινός στρατός προχώρησε εξάλλου σε έφοδο στο τμήμα επειγόντων περιστατικών σε νοσοκομείο της Τουλκαρέμ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

 Ικανοποίηση από την Χαμάς

«Οι διατάξεις αυτής της συμφωνίας καταρτίστηκαν με βάση το όραμα της αντίστασης και την αποφασιστικότητά της να υπηρετήσει τον λαό μας και να ενισχύσει την επιμονή του έναντι της επίθεσης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Χαμάς.

«Επιβεβαιώνουμε πως θα παραμείνουμε με το δάκτυλο στη σκανδάλη και ότι τα τάγματα των θριαμβευτών μας θα παραμείνουν σε επιφυλακή», προειδοποίησε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Δυνάμει της συμφωνίας, αναμένεται να εισέλθουν εκατοντάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, ιατρικό υλικό και καύσιμα σε όλα τα τμήματα της Λωρίδας της Γάζας, πάντα κατά την ανακοίνωση της Χαμάς.

Το χρονικό της συμφωνίας

Η ισραηλινή πλευρά πιέστηκε αφόρητα και από τους συγγενείς των ομήρων, με συνέπεια να εγκριθεί η συμφωνία από το συμβούλιο ασφαλείας, το πολεμικό συμβούλιο και στο τέλος από το υπουργικό συμβούλιο της χώρας.

Την είδηση πως η συμφωνία είναι πιο κοντά από ποτέ είχε δώσει το απόγευμα της Τρίτης το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, κάτι που είχε επιβεβαιωθεί και σε δηλώσεις του ηγέτη της Χαμάς. Η Χαμάς θα απελευθερώσει 30 παιδιά, 12 γυναίκες και 8 μητέρες. Παράλληλα, ο Ερυθρός Σταυρός θα μπορεί να επισκεφτεί τους ομήρους που θα παραμείνουν στα χέρια της Χαμάς ώστε να παρέχει ιατρική περίθαλψη.  

Έξι νοσοκομεία στο Ισραήλ είναι έτοιμα να υποδεχθούν τους ομήρους που πρόκειται να απελευθερωθούν στο πλαίσιο της συμφωνίας ομήρων.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, το Ιατρικό Κέντρο Sheba στο Tel Hashomer, το ιατρικό κέντρο Shamir, τα νοσοκομεία Wolfson, Soroka και Ichilov και το Παιδικό Ιατρικό Κέντρο Schneider είναι έτοιμοι να υποδεχθούν τους ομήρους.

Το Κατάρ επιβεβαιώνει την συμφωνία

Η διπλωματία του Κατάρ επιβεβαίωσε τη σύναψη συμφωνίας για «ανθρωπιστική παύση» των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας και την ανταλλαγή Ισραηλινών και αλλοδαπών ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους που ανακοινώθηκε νωρίτερα από την κυβέρνηση του Ισραήλ και τη Χαμάς, σε πόλεμο από την 7η Οκτωβρίου.

«Η έναρξη της παύσης θα ανακοινωθεί εντός των προσεχών 24 ωρών και η διάρκειά της θα είναι τέσσερις ημέρες, με δυνατότητα παράτασης», διευκρίνισε το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ μέσω X (του πρώην Twitter) αναφερόμενο στη συμφωνία που κλείστηκε με μεσολάβηση του εμιράτου, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.

Διαβεβαίωσε εξάλλου πως «ο αριθμός των ανθρώπων που θα απελευθερωθούν θα αυξηθεί σε μεταγενέστερα στάδια της εφαρμογής της συμφωνίας».

euronews.com

 

Σχόλια