Ελαιόλαδο: Ο «πράσινος χρυσός»


«Θα μετατραπεί το ελαιόλαδο σε προϊόν πολυτελείας;», διερωτάται στον τίτλο της η Süddeutsche Zeitung, αναφερόμενη στην αύξηση των τιμών του ελαιόλαδου σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. «Οι ελαιοπαραγωγοί της Ευρώπης ανησυχούν για τις σοδειές τους. 

Ο "πράσινος χρυσός" γίνεται όλο και πιο σπάνιος ενώ οι τιμές αυξάνονται δραματικά. Άσχημα τα νέα για τους καταναλωτές που πλήττονται από τον πληθωρισμό και προσπάθεια εκμετάλλευσης από τις επιχειρήσεις νοθευμένων προϊόντων», παρατηρεί.

Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, στην Ελλάδα «σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, πιθανότατα ούτε οι μισοί παραγωγοί δεν θα έχουν καλή σοδειά φέτος. Αντί για 300.000 τόνους, θα είναι πιθανώς μόνο 120.000 τόνοι»

Σύμφωνα με την SZ, αφενός οι βροχές κατά την περίοδο της ανθοφορίας και αφετέρου το υγρό καλοκαίρι, ήταν οι λόγοι που επηρέασαν την ανάπτυξη των ελιών: «Ιταλία, Ισπανία, Ελλάδα - η κρίση πλήττει τους πάντες, ενώ στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται σταθεροποίηση των τιμών. Τουναντίον». 

Στα ύψη η τιμή του ελαιόλαδου στην Ελλάδα, με κάποια σούπερ μάρκετ να βάζουν πλέον… αντικλεπτικά συστήματα, μια εικόνα που μέχρι τώρα εμφανίζονταν κυρίως στην Ισπανία.

Σχόλια