Ξεπεράστηκαν τα εμπόδια για την απελευθέρωση των ομήρων μετά από παρέμβαση Κατάρ-Αιγύπτου


Τα αίτια της εμπλοκής - Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι έπαιξε ρόλο η παρέμβαση Κατάρ και Αιγύπτου

Ξεπεράστηκαν μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις τα εμπόδια που προκάλεσαν νωρίτερα εμπλοκή στη διαδικασία απελευθέρωσης του δεύτερου «κύματος» των ομήρων από την Χαμάς.

Η ένοπλη πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης ανακοίνωσε αργά το απόγευμα  ότι καθυστερεί την παράδοση των ομήρων μέχρι το Ισραήλ «να σεβαστεί τη συμφωνία». Η παλαιστινιακή οργάνωση ζητάει να επιτραπεί να περάσει ανθρωπιστική βοήθεια και στο βόρειο τμήμα της Γάζας.

Στην μάχη για τη διατήρηση της συμφωνίας μπήκαν Κατάρ και Αίγυπτος, και λίγο μετά τις 9 το βράδυ ανακοίνωσαν ότι ξεπεράστηκαν τα εμπόδια και η συμφωνία θα εφαρμοστεί κανονικά. 

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχε μιλήσει τηλεφωνικά με με μέλη του περιορισμένου υπουργικού συμβουλίου πολέμου και ανώτερους αξιωματούχους ασφαλείας μετά την καθυστέρηση της απελευθέρωσης των απαχθέντων. Κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης, συζητήθηκε το τι θα γίνει με τη συμφωνία και τι θα κάνει το Ισραήλ εάν οι απαχθέντες δεν απελευθερωθούν μέχρι τα μεσάνυχτα. Πολιτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν εάν η κρίση θα επιλυθεί και το Ισραήλ προετοιμάζεται επίσης για την πιθανότητα να μην απελευθερωθούν οι απαχθέντες.

Το χρονικό της καθυστέρησης

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι όμηροι δεν έχουν ακόμα παραδοθεί στον Ερυθρό Σταυρό.

Νωρίτερα πληροφορίες ανέφεραν ότι 14 όμηροι μεταφέρονται στον Ερυθρό Σταυρό για να επιστρέψουν στο Ισραήλ και ότι πρόκειται για άτομα που είχαν απαχθεί από τη Χαμάς από το Κιμπούτζ της πόλης Μπεέρι. 

Σύμφωνα με ξένες πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων, το Ισραήλ πίεσε για την απελευθέρωση 14 ομήρων το Σάββατο σε αντάλλαγμα 42 κρατουμένων. 

Η ανταλλαγή καθυστέρησε δύο ώρες και ενώ αρχικά φαινόταν ότι η Χαμάς δεν θα υπέκυπτες στις πιέσεις, στέλεχος της οργάνωσης ανακοίνωσε ότι 14 όμηροι μεταφέρθηκαν στον Ερυθρό Σταυρό και όχι 13. 

Δεκάδες εκτοπισμένοι από το εν λόγω Κιμπούτς είχαν συγκεντρωθεί στο λόμπι ενός ξενοδοχείου της Νεκράς Θάλασσας, μπροστά σε μια τεράστια οθόνη που μεταδίδει τηλεοπτικές ενημερώσεις, περιμένοντας με ανυπομονησία τα νέα για τους 14 συντοπίτες τους.  

Πιθανή επέκταση της εκεχειρίας- Η Χαμάς εντόπισε ομήρους

Η Χαμάς μετέφερε ένα μήνυμα στο Ισραήλ, λέγοντας ότι εντόπισε επιπλέον 10-20 ομήρους τους οποίους μπορεί να απελευθερώσει. Εάν αυτή η εξέλιξη ισχύει, το Ισραήλ ίσως να παρατείνει την κατάπαυση του πυρός για άλλη μία ή δύο ημέρες. Οι ισραηλινές εκτιμήσεις λενε ότι ο Χαμάς μπορεί να έχει την ικανότητα να επιστρέψει περίπου 30 ακόμη ομήρους πέρα από τους 50 που είχαν αρχικά συμφωνηθεί στο τρέχον πλαίσιο διαπραγματεύσεων.

Η αντιπροσωπεία του Κατάρ μετέβη στο Ισραήλ για να συζητήσει μια πιθανή παράταση της τετραήμερης εκεχειρίας μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ που ξεκίνησε χθες Παρασκευή, δήλωσε ένας αξιωματούχος με γνώση της επίσκεψης της αντιπροσωπείας.

Η καταριανή αντιπροσωπεία είχε συζητήσεις επίσης με Ισραηλινούς αξιωματούχους για να διασφαλιστεί ότι η εκεχειρία και οι απελευθερώσεις ομήρων συνεχίζονται ομαλά, είπε ο αξιωματούχος.

Ωστόσο, ένας Ισραηλινός ανώτερος αξιωματούχος, που συμμετέχει στις έμμεσες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς μιλώντας στην ισραηλινή εφημερίδα Times of Israel χαρακτήρισε «γελοίες» και «ψευδείς» τις αναφορές για παράταση της εκεχειρίας.

euronews.com

Σχόλια