Ισραήλ: Το υπουργείο εθνικής ασφάλειας μοιράζει όπλα σε εθελοντικές ομάδες μετά την επίθεση της Χαμάς...

William Bonnett/CNN

Πίσω από τραπέζια γεμάτα με περισσότερα από 50 τυφέκια, ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ, Itamar Ben Gvir, χαμογελούσε σε ένα πλήθος ανθρώπων που είχαν έρθει στην παράκτια πόλη της Καισάρειας σε μια τελετή για να παραλάβουν τα πυροβόλα όπλα. 

Ο Ben Gvir διέσχισε το Ισραήλ τις προηγούμενες εβδομάδες, μοιράζοντας όπλα σε πολιτικά μέλη των τμημάτων ασφαλείας καθώς επεκτείνει την πρόσβαση των Ισραηλινών πολιτών στα όπλα μετά την επίθεση της Χαμάς τον περασμένο μήνα. 
Στόχος, σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας, είναι η δημιουργία ομάδων για την αντιμετώπιση μελλοντικών τρομοκρατικών περιστατικών.
Οι επιτυχίες ορισμένων εθελοντικών μονάδων ασφαλείας στο νότιο Ισραήλ, που κατάφεραν να απωθήσουν τους ένοπλους της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου σε ορισμένες περιοχές, έχουν προσελκύσει νέα μέλη στην πρωτοβουλία. 
Η ισραηλινή κυβέρνηση λέει ότι περίπου 700 εθελοντικές ομάδες ασφαλείας, που θα λειτουργούν υπό τη διοίκηση της ισραηλινής αστυνομίας, έχουν συσταθεί από τότε, οι οποίες εκμεταλλεύονται την πηγή ανασφάλειας στη χώρα μετά τη σφαγή περίπου 1.200 ανθρώπων στο Ισραήλ από τους μαχητές της Χαμάς εκείνη την ημέρα. «Το είδαμε αυτό τις πρώτες μέρες του πολέμου, όπου υπήρχαν όπλα, η κλίμακα της καταστροφής ήταν μικρότερη», είπε ο Μπεν Γκβίρ σε ένα δελτίο τύπου .
Οι επικριτές το βλέπουν ως μέρος ενός ακροδεξιού οράματος για την ανάφλεξη των ισραηλινοπαλαιστινιακών σχέσεων στη χώρα, ειδικά στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη. 
William Bonnett/CNN

Ο Ben Gvir, ο οποίος ηγείται του κόμματος Otzma Yehudit (Εβραϊκή Δύναμη), δεσμεύτηκε να δώσει 10.000 όπλα σε πόλεις και πόλεις σε όλο το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων των ισραηλινών οικισμών στο παλαιστινιακό έδαφος, σύμφωνα με τους New York Times. 
 «Θα διανεμηθούν όπλα σε διμοιρίες σε όλη τη χώρα, με έμφαση στις κοινότητες κοντά στα σύνορα με φράχτες στο βορρά και το νότο, τις μικτές πόλεις και οικισμούς στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια», ανέφερε το γραφείο του Μπεν Γκβιρ σε δήλωση που κοινοποιήθηκε από το κόμμα της Εβραϊκής Δύναμης.
Σε μεταγενέστερη δήλωση στο CNN, ο Ben Gvir είπε ότι «ο σχηματισμός και ο οπλισμός των ομάδων ασφαλείας θα αυξήσει την πιθανότητα πολλές ισραηλινές οικογένειες» να επιβιώσουν από παρόμοια επίθεση με αυτή της 7ης Οκτωβρίου. 
Πρόσθεσε ότι το IDF είναι υπεύθυνο για τον οπλισμό και το σχηματισμό των τμημάτων στην Ιουδαία και τη Σαμάρεια», και όχι η αστυνομία υπό τον Μπεν Γκβίρ. «Και για να είμαστε σαφείς, το όραμα και οι πράξεις του υπουργού είναι να παρέχουν ασφάλεια στους πολίτες του Ισραήλ, (αν) οι απόψεις του ικανοποιούνταν τους μήνες πριν από τη σφαγή, η σημερινή μέρα θα μπορούσε να ήταν διαφορετική και πιο ασφαλής», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Εκτός από τις εκατοντάδες νέες εθελοντικές μονάδες, ο Ben Gvir κάλεσε τα άτομα να «πάνε, να αγοράσουν όπλα». 
Τα σκοπευτήρια και τα καταστήματα όπλων στο Ισραήλ έχουν δει μια αύξηση του τζίρου καθώς οι κανόνες για την αδειοδότηση ιδιωτικών όπλων χαλάρωσαν από τον Ben Gvir τις τελευταίες εβδομάδες, ανέφερε το Reuters . 
 Ένα δελτίο τύπου του Υπουργείου Εθνικής Ασφάλειας ανέφερε ότι οι Εβραίοι πολίτες που έχουν στρατιωτική εκπαίδευση, δεν έχουν ποινικό μητρώο και ζουν σε επιλεγμένες περιοχές «μπορούν να υποβληθούν σε τηλεφωνική συνέντευξη και να τους εκδοθεί άδεια όπλου μέσα σε μία εβδομάδα."


Σχόλια