Νετανιάχου: «Καμία εκεχειρία χωρίς απελευθέρωση ομήρων»

Το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε οποιαδήποτε προσωρινή εκεχειρία με τη Χαμάς έως ότου απελευθερωθούν οι περισσότεροι από 240 όμηροι που κρατούνται από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα από την 7η Οκτωβρίου, όταν εξαπέλυσε την επίθεσή του.

«Το Ισραήλ αρνείται μια προσωρινή εκεχειρία που δεν περιλαμβάνει την επιστροφή των ομήρων μας», δήλωσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ομιλίας του, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Λίγο νωρίτερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είχε δηλώσει ότι συζήτησε με τον Νετανιάχου για τη δυνατότητα να υπάρξουν "ανθρωπιστικές παύσεις" στη σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ώστε να προστατευθούν οι Παλαιστίνιοι άμαχοι και να αυξηθεί η διαμονή της βοήθειας. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, τουλάχιστον 240 όμηροι παραμένουν στα χέρια του παλαιστινιακού κινήματος.

Την ίδια στιγμή, το Ισραήλ κάλεσε τους πολίτες του να επανεξετάσουν τυχόν σχέδια για ταξίδια στο εξωτερικό και να είναι ακόμη περισσότερο προσεκτικοί αν βρίσκονται ήδη εκτός της χώρας, επικαλούμενο αύξηση της εχθρότητας απέναντι στους Εβραίους και τους Ισραηλινούς λόγω της εν εξελίξει σύγκρουσης με τη Χαμάς στη Γάζα.

Επιθέσεις που απειλούν τη ζωή, αντισημιτισμός και πρόκληση αυξάνονται σε πολλές χώρες, αναφέρει κοινή ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού και του υπουργείου Εξωτερικών, αφότου ξεκίνησε η εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα.

Χαμάς: Το Ισραήλ χτύπησε ασθενοφόρα

Δεκάδες Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν, όταν το Ισραήλ έβαλε στο στόχαστρο μια πομπή ασθενοφόρων που αναχωρούσαν από το νοσοκομείο Αλ Σίφα, στην Πόλη της Γάζας, μετέδωσε το κανάλι Al-Aqsa TV, που πρόσκειται στη Χαμάς, επικαλούμενο το τοπικό υπουργείο Υγείας. Ο στρατός του Ισραήλ ανέφερε ότι εξετάζει τις αναφορές. 

«Ενημερώσαμε τον Ερυθρό Σταυρό, όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο, για τη μετακίνηση τραυματιών με ασθενοφόρα από το νοσοκομείο Αλ Σίφα», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Χαμάς, ο Ασράφ Αλ Κούντρα. «Στην πύλη του νοσοκομείου, στη συνέχεια στην πλατεία Άνσαρ, ο κατοχικός (στρατός) έβαλε στο στόχαστρο το κομβόι, σε περισσότερες από μία τοποθεσίες εκτός του νοσοκομείου Αλ Σίφα», πρόσθεσε.

Στην ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά σε θύματα, όπως μετέδωσε το κανάλι.

Νωρίτερα ο Αλ Κούντρα είχε ανακοινώσει ότι οι τραυματισμένοι Παλαιστίνιοι που είναι σε κρίσιμη κατάσταση και χρειάζεται να μεταφερθούν για νοσηλεία στην Αίγυπτο θα μετακινηθούν από την Πόλη της Γάζας και το βόρειο τμήμα του θύλακα προς τον νότο.

Οι ΗΠΑ αναζητούν τους ομήρους με drone

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιούν πτήσεις με άοπλα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πάνω από τη Γάζα, ώστε να συμβάλουν με αυτόν τον τρόπο στον εντοπισμό και την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, στρατηγός Πατ Ράιντερ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ «παρέχουν συμβουλές και βοήθεια στους Ισραηλινούς εταίρους» με αυτές τις πτήσεις που ξεκίνησαν «μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου».

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές τουλάχιστον 240 όμηροι κρατούνται ακόμη από τη Χαμάς. Την Τετάρτη η παλαιστινιακή οργάνωση ανέφερε ότι επτά όμηροι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό βομβαρδισμό ενώ στις 26 Οκτωβρίου υποστήριξε ότι «περίπου 50» όμηροι είχαν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού.

euronews.com

 

Σχόλια