Μητσοτάκης σε Σολτς: «Ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται»


Σε κλίμα σύμπνοιας, καλής επικοινωνίας και διάθεσης για ανανεωμένη συνεργασία σε σειρά κρίσιμων θεμάτων κινήθηκαν σήμερα στην κοινή συνέντευξη Τύπου στην καγκελαρία ο Όλαφ Σολτς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με πρώτο από όλα το μεταναστευτικό, θέμα αγκάθι και για τις δύο χώρες.

Οι δύο ηγέτες συμφωνούν ότι απαιτείται περισσότερη ευρωπαϊκή στήριξη και κατ’ επέκταση περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη διαχείριση του προσφυγικού, για τη μείωση των μεταναστευτικών ροών αλλά και τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδας, άρα και της Ευρώπης, όπως υπογράμμισε ο Όλαφ Σολτς.

Ο Γερμανός καγκελάριος επέμεινε ωστόσο στο ζήτημα της αντιμετώπισης της λεγόμενης «δευτερογενούς μετανάστευσης», που οδηγεί σε αυξημένες ροές από την Ελλάδα προς τη Γερμανία χωρίς τη δυνατότητα επιστροφών στην χώρα πρώτης υποδοχής, με την ελληνική πλευρά να επιδεικνύει στη συνέντευξη Τύπου ευήκοα ώτα απέναντι στις γερμανικές ανησυχίες χωρίς όμως σαφή τοποθέτηση.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε νέο μονοπάτι πλέον» ανέφερε στα γερμανικά ο  Κυριάκος Μητσοτάκης σε μια αποστροφή του λόγου του, ελπίζοντας σε ακόμη στενότερη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας. Κοινές προκλήσεις υπάρχουν και σήμερα. Και όπως υπογράμμισε απευθυνόμενος στον Γερμανό καγκελάριο εν τέλει «ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται».

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και από τις δύο πλευρές στον ελληνοτουρκικό διάλογο με φόντο την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα τον Δεκέμβριο, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να επαναλαμβάνει ότι παρά τις προφανείς διαφωνίες του για τις θέσεις του Τούρκου προέδρου ως προς την Χαμάς, θα τον υποδεχθεί στην Ελλάδα,«όπως κάνει και ο κ.Σολτς» (ενόψει της επικείμενης επίσκεψης Ερντογάν στο Βερολίνο την Παρασκευή).

Από εκεί και πέρα ο καγκελάριος Σολτς επικροτεί και στηρίζει την ελληνοτουρκική προσέγγιση και τις ελληνικές πρωτοβουλίες για ήρεμα νερά στο Αιγαίο. «Χαιρόμαστε για τις ελληνοτουρκικές συνομιλίες», είπε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι η Γερμανία υπήρξε και στο παρελθόν στη διάθεση Αθήνας και Άγκυρας, εφόσον οι δύο πλευρές το επιζητούσαν.

dw.com 

 

Σχόλια