Σε δυο εβδομάδες το κόστος των anti-drone συστημάτων από τα 4 εκατ. ανέβηκε στα 5-6 εκατ.!

Η ανησυχία λόγω της κρίσης στη Μέση Ανατολή, οι επιδείξεις στο Ελσίνκι, τα ηλεκτρονικά κέντρα διοίκησης και το δίκτυο καμερών.

Γράφει  ΤΟ ΒΗΜΑ  


Τοποθέτηση έξι αισθητήρων – ακτίνας εντοπισμού 5 χιλιομέτρων -σε τέσσερα σημεία στο κέντρο της Aθήνας για την ανίχνευση επίθεσης από μη επανδρωμένα αεροσκάφη που θα μεταφέρουν εκρηκτικά προβλέπει το νέο προτεινόμενο σχέδιο θωράκισης της πόλης με antidrone συστήματα και τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης που μελετά η ΕΛ.ΑΣ. Οι αισθητήρες αυτοί θα τοποθετηθούν, μεταξύ άλλων, στο κτίριο της Βουλής, στο Μέγαρο Μαξίμου και σε άλλα κρατικά κτίρια, ενώ το σχετικό έργο είναι συνολικού κόστους 5-6 εκατ. ευρώ.

Το ίδιο σχέδιο του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. – που αποκαλύπτει «Το Βήμα» – προβλέπει ακόμη την εγκατάσταση 22 παρόμοιων αισθητήρων για αποφυγή επίθεσης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», αλλά και στο κτίριο της λεωφόρου Κατεχάκη όπου στεγάζονται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών.

Η αγορά συστημάτων antidrone για την προστασία του Κοινοβουλίου, των κυβερνητικών κτιρίων, του αεροδρομίου στα Σπάτα αλλά και του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. βασίζεται σε προηγούμενο σχεδιασμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που είχε προβλέψει την ανάγκη προμήθειας αντίστοιχων συστημάτων.

Σύμφωνα με  τον προγενέστερο αυτόν σχεδιασμό (σ.σ.: αφορούσε την προστασία του Κοινοβουλίου και κυβερνητικών κτιρίων αλλά όχι το αεροδρόμιο της Αθήνας), το antidrone σύστημα θα είχε τη δυνατότητα να εντοπίζει και να καταρρίπτει μέχρι και 10 drones έμφορτα με εκρηκτικά. Το συγκεκριμένο σύστημα προστασίας ήταν κατασκευασμένο κατά τέτοιον τρόπο ώστε να μη σταματάει μόνο την καθοδήγηση των ιπτάμενων μέσων επίθεσης, αλλά να τα οδηγεί κιόλας σε ειδικούς χώρους για να απενεργοποιηθούν...

Δυο εβδομάδες πριν και συγκεκριμένα στις 16 Οκτ. 2023, ο ίδιος έγκριτος δημοσιογράφος γράφει στα "ΝΕΑ" ...


 

"Δύο υπερσύγχρονα συστήματα αναχαίτισης επιθέσεων από drones (μη επανδρωμένων αεροσκαφών) αναμένεται να αποκτήσει με συνοπτικές διαδικασίες το προσεχές διάστημα η Ελληνική Αστυνομία. 

 "ΤΑ ΝΕΑ" αποκαλύπτουν... 

Αντι-drone «ομπρέλα»σε Βουλή και αεροδρόμιο

Η ΕΛ.ΑΣ. σχεδιάζει την αγορά με συνοπτικές διαδικασίες δύο συστημάτων αναχαίτισης μη επανδρωμένων αεροσκαφών κόστους 4 εκατ. ευρώ..."

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

Σε δυο εβδομάδες το κόστος των anti-drone συστημάτων (για προστασία Βουλής, Μαξίμου & άλλων κρατικών κτιρίων)... από τα 4 εκατ. ανέβηκε στα 5-6 εκατ.!

Σχόλια