Η Airbus κατασκευαστής του drone μεγάλης εμβέλειας Zephyr εγκαινιάζει επιχείρησή της στις ΗΠΑ

Φωτογραφία/Airbus/Christian Otto

Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Zephyr, προϊόν της Airbus, πέταξε περισσότερα από 30.000 ναυτικά μίλια σε μία πτήση κατά τη διάρκεια δοκιμών το 2022. 
Το αμερικανικό παράρτημα της ευρωπαϊκής αεροδιαστημικής εταιρείας Airbus Defence, ανακοίνωσε ότι εγκαινίασε μια νέα επιχειρηματική μονάδα με στόχο την αυξανόμενη αγορά στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών. 
Η Airbus US Space and Defense στις 9 Νοεμβρίου αποκάλυψε τη δημιουργία του γραφείου συστημάτων drones, του οποίου θα ηγείται ο Brian Zarchin, ένας συνταξιούχος πιλότος του στρατού. 
Η νέα ομάδα βασίζεται στην προηγούμενη επιτυχία της Airbus με το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Zephyr, ένα αεροσκάφος με που κινείται με ηλιακή ενέργεια και παρέμεινε ψηλά για 64 ημέρες πάνω από τα 60.000 πόδια σε δοκιμές στο Yuma Proving Ground, στην Αριζόνα.
«Με τον συνεχιζόμενο ανταγωνισμό των μεγάλων δυνάμεων, είναι κρίσιμη αυτή η επένδυση για να βοηθήσουμε στην αποτροπή απειλών, σε κρίση ή σύγκρουση, να παρουσιάζουμε στους αντιπάλους μας πολλαπλά διλήμματα», είπε ο Zarchin σε δήλωση του. 
«Η νέα επιχειρηματική μας γραμμή επικεντρώνεται στο λέιζερ για να βοηθήσει το Υπουργείο Άμυνας να λύσει τις πιο δύσκολες προκλήσεις του UAS, από την επιφάνεια μέχρι τη στρατόσφαιρα»
Το Υπουργείο Άμυνας ενδιαφέρεται όλο και περισσότερο για τα drones και τις εφαρμογές τους στο πεδίο της μάχης, συμπεριλαμβανομένης της συλλογής πληροφοριών, της στόχευσης και της άφεσης βομβών.
Το τμήμα ξεκίνησε τον Αύγουστο την πρωτοβουλία του "Replicator", ζητώντας χιλιάδες αξιόπιστα συστήματα στο πεδίο τους επόμενους 18 έως 24 μήνες για να αντιμετωπιστούν οι  κινεζικές δυνατότητες. Πρόσθετες λεπτομέρειες είναι ελάχιστες. 
Η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων έχει προτείνει ότι η υπηρεσία θα μπορούσε να συνεισφέρει μονόδρομα επιθετικά drones και επίγεια ρομποτικά.
Ο μελλοντικός χώρος μάχης είναι εδώ και η ομάδα μας διασφαλίζει ότι τα συστήματά μας είναι εξοπλισμένα με τεχνολογία που τους επιτρέπει να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για να αντιμετωπίσουν την απειλή», δήλωσε ο Rob Geckle, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Airbus US Space and Defense. 
«Και ενώ η στρατοσφαιρική πλατφόρμα Zephyr είναι το θεμελιώδες πρόγραμμα UAS μας, οραματιζόμαστε πολλαπλές λύσεις UAS που υποστηρίζουν μια σειρά από αποστολές πελατών και επιχειρησιακές ανάγκες». 
Η Airbus είναι ο 12ος μεγαλύτερος αμυντικός εργολάβος στον κόσμο όταν κατατάσσεται με βάση τα έσοδα που σχετίζονται με την άμυνα, σύμφωνα με την ανάλυση του Defense News Top 100. 
Η εταιρεία, η οποία έχει την έδρα της στην Ολλανδία και τα κεντρικά της γραφεία στη Γαλλία, κέρδισε περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.


Σχόλια